Editura Evenimentul si Capital

Versul liber, o lovitură-n plex

Sever Voinescu
Autor: | | 17 Comentarii | 1245 Vizualizari

Într-o emisiune a postului public de televiziune despre Eminescu, criticul literar Dan C. Mihăilescu a deplîns apariția versului alb ca pe „o lovitură în plex dată poeziei”.

 Omul care a adus cartea atîția ani spunea asta ca o paranteză în cadrul ideii mai generale că poezia se gustă prin recitare. Recitată oricum (în minte sau cu voce tare), de oricine (de tine însuți, de un prieten sau de un actor) și către oricine (în solilocviu, în intimitate-n doi, la o masă comesenilor sau unui public, într-un teatru), poezia își lasă întregul farmec și întreaga ei vrajă prin rostire, nu prin lectură. În fond, adaug eu, poezia este forma de expresie contemporană cea mai apropiată ancestralelor incantații care au format sufletul și imaginarul speciei noastre. Dacă guști poezia recitată, este firesc să te irite versul alb. Dar, înainte de a continua, simt nevoia unei precizări terminologice. Versul alb este o specie a versului liber - mai exact, acea formă de vers liber care păstrează, totuși, piciorul metric, chiar dacă nu mai are rimă. Versul alb ar fi varianta de mijloc între versul „clasic”, cu rimă și ritm, și versul liber, care nu mai păstrează nici o rigoare prozodică.

Observația lui Dan C. Mihăilescu merită atenție nu doar pentru că e adevărată, ci pentru că mărturisește ceva profund, despre o mutație de adîncime în percepția lumii asupra poeziei. Că poeții au încercat să evadeze de sub rigorile constrîngătoare ale prozodiei poetice căutînd noi variante de expresivitate sau, pur și simplu, o mai deplină autenticitate, este de înțeles. Unora, le-a și reușit. De pildă, recursul simboliștilor (și francezi, dar și români) la versul alb a produs capodopere și a devenit, chiar, marca unui anumit gen de poezie a tensiunii intense, dar restrînse, a deznădejdii nevrotice, a impresiei puternice. Așadar, părerea unor cititori mefienți la modernisme că versul eliberat este practicat de poeți care n-ar putea scrie clasic, „cu rimă”, nu se poate susține. În toate cazurile, e corect să adaug. Există și multă maculatură poetică, în care versul liber nu este o formă de expresie legitimă în raport cu ceea ce vrea și simte poetul, ci este un refugiu al neputinței și lipsei de talent a unuia sau altuia care ar vrea să fie poeți, dar nu sînt în stare să scrie poezie. Altfel, este de spus că versul liber, mai ales în versiunea sa albă, nu este o creație modernă, dacă prin modernitate înțelegem o epocă relativ apropiată de a noastră. În literatura engleză, de pildă, marii clasici precum Marlowe, Shakespeare, Donne sau Milton, scriau în vers alb. De altfel, mulți istorici ai literaturii universale susțin că acest gen de vers este o creație englezească. Fabuliștii francezi l-au folosit, și ei, din plin. În literatura noastră, tot prin mica dar simpatica artă a fabulei a pătruns versul eliberat - Grigore Alexandrescu scria, pe model francez desigur, în acest fel. Cînd simbolismul francez a găsit în versul alb rafinamente amețitoare, simboliștii români au urmat modelul. Curînd, versul alb s-a lepădat și de piciorul metric și a devenit cu totul liber. Iar acum, deja, sînt cărți al căror conținut e dificil să mai fie catalogat drept proză sau poezie. A apărut genul „poemului în proză”, dar și genul „prozei poetice”.

Pe de o parte, această efasare a diferenței, altădată fundamentală, dintre proză și poezie, mie, ca cititor, îmi place. Mă bucur, mai ales, de cîștigul prozei, care a dobîndit lirism și sensibilitate. Prozatorii ultimelor generații, în general, sînt mai interesați să-și dezvolte simțirea poetică a limbii, să exploreze valoarea fonetică a cuvintelor și cadența frazelor. Pe de altă parte, și aici observația lui Dan C. Mihăilescu îmi pare că e corectă, poezia s-a stricat. Ca dintr-un amestec al apelor de diferite purități, apa mai impură s-a purificat puțin, iar apa mai pură, fatalmente, s-a impurificat.

Îmi pare că recitarea poeziei, mai ales recitarea poeziei cu rimă, este un fel de ritual de curățire interioară și de reașezare a lucrurilor din tine în ordinea lor firească. Dacă tot nu mai incantăm, că ne ceartă apostolii contemporaneității, măcar să recităm. Cît om mai avea voie să facem și asta...

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate