Editura Evenimentul si Capital

BREXIT-ul scumpeşte CREDITELE românilor, iar exportatorii în Marea Britanie stau ca pe jar: riscă să PIARDĂ un milion de euro pe zi

Datornicii la bănci au motive de îngrijorare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 558 Vizualizari

Chiar dacă BNR a sărit să apere cursul de schimb, dobânda de referinţă la trei luni pentru împrumuturile în lei a crescut cu 12% într-o singură zi

Vineri a fost o zi grea pentru pieţele financiare şi valutare. Anunţul privind decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a transmis unde de şoc în toate economiile europene. Băncile naţionale au sărit să îşi apere monedele, iar Banca Naţională a României nu a făcut excepţie.

Pe piaţa interbancară, leul se depreciase până la 4,56 lei în raport cu euro, dar cursul de referinţă anunţat de BNR la prânz a fost de 4,53 lei, semn că a intervenit în piaţă. De altfel, BNR a transmis un mesaj care a încercat să liniştească spiritele, anunţând că este „gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite” şi că „va continua să acționeze pentru menținerea stabilității financiare”. Tradus, asta înseamnă că va apăra leul de variaţiile mari.


 

CORESPONDENȚĂ DIN CAPITALA MARII BRITANII. Cosmopolita Londră nu vrea să iasă din Uniunea Europeană

 

Europa încearcă să-și revină după „furtuna” declanșată de Brexit

Opoziția laburistă se revoltă și caută vinovați


Totuşi, emoţiile vor fi mai mari de acum pentru cei cu credite sau depozite bancare, pentru că lucrurile vor rămâne volatile în perioada următoare.

Leul a pierdut în faţa dolarului

Dacă euro a rămas relativ stabil, leul nu a mai fost aşa puternic în raport cu dolarul, cursul a ajuns la 4,07 lei pentru moneda americană, faţă de 3,96 cu o zi înainte. Ceea ce nu a fost o veste prea bună pentru românii cu credite în dolari şi venituri în lei.

Şi cei cu împrumuturi în lei au motive de nelinişte, întrucât indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, dobânda la care băncile îşi adaugă marja proprie pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri cu 12%, până la 0,85% pe an. În privinţa evoluţiei pe termen scurt şi mediu, opiniile sunt diferite. Unii economişti spun că majorarea Robor-ului este conjuncturală, din cauza incertitudinilor şi a instabilităţii generate de Brexit, iar pe termen mediu dobânzile vor rămâne la nivel redus.

Inflaţia va urca dobânzile

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, crede că oricum dobânzile la creditele în lei urmează să crească, cu sau fără Brexit, care doar complică lucrurile. „Oricum era de aşteptat ca Robor să crească, atât timp cât inflaţia revine în teritoriu pozitiv şi se îndreaptă spre 2,5%. Dobânda Robor la 3 luni de 0,7% de până acum a fost generată de un exces de lichiditate, dar dobânzile sunt pe un trend ascendent, pe fondul inflaţiei, al creşterii consumului, majorării salariilor. Vânzările cu amănuntul s-au majorat cu 20%. Până acum, presiunile inflaţioniste au fost mascate de reducerea TVA, dar pentru următoarele trimestre era previzibilă creşterea dobânzilor. Brexitul complică lucrurile”, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru EVZ.

Vin săptămâni de foc pentru burse

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate