Viaţa în buncărul antiatomic, a doua natură pentru chinezii atraşi de mirajul Beijingului. Orient true story – Foto galerie

Viaţa în buncărul antiatomic, a doua natură pentru chinezii atraşi de mirajul Beijingului. Orient true story – Foto galerie

Spre finalul anilor '60, autorităţile din China anticipau că ţara va fi atinsă de Războiul Rece, aşa că au decis construirea unor adăposturi care să poată suporta şocul unor explozii nucleare, care făceau parte din scenariul negru la care se aşteptau mai-marii comunişti.

Zis şi făcut. Cu binecunoscutul zel chinezesc, in capitala Chinei au apărut rapid 10.000 de adăposturi antiatomic, prevăzute cu tot ceea ce trebuia oamenilor în condiţiile unei urgii nucleare. Conform nationalgeographic.com, pericolul nuclear a trecut, iar Ministerul Apărării din China a decis că este mare păcat ca buncărele să nu fie exploatate.

Astfel, locurile în care nu intră lumina soarelui şi îngropate sub milioane de metri cubi de beton, au devenit spaţii ideale pentru închiriat. S-a găsit rapropid şi publicul-ţintă: studenţii şi chinezii care voiau să-şi încerce norocul şi să-şi clădească o viaţă mai bună în Capitală. Nici nu era greu ca buncărele să fie populate; toată planeta cunoaşte probleme legate de densitatea populaţiei din această parte a lumii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

La căderea nopţii, mai mult de 1.000.000 de chinezi intră într-o lume puţin ştiută, dar scoasă la suprafaţă de fotograful italian Antonio Faccilongo, care a ajuns la Beijing în decembrie 2015. Accesul în adăposturi n-a fost facil pentru temerat. Cererea înaintată autorităţilor a fost refuzată, astfel că Faccilongo a fost nevoit să se strecoare pe lângă paznicii de la intrările în buncăre, într-un moment de neatenţie a acestora.

„Am întâlnit întâlnit 150 de oameni şi numai 50 mi-au dat permisiunea să-i fotografiez. Unii dintre ei se temeau, pentru că spuseseră familiilor că au locuri de muncă bune şi că locuiesc în apartamente”, a spus curajosul despre experienţa trăită în buncărele antiatomice.

Ce a observat italianul în plimbarea sa prin coridoarele îngropate sub pământ? Condiţii dure de viaţă, spaţii restrânse, înghesuială, lipsa unui sistem de ventilaţie eficace, dormitoare şi bucătării insalubre. Şi totuşi, oamenii se bat să ocupe aceste locuri. Sărăcia şi dorinţa pentru un viitor mai bun îi fac să accepte orice şi să îndure multe. Sună cunoscut?

Sursa foto: klyker.com