Editura Evenimentul si Capital

Viața necenzurată a lui Franz Kafka - scriitorul care a suferit de sindromul Madonna/Târfă

Autor: | | 0 Comentarii | 4985 Vizualizari

La 135 de ani de la nașterea evreului ceh Franz Kafka, scriitor devenit celebru după moarte (a trăit doar 41 de ani), vă propunem un portret neconvențional al autorului volumelor „Procesul”, „Castelul” sau „Metamorfoza”

Știi că ești un mare scriitor când numele tău devine adjectiv. Cum am putea descrie ceva drept kafkian dacă nu l-am fi avut pe Kafka? Este o întrebare care probabil nu i-a trecut niciodată prin minte fiului negustorului de galanterii din Praga, care a murit fără să știe cât de perfect au surprins romanele și poveștile lui coșmarești epoca, societatea și sentimentul universal de alienare și disperare”, își începe prezentarea Robert Schnakenberg, autorul unui volum remarcabil prin abordare - „Viața secretă a marilor scriitori” (Editura ART, 2017, traducere și note de Mădălina Vasile).

Umilit de propriul tată

„Figura dominatoare a tatălui său l-a determinat pe Kafka să dezvolte sentimentul de alienare, bătrânul umilindu-și fiul încă din primii ani de viață, tratându- l ca pe un pirpiriu care nu avea să aibă niciodată succesul tatălui, vânzător de bastoane ultimul răcnet”.

Comentariile spumoase ale scriitorului american Robert Schnakenberg continuă: „Micuțul Franz a avut note bune la școală, a înfruntat chiar și ceremonia bar mitzvah (n.r. - ceremonie religioasă evreiască de trecere spre maturitate; are loc la vârsta de 13 ani). Ba chiar și-a luat și diploma în Drept, dar de la o vârstă fragedă a știut că liniștea lui se găsește în scris și citit - preocupare pe care Hermann Kafka o considera trivială”.

„Coitul este pedeapsa pentru fericirea de a fi împreună”

Odată lămurită relația cu Kafka senior, Robert Schnakenberg merge mai departe, pe firul vieții lui Franz: „După ce a eșuat ca avocat, și-a încercat norocul în domeniul asigurărilor. S-a angajat la biroul de creanțe al Institutului de asigurări în caz de accident al muncitorilor din Boemia, dar orele de luru erau multe și condițiile de muncă ridicole. Își petrecea cea mai mare parte a timpului desenând degete rupte, mutilate sau amputate pentru a realiza rapoarte cu aparate defecte”.

Îi repugna sexul

Câteva tușe intime: „Viața personală nu-i era de mare ajutor lui Kafka pentru a scăpa de coșmarul de la birou. Era un client obișnuit al bordelurilor din Praga și s-a bucurat de un număr impresionant de aventuri de-o noapte cu chelnerițe, barmanițe și vânzătoare - dacă asta poate fi numită bucurie.

Lui Kafka îi repugna sexul și suferea de ceea ce Freud a numit sindromul Madonna/ Târfă”. Pe înțelesul tuturor, Franz considera fiecare femeie pe care o întâlnea ori virgină - castă, potrivită de soție, dar nepotrivită pentru sex - , ori curvă. În al doilea caz, își pierdea interesul imediat după consumarea actului sexual. Mai mult, potrivit dezvăluirilor lui Robert Schnakenberg, ideea unei vieți „normale”, de om căsătorit, îl dezgusta. Mărturie confirmată chiar de jurnalul lui Kafka: „Coitul este pedeapsa pentru fericirea de a fi împreună”.

Vis la brațul unei educatoare

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X