Editura Evenimentul si Capital

Vasile Dâncu: „De ce trebuie să facă jurnaliştii şcoală?

14-07/dancuinfo-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 434 Vizualizari

„Dacă mă gândesc că modelul de jurnalist este Mircea Badea, atunci este clar că undeva ceva s-a defectat la maşinăria aspiraţională a tinerilor absolvenţi de liceu”...

Aceasta scrie, printre altele, sociologul Vasile Dâncu într-un amplu material publicat pe blogul său, sub titlul „Din raiul jurnalismului”.

„În aceste zile România a aflat, şocată, că meseria de jurnalist este cea mai râvnită profesie la noi, iar competiția la facultăţile de gen a fost foarte mare, vreo nouă indivizi pe un loc. Ca unul care am luptat acum două decenii pentru introducerea învăţământului jurnalistic din România ar trebui să fiu fericit. Da, sunt! Dar dacă mă gândesc că modelul de jurnalist este Mircea Badea, atunci este clar că undeva ceva s-a defectat la maşinăria aspiraţională a tinerilor absolvenţi de liceu. Poate este un semn că societatea noastră se vulgarizează din ce în ce mai mult sau poate că oamenii nu înţeleg nimic din criza valorilor şi nici din criza profesiei de jurnalist din aceşti ani”, scrie Vasile Dâncu pe blogul său.

„Nu s-a schimbat mare lucru”

„Am primit o scrisoare emoţionantă de la o fostă studentă de la jurnalism, acum plecată departe de acest rai al jurnalismului care a devenit Romania, şi care, printre altele, mi-a semnalat un interesant articol scris de Cătălin Striblea (http://adevarul.ro/news/societate/mesaj-bun-venit-candidatilor-jurnalism-1_53cfbe060d133766a8adc3c6/index.html.). Mi-a adus aminte de un discurs pe care l-am spus, în 1999, la ultima întâlnire cu generaţia lor şi pe care l-am publicat în ”Ţara telespectatorilor fericiţi”.

Deşi am mai publicat acest text, azi l-am recitit şi am sentimentul că nu s-a schimbat mare lucru în 15 ani. Acum un deceniu şi jumătate încă puteam să vedem zilnic tresăriri ale conştiinţei (de om) ale unor truditori ai agendei publice. Se simţea încă de atunci presiunea socială sau politică asupra profesiei, însă acum s-au schimbat multe. Felicitări celor care au fost admişi la jurnalism! Nu vreau să-i demoralizez, pot să se raporteze la acest text ca şi la un text istoric. Da, aşa era înainte, înainte cu vreo 15 ani. Aşa vedea lumea un profesor de la jurnalism din acea vreme. Un dascăl de la jurnalism care nu crede nici acum că România este raiul jurnalismului”.

„Jurnalistul este cel mai expus cenzurii”

„De ce trebuie să facă jurnaliştii şcoală?”, întreabă Vasile Dâncu, notând şi răspunsul. „Pentru a amâna patru ani întâlnirea cu viaţa cea adevărată şi dură a jurnalistului”.

Sociologul subliniază faptul că fiecare profesie are miturile ei, „dar parcă cea de jurnalist are cele mai multe”.  „Jurnalismul nu este o instituţie socială necenzurată, cenzura nu dispare odată cu apariţia democraţiei. Vi se spune că democraţia asigură libertatea de expresie, că libertatea de expresie şi conştiinţă a fost cel mai important bun pe care l-am câştigat în 1989. Poate ceilaţi, dar nu voi, jurnaliştii. Jurnalistul este cel mai expus cenzurii. Şi cel mai vulnerabil. Veţi primi diplome de bună purtare de la preşedinţi, primari sau prim miniştri, ca în cazul ultimei mineriade. Nimeni nu vă va considera eroi atunci când o să vă faceţi meseria cum trebuie. Cei mulţi nu pot acorda diplome pentru fapte de normalitate jurnalistică. Diplomele se primesc mai mult pentru diverse ticăloşii. La început o să vă loviţi de cenzură, o să vă revoltaţi, o să vă plângeţi, poate vă veţi da şi demisia, dar cu timpul cenzura va fi înlocuită de autocenzură. Tot mai mult o să vă convingeţi că nu se poate face nimic şi totuşi mai bine e în presă, cu un salariu măricel decât la şaibă sau în profesor, într-un sat fără autobuz”.

„Să fiţi iubiţi!”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate