Editura Evenimentul si Capital

Văzduhul otrăvit. ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 567 Vizualizari

Ploieştiul de pe vremea copilăriei mele nu-şi făcea griji în ceea ce priveşte văzduhul. Era acolo, la capătul oraşului, la grădiniţia cu orar prelungit a Fabricii „Ceramica” (în pronunţia populară, accentul se punea pe „i”!) – acolo unde mama reuşise să mă înscrie, chiar dacă ea muncea în panificaţie şi unde îmi petreceam cea mai mare parte a zilei – era, deci, un aer patriarhal, de margine cosmică.

Dincolo de bariera pe care o vedeam în fiecare dimineaţă, la ora 7 şi jumătate fix – eu, o mogâldeaţă de 5 ani rostogolindu- se pe trotuarul din dreapta în direcţia de mers pe Calea Câmpinii şi, după ce mă traversa mama, la capătul străzii pe care locuiam, străbăteaa singur, negreşit, pe orice vreme şi în orice anotimp, cei 1.500 de metri până la „căminul” unde era directoare temuta „Doamna Lili blondă” – deci, dincolo de bariera Câmpinii, drumul pentru mine se oprea. Oraşul nu putea merge mai departe de şina căii ferate. Şoseaua pietruită dispărea în negura cerului şi, în locul ei, mi se părea că se întinde un câmp imens cu cicoare, cu rochiţa-rândunicii, cu irişi, cu violete, cu nemţişori şi brânduşe, cu viorele şi mizotis, cu garofiţe şi stânjenei, cu iarbă înaltă până la genunchi, cu mici ochiuri de apă limpede, în care cântau brotăcei şi, în fine, cu pâlcuri de stejari bătrâni, la umbra cărora se puteau închipui cele mai frumoase poveşti cu zâne şi feţi-frumoşi. Iar eu eram stăpânul acelui văzduh.

Parfumul acelor zile nu se va mai întoarce însă niciodată, ca să-mi aburească uşor nările şi să-mi mângâie închipuirea. A rămas doar un punct de concentrare maximă a memoriei, un plex de senzaţii a căror adâncime e aidoma aceleia de cădere, în somn, irepresibilă.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Căci astăzi, din păcate, dinspre Ploieşti vin informaţii, plângeri şi indignare privind poluarea aerului din anumite zone ale oraşului (mai ales cele periferice de sud şi est), care a depăşit demult pragul admis de noxe. Emisiile de toluen sau, mai ales, de benzen – o substanţă cancerigenă – din ultima vreme au creat un val de îngrijorare în rândul cetăţenilor şi al societăţii civile din oraşul care, cândva, ca o ironiei a sorţii, era supranumit al „aurului negru”. Autorităţile par a fi neputincioase, dacă nu cumva inerte, în faţa unei realităţi crude: administrarea rafinăriilor din jurul Ploieştiului e din ce în ce mai neglijentă şi mai criminală. „Nu atât mirosul este problema noastră care ne sperie cel mai rău, ci faptul că benzenul este un produs cancerigen!”, a declarat a directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), Andra Neamțu.

Iar, dacă punem în relaţie două informaţii – prima, că staţia de monitorizare a aerului de la Brazi înregistrează zilnic creşteri inadmisibile ale concentraţiei de benzen (spre exemplu, pe 11 mai a.c., ea a fost de 550 ug/m3, adică de 100 de ori mai mare decât limita permisă legal, iar acum două zile, concentraţia de toluen a fost de „doar”10 ori mai mare, cu a doua informaţie, că o statistică discretă existentă în sertarele adânci ale Primăriei Ploieşti dezvăluie că incidenţa deceselor provocate de cancer a crescut halucinant, la grupa de vârstă 45-60 de ani, până la aproape 80%(!!) – deci, dacă punem în relaţie aceste două informaţii, avem în faţă tabloul unui dezastru ecologic. Neprovocat de nici un seism, de niciun tsunami şi de niciun asteroid. Ci provocat doar de neglijenţa, incompetenţa şi cinismul unui guvern falimentar.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:20 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate