Editura Evenimentul si Capital

Viaţa după moarte? Constienţi pe durata „morţii clinice”?

Autor: | | 4 Comentarii | 3720 Vizualizari

Ce se întâmplă după ce murim? Se termină totul sau există un fel de viaţă după moarte? Dintotdeauna această întrebare a suscitat un interes profund şi dezbateri aprinse. Un studiu recent, efectuat asupra pacienţilor care au fost declaraţi morţi din punct de vedere clinic pe o durată de câteva minute, însă s-au reîntors la viaţă, arată cum parte dintre aceştia ar fi rămas conştienţi pe durata „moritii clinice”. Cum era de aşteptat, rezultatele studiului sunt intens dezbătute – suscitând pe de o parte un viu interes, pe de alta scepticism profund. Să vedem deci despre ce este vorba.

Fiecare dintre noi se întreabă ce se întâmplă atunci când murim. Mulţi cred că nimic – de îndată ce se termină viaţa, se termină totul; nu mai rămâne nimic din noi; alţii cred că ceva, o formă de conştiinţă sau sufletul, rămâne, chiar dacă corpul nostru nu mai există. Există deci o formă de viaţă după moarte? Vorbim oare de spirite sau fantome? De şedinţe de spiritism? Nicidecum! Studiul pe care vi-l prezint a fost efectuat asupra unui număr de circa 2000 de pacienţi din 15 spitale din mai multe ţări (Anglia, SUA şi Austria) care au suferit un atac de cord grav în urmă căruia inima a încetat să bată,  respiraţia a încetat la rândul ei şi pupilele au rămas fixe şi diatate. Creierul, la rândul lui, nu dădea semnale de activitate.  Studiul acesta  a durat circa patru ani. Pacienţilor studiaţi li s-a oprit inima pe o durata de câteva minute, după care au fost readuşi la viaţă prin eforturile disperate ale medicilor şi ale infirmierilor. Un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton din Anglia, condus de Sam Parnia, i-a studiat pe cei „întorşi la viaţă”.

Spre surprinderea lor, mulţi dintre aceştia, circa 40%, susţineau că aveau amintiri despre ce s-a întâmplat cu ei pe perioada în care erau din punct de vedere clinic morţi – adică nu le mai bătea inima şi creierul nu dădea semne de viaţă.

O parte dintre aceşti pacienţi avea amintiri extrem de clare – reuşind să povestească detalii despre experientă extra-corporală pe care au avut-o. Circa o cincime susţinea senzaţia de a fi ajuns într-o stare de pace şi linişte; o treime a avut senzaţia trecerii timpului în mod accelerat sau, dimpotrivă, încetinit. Câţiva au văzut clasicul tunel cu o lumina în final. Au fost însă şi câţiva care au trăit senzaţii negative, asemănătoare ce cele care le simt cei care sunt în pericol să se înece fiind acoperiţi de apă.

Sam Parnia susţine că procentul celor care ar fi putut avea experienţe cognitive după ce au fost declaraţi morţi ar putea să fie mai mare, ţinând cont de faptul că o parte dintre pacienţi a siferit daune cerebrale, aceştia nefiind în stare să povestească ce anume au simţit – şi dacă au simţit ceva.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate