Viața la țară, în pânzele lui Paul Gherasim

Viața la țară, în pânzele lui Paul Gherasim

Galeria Concentric din Bistrița, în parteneriat cu Galeria Romană, organizează astăzi, de la 18.00, vernisajul expoziției de pictură, desen și acuarelă „in memoriam” Paul Gherasim.

Expoziția este o retrospectivă a „lucrului” lui regretatului maestru sucevean, plecat dintre noi anul trecut, în care sunt adunate piese reprezentative din perioada anilor 1960-2016. Întâi, ea a fost accesibilă publicului bucureștean, iar de astăzi până în septembrie, va putea fi admirată și la Bistrița. Cât privește colecția de lucrări, acestea redau, într-o „simplitate nobilă și măreție calmă” peisaje, muguri și flori, țăranul lui iubit ca arhetip al neamului, logos, început și lumină.

„Paul Gherasim a dezvoltat o metodă duhovnicească în comunicarea sa cu lumea, de a nu răspunde decât la întrebarea care i se pune, de a spune doar celor care vor să știe. De aceea, trebuie să ne apropiem de lucrările sale (...) cu întrebări șoptite în mintea noastră. Adevăratul album se va compune din răspunsurile pe care le va fi primit fiecare”, scria istoricul Petre Guran, în catalogul expoziției. Povestea unei vieți Om cald, bun și înțelept, intransigent câteodată, Paul Gherasim a creat o școală de gândire, prin care a îndemnat la căutarea lucrului simplu, la vederea spre descoperire a marii cărți a naturii, spre darul credinței. „Eu sunt un pictor și eu pot să vorbesc numai despre experiența mea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu am trăit la țară, eu sunt copil de țăran, sufletul meu e un suflet de țăran. De aia eu sunt un om al tradițiilor, în continuare. Am trăit, când eram copil, tradiția în plinătatea ei, pe câmp, cu oile, cu vacile, cu plugul, cu ciocârlia deasupra noastră când eram la arat. Și am trecut printr- o istorie care e o istorie condensată, ca o sinteză a istoriei mele. De acolo, eu m-am trezit în perioada asta a Internetului. Așa că la mine este o istorie a mea, care cuprinde, ceea ce tinerii, săracii… De fapt, nimeni nu a avut o experiență ca a mea în lumea asta, de când e lumea asta… ruptura s-a petrecut în ziua de astăzi, ruptura cea mare”, povestea maestrul Paul Gherasim, într-un ultim interviu acordat Evenimentului zilei.

Unde mergi

Curatorii expoziției din Bistrița, care este deschisă până în septembrie, sunt Oliv Mircea și Emil Ene, iar gazda vernisajului va fi Marin Ecedi. Expoziția poate fi admirată la Galeria Concentric din Piața Centrală, numărul 13.