Editura Evenimentul si Capital

Verifică facultatea, înainte să te înscrii! | Admitere 2016

Prof. univ. dr Petrescu Iordan spune că trebuie să ai grijă ce facultate urmezi, pentru că există riscul să rămâi și fără bani și fără diplomă FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 376 Vizualizari

O mare dilemă pentru viitorii studenți este cum să aleagă facultatea pe care să o urmeze. Dacă la universitățile de stat, siguranța studiilor este mai mare, la particular, unde oferta e la fel de generoasă, există totuși motive de ezitare pentru că e destul de greu de aflat dacă sunt sau nu acreditate studiile, dacă vei avea sau nu o diplomă recunoscută în schimbul efortului financiar

Este sau nu acreditată facultatea la care te vei înscrie sau unde vrei să învețe copilul tău? Răspunsul îl aflăm de la prof. univ. dr. Petrescu Iordan, e președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), instituția care verifică și întocmește rapoartele în baza cărora sunt acreditate universitățile și facultățile din România.

- Evenimentul zilei: Cum verifici facultatea la care te duci?

- Prof. univ. dr. Petrescu Iordan: E o treabă simplă de tot și toată lumea ar trebuie să o știe. (...) Sunt două locuri unde pot verifica universitățile: se pot uita pe pagina de web a ARACIS-ului (aracis.ro, secțiunea Evaluări, n.r.) și vor găsi acolo informațiile complexe. (...) Pentru non-specialiști e mai greu, pentru că acolo găsesc toate rapoartele noastre. Dar avem o listă pe care o ținem în concordanță cu ce afișează și Ministerul Educației (edu. ro, capitolul Instituții de Învățământ superior, n.r.), la care, însă, sunt aduse modificări lunare. (...) Oficial, forma în care se găsește un program de studiu se găsește în Hotărârea de Guvern care apare anual. Cine nu apare în acest HG nu funcționează. Acest HG este afișat și la noi pe site, și pe cel al Ministerului Educației, acolo sunt date universitățile și toate specializările.

- Dar Hotărârea de Guvern apare la începutul anului. Unde vedem „la zi” aceste informații?

- Noi suntem într-o fază în care refacem site-ul și m-am gândit să facem o secțiune „pentru public” în care rapoartele pe care noi le transmitem Ministerului, și care sunt un pic tehnice, să devină accesibile publicului larg. Să înțeleagă și el de ce o entitate a obținut calificativ de încredere limitată: că nu are suficiente cadre dicatice, spre exemplu. El spune că are 30 de cadre didactice pare excelent, dar trebuie să faci raportul student la cadrul didactic.

- Concret, câți profesori îți trebuie la câți elevi, pe discipline?

- Acest raport variază să spunem de la 5 studenți la un cadru didactic la Medicină, la 1 la 1 la Arte – canto, spre exemplu, la 1 la 15 la Medicină Dentară sau Farmacie, 1 la 25-30 la științe umaniste și în jur de 1 la 25 la învățământul tehnic. Astea vreau să le spunem la acea secțiune pe care o vom avea, „pentru public”. Să le spunem criteriile care sunt românești, relativ egale cu cele europene, de ce i-am dat încredere limitată: că nu are suficiente cadre didactice, că nu are suficientă cercetare în domeniu.

- Cam când terminați noul site?

- Cred că la toa

„Studenții de la specializările autorizate provizoriu vor avea o problemă”

- Evenimentul zilei: Înainte de a se înscrie la facultate trebuie să verifice lista de pe site-ul ARACIS sau cel al Ministerului Educației?

- Da, Hotărârea de Guvern. Acolo se vede exact și specializarea (facultatea, n.r.) dacă este acreditată. Să știți că noi îi obligăm, dar nu toată lumea respectă, obligăm universitățile să pună pe site ce au acreditat și ce nu. Nu-și pune nimeni pe site că nu au acreditat, în general nu funcționează acele specializări, dar unele au autorizare de funcționare provizorie, ceea ce însemană că viitorul student trebuie să se gândească că nu va da examenul final la acea universitate, va trebuie să plătească o taxă și să meargă să dea licența la altă universitate. Dacă îl primește cineva. E o mică problemă pentru cel care se înscrie la un program de studiu cu autorizare provizorie.

- Cât sunt valabile autorizațiile?

- Obligația universității să vină la acreditare e după a treia generație de absolvenți. Pornește de la zero, are după trei ani prima generație, încă unul - a doua generație, încă unul - a trei. Deci, cam după 5 ani ar trebui să vină la acreditare. Acreditarea e mai dificilă ca autorizarea. Autorizarea îți dă dreotul să începi. Pentru asta trebuie să ai o bază materială minimă, cadrele didactice nu trebuie la început să fie ale tale angajate de la tine, pentru că nu se știe dacă odată pornit vei avea un număr suficient de studenți ca să-ți acoperi cheltuielile, sunt mai relaxate. Trebuie să arate că are reurse de învățământ pentru anul I, că se presupune ce ai trecut de anul I faci în continuare. Vei demonstra asta peste 5 ani când vine acreditarea când trebuie să ai 70% cadre didactice proprii, deci angajate la tine, trebuie să ai toate resursele de învățământ puse la dispoziția studenților, toată baza materială pe tot ciclul universitar și atunci e mai dificil.

Ai grijă la câți studenți sunt înscriși

- Am văzut în rapoartele ARACIS că la fiecare facultate scrie și câte locuri sunt. Candidații trebuie să fie atenți și la asta?

- Da, noi aprobăm și capacitatea maximă pe care pot să o aibă specializările, numărul maxim de studenți pe care-i poate înmatricula. Capacitatea de școlarizare o detereminăm având în vedere tot ce v-am spus: baza materială, număr de cadre didactice în raport cu studenții, resurse educaționale. Are bibliotecă, e dotată cum trebuie, are acces studentul direct la resursă. (...) Contează foarte mult cadrul didactic. Resursa umană, dacă nu o ai, nu poți face școală.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate