Editura Evenimentul si Capital

Vacanță în Bazilescu - parcul cu arbori din Codrii Vlăsiei

Copii, parinti si multa veselie intr-un parc cu o poveste aparte
Autor: | | 0 Comentarii | 274 Vizualizari

În nordul Capitalei, în inima cartierului Bucureştii Noi, se află parcul Bazilescu. Era cunoscut drept Nicolae Bălcescu înainte de Revoluţie și după 1989 a fost denumit Bazilescu - terenul pe care a fost construit parcul fiind donat de către profesorul jurist Nicolae Bazilescu statului român.

În  Bazilescu se desfășoară, în fiecare weekend, până pe 4 septembrie, festivalul Vacanța de vară cu Excelsior. Iar puțini dintre cei care vin la evenimentele festivalului și nu numai știu că acest parc are un istoric aparte.   

Bucureștii Noi este un cartier situat în sectorul 1 al Bucureștiului, în partea de NV a Capitalei. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1898, Nicolae Bazilescu cumpăra o moșie în nord vestul Bucureștiului, cunoscută sub numele de Măicăneşti sau Grefoaicele. Teritoriul a fost parcelat şi transformat în zona rezidenţială Bucureştii Noi. Suprafaţa moșiei era de aproximativ 295 ha, din care circa 155 ha au fost destinate vânzării, iar restul au fost date în folosinţa domeniului public pentru amenajarea de străzi, pieţe, parcuri, cimitire etc. Pe domeniul public donat, în centrul parcelării, s-a amenajat Parcul comunal Bazilescu, care conservă până astăzi exemplare impresionante de copaci din foştii Codri ai Vlăsiei. În 2004, parcelarea Bazilescu a fost clasată monument istoric. Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu – edificiul în fața căruia este amenajată scena Festivalului Vacanța de vară cu Excelsior, a fost ridicat în 1953, cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953 (Al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor). Este construit după modelul Teatrului de vară de la Soci, din Rusia (construit în 1937). Deși edificiul nu poate fi utilizat, este considerat unul dintre cele mai mari teatre în aer liber din țară, capacitatea fiind de 2.000 de locuri.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate