Editura Evenimentul si Capital

Vaclav Havel ar fi împlinit 80 de ani. Ce au auzit stațiile de ascultare. Semnele de aer să fie atente | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2826 Vizualizari

Pe 5 octombrie s-au născut Vaclav Havel, Louis Lumiere, Donald Pleasance, Aurel Manolache, Chiriac Manuşaride, Anghel Demetriescu, Doina Uricaru, Ion Dodu Bălan, Mihai Bandac, Zaharia Stancu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii, adică Sfintele Haritina şi Mamelta. Nimic în „Kalendar”.

La exact 80 de la nașterea lui Vaclav Havel, o zi plină, dar şi plină de regrete. Un regret este că nu am avut şi noi un Havel. La modul în care ne-am complăcut să promovăm în fruntea noastră nonvalori, eşalonul doi de comunişti, să votăm o clasă politică puşcăriabilă, ei bine, poate, spun din nou poate nici nu am meritat! Dar am fost păcăliți, bine de tot, este singura circumstanță atenuantă pe care mi-o ofer.

L-am înţeles şi l-am admirat mult pe Havel, poate unde ne trăgeam amândoi din familii de „mic burghezi reacţionari” după cum le plăceau, să catalogheze orice, în regimul trecut. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în loc bun și frumos, poate chiar în biblioteca Lui că mult îi mai plăceau și lui Havel cărțile!

Sunt multe vorbele înţelepte, de duh, filosofice, ale lui Vaclav Havel. Mie îmi place una dintre ele, care arată gradul de iluminare şi generalizare la care ajunsese cehul: „Pentru că, în întregul Univers, legea de bază este creşterea constantă a entropiei, rezultă că legea de bază a vieţii este să fie din ce în ce mai organizată, mai structurată, ca să poată lupta împotriva entropiei”. Entropiei, dezorganizării, trebuie să-i opui rațiunea, înţelepciunea.

„Există o soluţie la orice problemă” a spus, la Alexandria, Pitagora, cel care l-a învăţat pe Zamolxe.

Lucrurile astea în general se ştiu, dar nu se aplică. Acum încep să mă întreb dacă cineva din clasa noastră politică cunoaşte filosofia lui Vaclav Havel. Sau, nu, este frustrant să-mi pun astfel de întrebări, al căror răspuns este... problematic!

Dragi lupi, padwani și hobbiți am început ieri o poveste adevărată, pe care o s-o continui, așa cum v-am promis.

Vă informam ieri că pe 5 iunie 1962 Frank Edwards apare pe prima pagină a ziarelor importante din toată lumea liberă cu afirmația îndrăzneață, dar bazată pe benzile stațiilor de ascultare americane, că sovieticii ar fi pierdut în spațiu cel puțin cinci cosmonauți, dacă nu chiar șapte. Printre ei, o tânără femeie.

Emoția și interesul publicului din țările libere a crescut exponențial, când, câteva zile mai târziu, pe 16 iunie, sovieticii anunță că de la Baikonur a fost lansată nava spațială Vostok 6 cu o femeie la bord, o fată drăguță, din popor, o civilă, de 26 de ani, pe nume Valentina Tereșkova. Valentina stă trei zile în spațiu și înconjoară Pământul de 48 de ori. Ba are timp și de o întâlnire cu Vostok 5 care fusese plasat pe orbită cu câteva zile mai devreme.

Toate redacțiile îi cer lui Frank cer exclusivitate pentru povestea întreagă, pentru că coincidența era exclusă, când în ecuație erau vârâte atotputernica CIA și Pentagonul cu stațiile de ascultare. Articolul din 5 iunie a fost un advertisment dat sovieticilor: ”știm ce vreți să faceți, dar nu o să vă mai lăsăm să mușamalizați lucrurile, în cazul unui eșec!”

Frank vinde povestea cui dă mai mult. Câștigătorul este o revistă glossy ”Fate Magazine” care îi oferă lui Frank nici mai mult, nici mai puțin decât un studio de radio cu toată aparatura necesară și cu frecvențele de emisie cumpărate! O ofertă care nu se poate refuza de un jurnalist care are nevoie vitală să se facă auzit, să comunice ceea ce știe, adevărul, de cele mai multe ori!

La sfârșitul lui iulie 1962 Fate Magazine apare, în două milioane de exemplare, cu istoria lui Frank Edwards. A vândut tot și exemplarele de redacție!

Haide să vă spun istoria foarte pe scurt, cum apare în ”Strange World”, cartea lui Frank scrisă în anul 1964.

În dimineața zilei de 17 februarie 1961 stațiile de urmărire occidentale au depistat o lansare a unei rachete gigant din cosmodromul Baikonur de lângă Lacul Aral. O nouă ispravă spațială a sovieticilor și-au spus, imediat, ofițerii de supraveghere. Radrele au indicat că racheta sovietică mergea către... Lună. Stațiile de ascultare de la Uppsala, Bochum, Turin și Meudon au urmărit dialogul dintre echipajul navei cosmice, se pare format din cel puțin un bărbat și o femeie. La ore fixe ei raportau câtre Pământ că: ”Totul este normal. Menținem coordonatele prescrise”.

Ceva s-a întâmplat, probabil că un motor rachetă s-a defectat. Nava cosmică sovietică nu a avut forță să atingă prima viteză cosmică și să se desprindă de atracția Pâmântului ca să ajungă pe Lună. S-a plasat pe o orbită foarte înaltă, destul de aproape de ”point of no return” unde atracția Pământului se compensează cu cea a Lunii. Timp de șase zile dialogul a fost anost, echipajul plasat pe orbită raporta că totul este normal, cei de pe Pământ le comunicau cifre și litere și diferite manevre. În dimineața celei de a șaptea zi tânăra femeie din cosmos i-a întrebat, foarte calmă, pe cei de pe Pământ cât mai așteaptă acolo, că i s-a descojit oja de pe unghii și permanentul ei artă ca vai de el. Cei de pe Pământ au râs puțin, un râs nervos și au spus: ”Libelulo, facem ce putem, facem imposibilul, o să vă aducem pe Pământ, suntem siguri!” Numele de cod al tinerei femei din cosmos era Strecoza, Libelula, așa cum Valentina Tereșkova a avut nume de cod Ceaica, Pescărușul.

În dimineața zilei de 24 februarie 1961 s-a depista o explozie uriașă lângă Lacul Aral. Racheta salvatoare nu a mai plecat. Centrul de control le-a comunicat celor de pe orbită că totul se va rezolva în câteva zile, că mai au mici probleme tehnice la sol.

Sfârșitul a venit în seara zilei de 24 februarie 1961. După binecunoscutul, de acum schimb de date în care cosmonauții spuneau ca totul este normal și mențin altitudinea, centrul de la sol le-a spus că vor începe operația de coborâre pe o orbită mai joasă. Nu s-au mai continuat cu instrucțiunile pentru că o voce de bărbat a exclamat: ”Nu putem să citim indicatoarele. Semnalele nu sunt clare. Nu vedem nimic!” După cinci secunde o voce de femeie, Libelula, cu siguranță, a exclamat: ”Am făcut-o! Mă țin bine cu mâna stângă. Uitați-vă prin vizor! Uitați-vă prin vizor! Trebuie să...” Peste câteva secunde o altă voce de bărbat a exclamat foarte tare și uimit: ”Aici! Aici este ceva. AICI ESTE CEVA! Este foarte greu...” După o pauză de câteva secunde a continuat, parcă obosit: ”Dacă nu reușim să ieșim de aici, lumea nu va știi nimic! Este foarte greu...” Peste semnalul slab al navei cosmice sovietice s-a suprapus semnalul puternic al Radio Moscova care anunața că este ora 20, ora Moscovei. Chiar în acel moment spotul, luminița care indica pe radarele americane, NATO, prezența navei cosmice sovietice... s-a stins!

Ce s-a întâmplat cu Libelula și tovarășii ei din cosmos, nimeni nu știe. Nici rușii nu știu, au declarat recent, când au ridicat la Baikonur un monument în cinstea cosmonauților căzuți la datorie. Frank Edwards crede că în februarie 1961 sovieticii au pierduc cel puțin cinci cosmonauți, printre care și o tânără femeie. Doi în explozia, la sol, a rachetei de salvare și cel puțin trei pe orbită înaltă, din cauze necunoscute.

Să sperăm că soarta nemiloasă a fost rapidă și fără dureri pentru nefericiții cosmonauți! Oare ce întâlnise Libelula pe orbită?

Frank Edwrds spune că Valentina Tereșkova nu a fost prima femeie în cosmos, ea a fost prima femeie care s-a întors teafără din cosmos!    

Cred că am depășit de mult cele trei pagini indicate de Murdoch, vă rog să mă scuzați, mâine o să mă revanșez cu o altă istorie, amintire, sau pildă, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Nelinişte de toamnă s-ar putea numi această zi. Ai nevoie de puţină linişte şi de distanţă faţă de problemele altora. Implicarea excesiva îţi poate dăuna. Nu îți mai face griji, este inutil! Ai de suferit din cauza vremii capricioase, dar şi din cauza încăpăţânării tale, că te îmbraci aiurea fără să ţii cont dacă afară este cald sau frig. In această perioadă este bine să te abţii de la orice proiect nou, de la orice nouă asociere. Eşti vulnerabilă sau vulnerabil din cauza unei iubiri mai vechi sau a unor amintiri care te obsedează.  Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale.

TAUR   Pentru că nu eşti în apele tale, ai nevoie de... ceva! Un catharsis gen îţi cumperi pantofi de toamnă, sau o canadiană nouă. Vin ploile și astăzi eşti dispus să cheltuieşti pentru tine! Mare atenţie la serviciu, sau unde îţi petreci activitatea, sau ziua – se întâmplă ceva – în registrul benefic. Trebuie, doar, să fii atent ca să nu pierzi prilejul. Deci, poti avea succes in profesie sau meserie, sau la şcoală - ai mai multă energie dacât în mod normal. Un ajutor neaşteptat. Cineva din anturaj, semn de foc sau de apă te ajuta cu un scop (sau chiar dezinteresat) sa rezolvi o problemă care îţi părea foarte complicată. Pentru cine se pricepe nu a fost deloc complicat. Incearcă să reduci cheltuielile – se apropie iarna şi nu trebuie să te găsescă nepregătit.  

GEMENI   O prietenă mai veche îţi iese în cale cu gânduri bune. Poţi avea încredere. Vă puteți aşezaţi la o cafea şi să vorbiţi despre modă, copii, soarta Europei, genaralităţi, dar nimic personal! O configuraţie astrală echilibrată  face ca ziua de astăzi să fie pentru un procent dintre nativii din zodia Gemenilor benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Mai greu, puţin mai greu, este cu autorităţile şi cu terţii. Nimic nu mai este cum a fost şi nici nu este cum trebuie. Valorile se schimbă, dar pe tine nu te surprinde prea mult. De fapt, nici nu te interesează! Schimbarea face parte din caracterul tău!

RAC   Nu este uşor să-ţi controlezi temperamentul într-un mediu nesigur şi care îţi provoacă mereu probleme. Dar, pe cât posibil evită reproşurile, azi fii constructiv, caută soluţii, rezolvări! Evită orice decizie luată  în stare emotivă. Nu începe proiecte noi, noi acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece, aproape cu siguranţă, vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe aspecte minore benefice arată că lucrurile pot merge şi bine. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil! La un moment dat orele de lucru îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie.

LEU   Începi să înţelegi că ai mai mult de construit, pentru viitor, decâ grijile cotidiene pentru gospodărie şi serviciu. Pune pe hârtie gândurile care te frământă şi discută-le cu cei din jur. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri din fructe la care poţi adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. Şi ca să fii într-adevăr dibaci nuanţează-ţi regimul alimentar în funcţie de zodie şi de grupa sanguină. Pe seară primeşti veşti bune de departe. Asta daca ai terminat cu proiectele, sau alte „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioada. De asemenea, poţi finaliza în condiţii bune afacerile care ţi-au dat atâta bătaie de cap.

FECIOARĂ   Trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Incep să scârţâie doar câte ceva, dar care te avertizează că trebuie să te relaxezi şi să te odihneşti mai mult, timpul nebuniilor a trecut! Aspecte uşor nefavorabile la bani, întârziesau se reprogramează, dar foarte bune la dragoste şi sănătate. O vizita la medicul tau si una la banca. Cheltuiesti, deci existi – chiar dacă anturajul zice că eşti zgârcit(ă)! Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Dacă nu eşti atentă, s-ar putea să pierzi un lucru la care ţii mult. Sinceritatea te salvează in extremis în această zi!

BALANŢĂ   Ai sarcini şi griji noi de familie de azi pentru câteva zile şi nu prea îţi convine. Dar trebuie să te obişnuieşti şi să te organizezi, nu ai de ales. Pe seară primeşti veşti bune de departe. Totuşi zodia face şi unele configuraţii şi aspecte bune - deci ai o perioadă relativ favorabilă şi cu ceva momente plăcute. Prânzul te găseşte, poate, construind ceva, in orice caz muncind din greu la un proiect. Sănătatea este mediocru aspectată, atenţie la vremea capricioasă, frigul se instalează şi la inccidente! Ziua de astăzi trezeşte o bruscă dorinţă de afirmare şi de relaţii sociale. Reinventează “ceaiul de la ora cinci”, de fapt britanicii primesc la ora patru,  sau dă o raită pe la toţii prietenii. Sau, măcar încearcă!

SCORPION   Dimineața îţi creează o problemă. La serviciu trebuie să pari mulţumit, deşi nu eşti. Iar timpul ţi se pare scurt. Ieşi la o plimbare şi respiră aer curat care începe să miroasă a zăpadă! Mai poţi dedica ziua studiului şi perfecţionării tale profesionale şi fizice. Te poţi duce, de asemenea, la o sală sau pur şi simplu mergi mai rapid într-un parc. Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili. Ziua de astăzi este o perioadă benefică şi revigorantă. Primeşti şi dăruieşti multă afecţiune. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii).

SĂGETĂTOR   Azi relaţiile cu cei apropiaţi se ameliorează mult, dacă mai trebuia și mai era loc de aşa ceva. Există o bună chimie zodiacală între tine şi cei dragi, aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos! Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile de, şi în familie. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la inccidente şi accidente! Atenţie la regimul alimentar şi evită băuturile reci. Cumpără-ţi lucrul acela la care râvneşti de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu nu o să-ţi mai poţi permite!

CAPRICORN   Trebuie să ai răbdare şi să analizezi figurile noi din anturajul de serviciu. Relaţional eşti pe drumul cel bun, dar trebuie să te concentrezi mai mult şi să fii atent la detaliile sociale. Dorinţa de schimbare şi marea tentaţie te fac să cheltuieşti prea mult. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Succese neaşteptate în carieră. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile!

VĂRSĂTOR  Zi bună pentru cumpărături şi vorbe multe. Descoperi  cunoştinţe comune despre care nu mai aveai veşti demult. Atenţie, multă discreţie şi prudenţă, nu da prea mult din casă! Nu te lăsa impresionat(ă) de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau... modă. Nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu. Acum, nu mâine! Nu exagera cu mesele, supraveghează-ţi, deci, regimul alimentar! Eşti dispus să cheltuieşti pentru tine astăzi. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de una aşa-şi-aşa.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni sau la anturajul apropiat! Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie sau relaţiilor cu prietenii. 

PEŞTI   Ai multe planuri în acestă dimineță. Prea multe pentru un singur om, aşa că mai gândeşte-te şi la ziua de mâine. Intră într-o librărie şi cumpără o carte, poți descoperi că ai nevoie de ea! Nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte bine formulată este mai uşor ascultată. Mici probleme cu sănătatea, dar se vor rezolva repede. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii, investiţiile, titlurile de valori, proprietăţile. O perioadă de timp în care trebuie să dai dovadă de conservatorism, dar oferă-ţi mici satisfacții, poate mici obiecte care să-ţi facă plăcere.  Partea mistică a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate