Viaţă de cobai | VIDEO

Viaţă de cobai | VIDEO

Majoritatea loţiunilor, cremelor şi cosmeticelor pe care le folosim zilnic sunt testate pe animale. Iepurii, şoarecii, maimuţele, câinii şi pisicile "o încasează" în locul nostru, pentru ca produsele pe care le cumpărăm să nu aibă efecte secundare nedorite.

Indiferent de rezultatele acestor teste, animalele folosite sunt omorâte, după ce au fost chinuite şi închise în spaţii înguste, unde nimic din ceea ce li s-a întâmplat nu a fost din voia lor. În mare parte a timpului ele sunt anesteziate, incapabile să se ţină pe picioare, să înghită sau să clipească, iar multe dintre ele suferă îngrozitor.

Se estimează că un număr de până la 100 de milioane de animale sunt folosite anual în experimente, din care aproximativ 10 milioane sunt închise în laboratoarele ţărilor Uniunii Europene. De la rozătoare şi până la mamifere de talie mare, animalele sunt supuse unor teste dure, ale căror rezultate sunt necunoscute sau doar intuite: şoarecii sunt folosiţi în fiziologie, toxicologie şi studii despre cancer, iepurii în teste privind iritaţiile oculare, pisicile în neurochirurgie, iar câinii în cardiologie şi endocrinologie. Acestea sunt doar câteva exemple, domeniile în care animalele sunt folosite în experimente fiind mai multe: genetică, studiul comportamentelor, testarea de pastile şi de cosmetice. Animalele sunt folosite şi în scopuri educaţionale, de reproducere şi de apărare.

Controversa creată în jurul întrebării dacă animalele simt durere există de mii de ani. Încă de pe vremea lui Aristotel se testează pe animale vii, iar de la experimentul lui Pavlov cu câinele, care a revoluţionat cercetările asupra reflexelor condiţionate, şi până la oaia Dolly, care a fost clonată, ştiinţa a evoluat enorm cu ajutorul animalelor. Însă de-a lungul timpului s-a pus problema dacă animalele simt durerea şi conştientizează ce li se întâmplă, precum şi dacă este etic să ne folosim de ele în acest fel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile care nu îşi testează produsele pe animale sunt puţine şi au inscripţionat un logo cu un iepuraş. Asupra multor alte firme din lume planează suspiciunea că ar testa pe animale, deşi ele spun că sunt „animal friendly”.

Cei mai vajnici luptători pentru drepturile animalelor contestă relevanţa testelor pe animale, mai ales că acestea nu au fost niciodată validate ştiinţific. Fundaţia Vier Pfoten prezintă zece argumente împotriva testării chimicalelor pe animale aici.

Intraţi în dezbatere pe www.evz.ro şi spuneţi-vă părerea: e corect ca animalele să sufere de dragul ştiinţei?

Citiţi şi:

E corect să ucizi pentru lux? | VIDEO Blană naturală sau ecologică?

Chinchila, blană moale şi moarte programată

E corect să ucizi pentru lux?

Terorism în numele animalelor