Editura Evenimentul si Capital

Verifică facultatea, înainte să te înscrii! | Admitere 2016

Prof. univ. dr Petrescu Iordan spune că trebuie să ai grijă ce facultate urmezi, pentru că există riscul să rămâi și fără bani și fără diplomă FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 495 Vizualizari

O mare dilemă pentru viitorii studenți este cum să aleagă facultatea pe care să o urmeze. Dacă la universitățile de stat, siguranța studiilor este mai mare, la particular, unde oferta e la fel de generoasă, există totuși motive de ezitare pentru că e destul de greu de aflat dacă sunt sau nu acreditate studiile, dacă vei avea sau nu o diplomă recunoscută în schimbul efortului financiar

Este sau nu acreditată facultatea la care te vei înscrie sau unde vrei să învețe copilul tău? Răspunsul îl aflăm de la prof. univ. dr. Petrescu Iordan, e președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), instituția care verifică și întocmește rapoartele în baza cărora sunt acreditate universitățile și facultățile din România.

- Evenimentul zilei: Cum verifici facultatea la care te duci?

- Prof. univ. dr. Petrescu Iordan: E o treabă simplă de tot și toată lumea ar trebuie să o știe. (...) Sunt două locuri unde pot verifica universitățile: se pot uita pe pagina de web a ARACIS-ului (aracis.ro, secțiunea Evaluări, n.r.) și vor găsi acolo informațiile complexe. (...) Pentru non-specialiști e mai greu, pentru că acolo găsesc toate rapoartele noastre. Dar avem o listă pe care o ținem în concordanță cu ce afișează și Ministerul Educației (edu. ro, capitolul Instituții de Învățământ superior, n.r.), la care, însă, sunt aduse modificări lunare. (...) Oficial, forma în care se găsește un program de studiu se găsește în Hotărârea de Guvern care apare anual. Cine nu apare în acest HG nu funcționează. Acest HG este afișat și la noi pe site, și pe cel al Ministerului Educației, acolo sunt date universitățile și toate specializările.

- Dar Hotărârea de Guvern apare la începutul anului. Unde vedem „la zi” aceste informații?

- Noi suntem într-o fază în care refacem site-ul și m-am gândit să facem o secțiune „pentru public” în care rapoartele pe care noi le transmitem Ministerului, și care sunt un pic tehnice, să devină accesibile publicului larg. Să înțeleagă și el de ce o entitate a obținut calificativ de încredere limitată: că nu are suficiente cadre dicatice, spre exemplu. El spune că are 30 de cadre didactice pare excelent, dar trebuie să faci raportul student la cadrul didactic.

- Concret, câți profesori îți trebuie la câți elevi, pe discipline?

- Acest raport variază să spunem de la 5 studenți la un cadru didactic la Medicină, la 1 la 1 la Arte – canto, spre exemplu, la 1 la 15 la Medicină Dentară sau Farmacie, 1 la 25-30 la științe umaniste și în jur de 1 la 25 la învățământul tehnic. Astea vreau să le spunem la acea secțiune pe care o vom avea, „pentru public”. Să le spunem criteriile care sunt românești, relativ egale cu cele europene, de ce i-am dat încredere limitată: că nu are suficiente cadre didactice, că nu are suficientă cercetare în domeniu.

- Cam când terminați noul site?

- Cred că la toa

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate