Vechiul PDL face cărţile după alegeri

Vechiul PDL face cărţile după alegeri

Foștii democrat-liberali se regrupează în vederea jocurilor de putere de după alegerile locale de duminică 5 iunie, atunci când PNL se aşteaptă la o înfrângere. Emil Boc a fost curtat să candideze la șefia partidului

În eventualitatea în care PNL va obţine un rezultat sub aşteptări la alegerile locale, în partidul condus de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga va începe din nou lupta pentru putere, între vechiul PNL şi vechiul PDL. De fapt, aceste conflicte sunt doar într-o stare latentă, pentru că, deși procesul de fuziune s-a făcut în urmă cu aproape 2 ani, foştii democrat- liberali şi liberali, au numeroase dispute în teritoriu.

Rezultatele de la alegerile locale sunt de natură a schimba raportul de putere din interiorul noului PNL şi cu doar câteva zile înainte de alegeri, foştii democrat-liberali au mai multe şanse să revendice mai multe Primării şi Consilii Judeţene decât foştii liberali. Astfel, ei vor putea emite pretenţii în vederea obţinerii celor mai importante funcţii în partid. Vechiul PDL va obţine cele mai bune rezultate în Vestul ţării, acolo unde de regulă electoratul votează Dreapta.

E posibil un Congres în vară

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse liberale, ar fi existat deja o întâlnire între Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureş, şi Emil Boc, primarului Clujului, în care acestuia din urmă i s-a propus să candideze la şefia PNL. Boc a refuzat să se întoarcă la Bucureşti, dar o variantă des discutată în PNL este aceea ca noul şef al partidului să provină din această zonă din ţară.

Astfel, din vechiul PDL provine de exemplu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, un personaj deosebit de influent printre vechii democrat- liberali, care candidează pentru un nou mandat, cu şanse mari de reconfirmare în funcţie. Alături de Emil Boc şi Dorin Florea, şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, are şanse mari de a obţine un nou mandat, și el provine tot din vechiul PDL.

La Centru, şi vechii liberali au început să recunoască meritele foştilor PDL-işti, dar mai ales organizarea de partid. „Dacă nu era Blaga, Iohannis probabil nu câştiga alegerile prezidenţiale. Sunt disciplinaţi şi cunosc bine partea de mobilizare”, spunea un prim-vicepreşedinte din PNL zilele trecute.

Dacă rezultatele la alegerile locale sunt foarte slabe, atunci nu este exclus ca liberalii să organizeze un Congres în această vară.

Paleologu, atac dur la conducerea PNL

Vocile contestatare din partid la adresa actualei conduceri deja au început să apară. Theodor Paleologu a spus ieri că este nevoie de un congres extraordinar al PNL, pentru că „această conducere este ilegitimă şi total inaptă, şi-a dovedit incapacitatea politică şi ne conduce către un dezastru”. În replică, prim-vicepreşedintele liberal Cristian Buşoi i-a cerut lui Paleologu, să nu pună doar „gaz pe foc”, ci să încerce să ajute în campania electorală. De asemenea, deputatul Octavian Marius Popa a anunţat că pleacă din PNL şi se alătură ALDE deoarece actuala conducere a liberalilor nu mai ţine cont de niciun principiu democratic, deciziile se iau de către un grup restrâns şi sunt înlăturaţi „oamenii incomozi binomului Vasile Blaga - Alina Gorghiu”.