Editura Evenimentul si Capital

Vajnic apărător al statalității Republicii Moldova, pro-rusul Dodon, a uitat să sancționeze Moscova pentru deschiderea Ambasadei Transnistriei în capitala rusă | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 1 Comentarii | 490 Vizualizari

Săptămâna trecută, cam pe șest, s-a deschis la Moscova o ambasadă de facto a regiunii separatiste nistrene, nerecunoscută ca stat nici măcar de către Federația Rusă.

 Dacă Moscova găzduiește reprezentanțe ale Abhaziei și Osetiei de Sud, regiuni ocupate din Georgia, în acest caz există măcar recunoașterea unilaterală a Moscovei pentru independențele celor două regiuni acaparate în 2008, în urma războiului ruso-georgian, pot justifica gestul. Nu însă în cazul Tiraspolului.

În cazul de față, vizita la Moscova a președintelui pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a determinat abandonarea unei asemenea ofense. Astfel, liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a deschis la Moscova o reprezentanță a Tiraspolului. Această reprezentanță ar urma să ofere asistență „cetățenilor transnistreni” care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse sau care se află temporar pe teritoriul acesteia.

Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu colaboratorii reprezentanței transnistrene în Federația Rusă. Liderul de la Tiraspol a dat indicații privind liniile principale de activitate a reprezentanței: stabilirea cooperării cu Duma de Stat și cu alte instituții de stat din Rusia, dezvoltarea relațiilor economice dintre Transnistria și Rusia, și oferirea asistenței juridice rezidenților regiunii transnistrene. Aceste atribuții sunt îndeplinite în mod normal de o ambasadă.

Mai mult, ca ofensa să fie completă, liderul separatist de la Tiraspol și-a numit printr-un decret reprezentantul special în Federaţia Rusă, iar documentul semnat de liderul de la Tiraspol îl desemnează pe Alexandr Karaman drept „reprezentant plenipotențiar al președintelui Transnistriei în Federaţia Rusă”. Karaman a fost primul vicepreședinte al regiunii separatiste și a ocupat această funcție din 1991 până în 2001.

Odată cu agresiunea Federaţiei Ruse în regiunea Donbas a Ucrainei, Karaman, împreună cu o echipă de 30 de activiști din regiunea transnistreană, a ocupat, în 2014, funcții importante în executivul autoproclamatei republici populare Donețk. Acesta a fost adjunct al șefului sovietului de miniștri pe probleme sociale, iar apoi „ministru de externe” al entității separatiste din Estul Ucrainei.

Interesant este că, deși extrem de vocal și gata de harță când e vorba despre România și Uniunea Europeană sau de majoritatea parlamentară pro-europeană și guvernul de la Chișinău, Igor Dodon nu a scos nici un cuvânt pentru a sancționa afrontul adus de liderul separatist cu care s-a întâlnit sau de către Rusia. Singurele care au reacționat au fost autorităţile guvernamentale care au anunțat că au luat act cu consternare de decizia recentă a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski de a numi un „reprezentant plenipotenţiar” al Transnistriei în Federaţia Rusă şi de a deschide o „reprezentanţă a Transnistriei” la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunțat explicit, direct și fără echivoc, într-un comunicat de presă, că actul în cauză este unul ilegal şi nelegitim, având în vedere că acesta contravine atât Constituţiei Republicii Moldova, cât şi principiilor şi normelor de drept internaţional general acceptate. De asemenea, MAEIE al Republicii Moldova „aşteaptă că autorităţile Federaţiei Ruse nu vor da curs demersului Tiraspolului şi că vor confirma astfel angajamentul pe care şi l-au asumat de a respecta principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova consfinţit prin Tratatul de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă”.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate