Editura Evenimentul si Capital

VERDICT CCR. Renunțarea la urmărire penală - curat anticonstituțională

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României
Autor: | | 6 Comentarii | 7783 Vizualizari

Curtea Constituțională a României a decis astăzi că sunt neconstituționale prevederile art.341 alin.(6) lit.c) și, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale prin împiedicarea accesului la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală.

Update. Președintele CCR, Augustin Zegrean,a explicat pentru cititorii EVZ care este impactul deciziei luate astăzi în unanimitate de magistrații constituționali. "Procurorii puteau dispune soluția de renunțare la urmărirea penală, iar această soluție nu putea fi atacată la instanță. Acum poate fi", ne-a declarat președintele CCR.

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au luat astăzi în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.341 alin.(6) lit.c) și, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală și au decis, cu unanimitate de voturi, că aceste texte de lege sunt anticonstituționale, încălcând flagrant Legea Fundamentală a țării, deoarece împiedică accesul la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală. 

Ce prevăd articolele care încalcă Constituția

Art.341 alin.(6) lit.c):  ”În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii: […] c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.”

Art.341 alin.(7) pct.2 lit.d):  ”În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară: […] 2. verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancționează potrivit art.280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii și: […] d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.”

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile art.341 alin.(6) lit.c) și, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale prin împiedicarea accesului la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Oradea - Secția penală și pentru cauze cu minori.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul remis redacției Evenimentul zilei.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate