Verdictul experților despre platforma lui Cioloș

Verdictul experților despre platforma lui Cioloș

●„Un mare pas înainte ar fi concurenţa pentru joburile publice” ●„Lumea nu trăieşte numai în Bucureşti şi Timişoara” ●„Reformele rămân la poarta şcolii”

După ce premierul Dacian Cioloș și-a anunțat ideile pentru o viitoare guvernare, EVZ a contactat specialiști din mai multe domenii pentru a lua pulsul României reale. Aceștia au și alte așteptări în afara celor zece principii avansate de șeful Guvernului

Profesor de finanţe comportamentale la ASE, Adrian Mitroi a găsit câte 5 idei lăudabile şi 5 minusuri în platforma lui Dacian Cioloş. „Am văzut un fir roşu: înţelegerea politicii externe prin dimensiunea economică este un tip de politică externă „smart”. România are o deficienţă majoră în promovarea economiei, de exemplu nu participă la Bursa Asiatică. În al doilea rând, documentul face trimitere la un buget multianual care poate să ofere premisele aderării României la zona euro, iar eu, ca economist, văd numai avantaje, ar fi cel mai bun program economic pe care l-ar putea avea România”, a declarat ieri Mitroi pentru EVZ.

„Mă bucură trimiterea la apariţia unui fond naţional de dezvoltare, investiţiile de acest fel abordează domeniile strategice şi, în plus, interesează şi capitalul privat. Îmi place şi conceptul de gestionare integrată a întreprinderilor de stat pentru un mangement performant. Statul nu este întotdeauna cel mai bun administrator, iar privatul nu este î n to td ea u - na cel mai rău administrator. Introducerea standardelor de calitate în administraţia publică am văzut-o în toate programele de guvernare, însă este nevoie de un stat modern”, a mai spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:Economistul Adrian Mitroi consideră că platformei lui Dacian Cioloş îi lipsesc cifre concrete

Puncte slabe

La capitolul critici, economistul a declarat că platforma lui Dacian Cioloş nu pomeneşte nimic despre „triunghiul macrodeciziilor”. „În prezent avem o politică fiscală, una monetară şi una a salariilor, iar ele se realizează separat deşi sunt corelate. Politicile trebuie reglate împreună, astfel încât să asigure stabilitatea preţurilor, cadrul pentru atragerea investiţiilor, finanţarea deficitului”, spune Mitroi.

„ Nimeni nu vorbeşte în România despre cum se măsoară rentabilitatea investiţiilor publice, trebuie realizată o prioritizare a investiţiilor. Mi-ar mai fi plăcut să văd cum punem presiune să avem un aparat birocratic mai eficient, pentru că salarii mai bune înseamnă o redimensionare a aparatului”, a mai punctat el.

Competiție

Mitroi a declarat că deductibilitatea cheltuielilor cu dobânda pentru persoanele fizice ar fi o măsură de care ar beneficia întreaga populaţie. „Nu înţeleg de ce nu facem asta”, a spus el. „Un mare pas înainte ar fi concurenţa pentru joburile publice. Acest lucru se va întâmpla doar când vom vedea pe internet, transparent, lista concursurilor, a posturilor disponibile. Elevii mei îmi spun că vor să se angajeze dar nu găsesc posturile libere”, a conchis economistul.

Avertismentul doctorilor

Doctorul Gheorghe Borcean (foto) a spus EVZ că platforma lui Cioloş ar trebui să-şi propună rezolvarea „repartiţiei uniforme” a medicilor pentru că o mână de centre urbane mari deţin 30.000 de medici, iar pentru restul ţării sunt doar 20.000 de medici. „Trebuie asigurat accesul în mod egal al tuturor românilor la sănătate. E nevoie de dotări standard în toate spitalele, aceeaşi tehnică, aceeaşi mâncare, aceleaşi saltele. În marile centre universitare s-a schimbat de 5-6 ori tehnologia, în restul ţării nu s-a upgradat nimic în 26 de ani, dar cetăţenii din Caracal au aceleaşi nevoi cu cei din Bucureşti. Lumea nu trăieşte numai în Bucureşti şi Timişoara”, a explicat el. „Populaţia trebuie educată şi încurajată să îşi conştientizeze starea de sănătate, ar fi bune măsuri de încurajare a persoanelor care-şi fac mai multe analize”, a mai spus Borcean, preşedinte al Colegiului Medicilor.

„Salarizarea ar trebui făcută în raport cu performanța”

Fostul şef al comisiei prezidenţiale pentru reforma în educaţie, Mircea Miclea (foto), a declarat pentru EVZ că platforma lui Dacian Cioloş conţine principii corecte legate de învăţământ, însă problema a fost în permanenţă că „reformele au rămas la poarta şcolii”. Miclea a punctat ce lipseşte din platformă. „Ar trebui făcută o curăţenie în învăţământul superior, o reacreditare a universităţilor pe criterii mult mai drastice. Ar fi trebuit menţionat curriculumul, ce învaţă elevii de gimnaziu şi liceu este crucial. Salarizarea ar trebui făcută în raport cu performanţa, profesorii buni au acelaşi salariu cu cei mediocri, apoi nu e normal să primeşti aceeaşi alocaţie pe student şi unde ai promovabilitate 70% şi unde ai 3%. Evaluarea performanţelor la toate universităţile este critică, apoi alocarea bugetului în funcţie de performanţă”, a declarat Miclea. „Eu sper ca Guvernul să ofere în curând un cadru juridic astfel încât acolo unde este posibil, unde există o industrie, să se înfiinţeze unităţi de învăţământ care să aibă contract cu întreprinderile respective, adică un învăţământ dual, la care poate participa şi angajatorul”, a mai spus, pentru EVZ, fostul ministru al Educaţiei.

Politicienii nu s-au înghesuit să-i citească programul de guvernare

„Evenimentul zilei” a luat pulsul partidelor politice şi, dincolo de laude sau acuzaţii generale (care nu aveau legătură cu fondul problemei), am constatat că cei mai mulţi aleşi contactaţi telefonic nici măcar nu se obosiseră să citească, nici măcar pe diagonală, propunerile lui Dacian Cioloş.

FOTO: Premierul Dacian Cioloș nu vrea să intre în politică, dar un program de guvernare trebuie susținut de parlamentari

Fostul ministru PSD al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ne-a explicat că este plecat în străinătate şi că nu a avut timp să se intereseze de platforma premierului: „În curând, voi vedea despre ce este vorba în acest program al primului ministru şi voi putea emite un comentariu la obiect”.

Pesediști ocupați

După ce ne-am lovit de tăcerea mai multor parlamentari PSD – care au refuzat să comenteze, la alegere, oricare dintre ideile avansate în platforma lui Cioloş, pe motiv că erau „ocupaţi” –, deputatul Eugen Nicolicea ne-a oferit, în sfârşit, o declaraţie la cald, după ce a citit câteva ştiri pe internet.

Nicolicea: „Cioloş nu ştie ce înseamnă justiţia!”

„Platforma lui Cioloş este o simplă declaraţie de intenţie populistă şi lansată în necunoştinţă de cauză. Pe mine m-a îngrozit ce spune Cioloş despre justiţie. Înalta Curte şi instanţele nu pot fi puternice sau slabe. Cioloş nici nu ştie ce înseamnă justiţia. Legea e lege, nu e puternică sau slabă. Cică susţine o Românie cu o clasă politică responsabilă, dar că cei votaţi pot face obiectul dosarelor, dacă alegătorii nu se orientează corect. Păi, participarea acestor politicieni la vot şi alegerea lor reprezintă drepturi constituţionale. Platforma lui Cioloş are o perspectivă neconstituţională. Se comportă ca unul care a scris o carte pe care nu a citit-o!”.

Ponta: „Cioloş m-a plagiat!”

La rându-i, ex-premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Cioloş, pe Facebook, că ar fi plagiat de la el titlul „România 100”, fără a face însă şi consideraţii de substanţă privitoare la platformă. „Cioloş m-a plagiat doar la titlu, restul nu (încă) - şi nici eu pe el! Programul „România 100” lansat în 2014 era un proiect naţional pentru toţi românii, indiferent de opţiunea lor politică. Cel lansat acum de dl. Cioloş este doar o lozincă politică pentru PNL şi USR”, a scris Victor Ponta.

Liberali care nu ştiu ce susţin

Nici liberalii nu s-au grăbit să citească platforma lansată de Cioloş, deşi s-au angajat oficial să o susţină, pas cu pas, prin vocea Alinei Gorghiu. După ce mai mulţi parlamentari PNL au dat-o din colţ în colţ şi ne-au mărturisit, la adăpostul anonimatului, că nu ştiu ce conţine platforma „România 100”, fostul ministru al Sănătăţii – Eugen Nicolăescu – ne-a oferit, totuşi, o declaraţie generală. „Nu-mi cereţi să vă enumăr punctual ce îmi place mie din platforma lansată de Cioloş, pentru că, într-o proporţie covârşitoare, este vorba despre idei şi programe care fac parte din programul de guvernare al PNL, încă de un an şi jumătate. Cu alte cuvinte, noi şi Cioloş suntem suprapuşi 100%”, a susţinut el.

„O platformă electorală răsuflată”

Cioloş nu şi-a găsit mulți cititori nici în ALDE. Singurul dispus la comentarii a fost exministrul Culturii, Daniel Barbu. „Platforma e electorală şi e plină de banalităţi, de platitudini ruşinoase pentru cineva care e încă premier. E o înşiruire de banalităţi răsuflate. Cioloş nu vrea să participe la alegeri şi face planuri de viitor peste capul cetăţenilor. E un gest profund neeuropean”.

Vicepreşedintele USR Clotide Armand a anunţat ieri că formaţiunea e dispusă să sprijine o formulă guvernamentală cu Cioloş premier, dar că, dincolo de platformă, viitorii demnitari trebuie să respecte unele condiţii de integritate şi profesionalism.

Dragnea:„O listă de iluzii, un plagiat!”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că Platforma România 100, lansată de premierul Cioloş, este „o listă de iluzii”, despre care ar fi crezut mai degrabă că poate fi lansat de „un ONG respectabil” şi care, mai mult, „este un plagiat”. „Am citit documentul ăla. În opinia mea este o listă de iluzii (...) Dar, dincolo de asta, ei vorbesc, ca de obicei folosesc vorbe meşteşugite. Este o mare diferenţă între ceea ce spun şi ceea ce fac (...) de ce ei văd inundaţiile de la televizor şi când oamenii se chinuie să scoată alţi oameni din ape ei fac tot felul de recepţii pe la Palatul Victoria?”, a întrebat Dragnea.

FOTO: Liviu Dragnea

Gorghiu: „Principiile se suprapun cu cele ale PNL!”

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că până joi va fi verificată suprapunerea dintre programul de guvernare al partidului şi principiile platformei lansate de premierul Dacian Cioloş. „Până joi, vom verifica suprapunerea dintre programul de guvernare al PNL cu principiile lui Dacian Cioloş şi deja, la prima vedere, constatăm o suprapunere într- o proporţie covârşitoare. Este o platformă care conţine mai multe părţi, un set de principii. (...) Aceste principii de guvernare (...) sunt 100% compatibile (...) cu ale noastre”, a spus Gorghiu.

FOTO;Alina Gorghiu

Iohannis: „E nevoie și de alți pași”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că platforma prezentată de premierul Dacian Cioloş este „foarte bună”. „Bănuiesc că domnul Cioloş nu a venit cu această platformă doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă, ci doreşte să arate că este dispus, cel puţin aşa am înţeles eu, să meargă mai departe”, a spus Iohannis. Întrebat dacă platforma este răspunsul pe care îl aştepta din partea premierului, preşedintele a arătat că este un pas bun. „Este un pas bun această platformă, fiindcă partidele se vor putea decide să susţină sau nu această platformă, dar cred că este nevoie şi de alţi paşi”, a arătat Iohannis. El a ţinut să sublinieze că pe 11 decembrie sunt organizate alegeri parlamentare, nu „guvernamentale”.