Vacanță cu peripeții în Peru și Columbia: bani falși, frunze de coca și întâlniri cu traficanți de droguri. Doi corporatiști români au trăit aventura vieții lor în America Latină

Vacanță cu peripeții în Peru și Columbia: bani falși, frunze de coca și întâlniri cu traficanți de droguri. Doi corporatiști români au trăit aventura vieții lor în America Latină

Un cuplu de corporatiști, pasionați de aventuri, își petrec timpul liber călătorind prin toată lumea. Așa au descoperit și fascinantă lume din Peru și Columbia, care, pe langă peisaje exotice, le-a adus celor doi tineri și câteva povești de spus nepoților.

Au cunoscut traficanți de droguri, au cumpărat frunze de coca și au folosit bani falși.

Roxana și Costin sunt doi tineri îndrăgostiți care formează un cuplu și când vine vorba de călătorii. Dacă în viața de zi cu zi ambii au joburi serioase - Roxana lucrează la bancă, iar Costin este inginer IT -, în timpul liber, viața lor se transformă într-o adevărată aventură. Cei doi au vizitat peste 45 de țări și spun că încă au o listă lungă de destinații la care visează.

Pasionați și de fotografie, cei doi au lansat și un blog unde își povestesc aventurile, prin cuvinte și imagini. Însă cea mai recentă vacanță a cuplului este, de departe, cea mai interesantă. Au petrecut trei săptămâni în Peru și Columbia alături de mai mulți prieteni și s-au întors plini de povești inedite, care iată, au ajuns chiar subiect de știre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lima, un oraș poate prea primitor cu turiștii

Încă de la primul pas în capitala peruană, tinerii au fost impresionați de amabilitatea cu care au fost primiți de localnici.

„Aventură noastră a început în Lima, când am avut primul contact cultural. Imediat ce am aterizat, ne-am lăsat bagajele la hotel și au plecat să mâncăm ceva rapid înainte de a porni spre Miraflores, unul din cartierele colorate ale Limei, pentru a prinde apusul. Pentru că era târziu, am intrat în primul restaurant pe care l-am putut găsi lângă hotel. Era un restaurant de familie, care arăta ca o bodegă sătească, unde oamenii serveau un singur meniu, cu două feluri de mâncare: supă de pui și pui cu orez. Până aici nimic interesant, însă când am intrat, noi fiind 15 persoane, oamenii au început să se agite și să mute mesele în așa fel încât să încăpem toți la aceiași masă”, povestește Costin.

Amabilitatea angajaților localului nu s-a oprit aici. Pentru ca turiștii să aibă tot confortul, localurile sunt dispuse chiar să își lase clienții fideli fără scaun.

„Localnicii mâncau liniștiți la mese, însă unul dintre ei a avut ghinionul să fie singur la o masă. Într-o fracțiune de secundă a fost luat pe sus, la propriu, de chelner: unul i-a luat farfuria, iar altul i-a luat masă de sub el. În 15 secunde, omul rămăsese în mijlocul localului, cu lingură în aer încercând să soarbă supă din aer. Pentru el nu a fost o experiență bună, iar noi rămăsesem înmărmuriți în față situației”, relatează Roxana.

Bani falși, direct de la bancomatul din aeroport

Ca orice turist care se respectă și tinerii noștri au vrut să viziteze cât mai multe obiective, printre care și la El Circuito Magico del Aqua, celebru pentru jocurile de lasere și lumini ale fântânilor, însă ceea ce trebuia să fie o seară relaxantă, a fost cât pe ce să se lase cu o seară, sau chiar mai multe, în arest. La casa de bilete au aflat că banii pe care i-au scos de la bancomatul din aeroportul din Lima erau falși.

„Când am ajuns la casa de bilete, am scos o hârtie de 100 de Soles pentru a plăti. Foarte calm, domnul de la ghișeu îmi spune mie și polițistului de la intrare că banii sunt falși. Inițial am crezut că glumește, pentru că a văzut că suntem turiști, și am început să râd, dar omul a insistat. Timp de câteva minute m-au trecut toți fiorii, știind că folosirea de bani falși se pedepsește și nu voiam să ajung în situația de a avea de a face cu poliția peruana, așa că am început să le explic oamenilor că banii au fost scoși de la bancomatul din aeroportul din Lima (de unde am scos toți din grupul nostru, doar eu se pare că am fost cel care a tras lozul „norocos”), așa că am scos toți banii din portofel să îi arăt că sunt toți luați din același loc. Omul i-a luat pe toți, s-a uitat la ei și mi-a spus că restul sunt reali și mi-a arătat diferențele. Se pare că unul din elementele de siguranță era imprimat în loc să fie în relief”, ne-a povestit tânărul.

Din fericire, autoritățile peruane sunt destul de relaxate, așa că nu l-au sancționat pe turistul român, și nu doar că l-au crezut pe cuvânt, dar l-au lăsat să păstreze bancnota falsă, drept suvenir. „Omul foarte calm mi-a dat cele 2 bilete, restul de a bancnotă reală, iar pe cea falsă mi-a scris «Falso» și mi-a înmânat-o să o țin pe post de souvenir. Un souvenir destul de scump (aprox 100 lei), dar cu o poveste de neuitat. Până la urmă cu toții știm că cele mai scumpe suveniruri sunt cele luate din aeroport”.

Trei săptămâni în inima Americii Latine

„Ne-am plimbat prin orașe coloniale, am dormit cu localnicii pe insulă Amantani, pe lacul Titicaca, am făcut sandboarding în deșertul peruan și bineînțeles am urcat pe Inca trail până la Machu Picchu. Columbia ne-a adus experiență junglei și dormitului în hamac, în pustietate la marea Caraibelor, sau întâlnirea cu foști traficanți ai cartelului Medellin”

„Aproape” traficanți de droguri

Străzile din centrul Limei sunt un adevărat obiectiv turistic. Pentru turiști, chiar o provocare. De îndată ce pășesc pe aceste străzi sunt asaltați de femei îmbrăcate în haine tradiționale peruane care încearcă să le vândă unul dintre cele mai căutate suveniruri din Peru: frunzele de coca, din care se face celebra cocaină, considerat un drog din clasa stupefiantelor de mare risc. Curioși, Roxana și Costin au decis să cumpere și ei aceste „delicatese”, mai ales că vânzătoarele au împachetat frumos marfa, cu o reclamă pe măsură: „au o mulțime de efecte benefice: înlătură simptomele răului de înălțime și dau energie”.

„Am negociat cu una dintre localnice și am luat o punguță cam de 250 grame cu echivalentul a 10 lei. Le-am încercat imediat, mai exact am început să le rumegăm. După a doua frunză am renunțat. Nu erau nici gustoase, nici ușor de mestecat, așa că efectele benefice au rămas doar un mit. Cât despre pungă, a rămas undeva în Peru deoarece pe aeroport ni s-a spus că deținerea lor în afară țării este interzisă și se poate consideră trafic de droguri”, ne-a spus Roxana, dezamăgită că nu a putut păstra celebrul suvenir.

Pe lângă experiențete cu iz fraudulos, cei doi tineri au avut parte și de aventuri relaxante, au cunoscut cultura peruană și s-au lăsat vrăjiți de frumusețile locului.

„Pe Lacul Titicaca ne-am întâlnit cu locuitorii insulelor plutitioare din Uros, care ne-au primit cu brațele deschise. La un moment dat, ne-au îmbrăcat în hainele lor tradiționale și le-a fost destul de greu să ajungă la noi. Nu că am fi noi foarte înalți, doar că ei sunt foarte scunzi. Neau arată cum trăiesc ei de secole pe aceste insule din stuf late de 3 metri pătrați. A urmat o zi unică pe insula Amantani, unde am fost primiți călduros de insulari. Ne-au luat la ei acasă, ne-au hrănit, ne-au arătat viața lor și chiar ne-au învățat dansurile lor tradiționale”, rememorează Roxana.

După două săptămâni în Peru, cei doi aventurieri au ajus în Columbia. Din Cusco, de la frig, au ajuns în Marea Caraibelor, la parcul național Tyrona unde plănuiau să aibă două zile relaxante pe malul mării, noaptea să doarmă în hamace, totul într-un cadru extrem de romantic. Însă planul suna mai bine în teorie decât în realitate.

„Hamacele erau pe o peninsulă undeva în mare, unde bătea vântul foarte tare din toate părțile. Zburau șlapi, scaune. Noi ne loveam unul de alții în hamace. Experiență de neuitat, nu am dormit toată noaptea, și nu pentru că ar fi fost foarte romantic”, mărturisesc tinerii.

Pe urmele celebrului Pablo Escobar

Când spui Columbia, inevitabil te duci cu gândul la celebrul traficant de droguri, Pablo Escobar, a cărui viață tumultoasă a fost povestită în cărți și chiar ecranizată. Roxana și Costin nu au putut spune „nu” unui tur pe urmele celui mai mare traficant de droguri din lume, al cărui ghid le-a fost chiar un fost angajat al lui Escobar. Acum, reabilitat, omul are familie, o meserie onorabilă și o viață normală, însă le-a mărturisit turiștilor români faptul că regretă petrecerile din tinerețe și mai ales femeile care veneau la acele petreceri.

„Am mers la una dintre fostele case ale lui Pablo Escobar, la cimitir sau la Catedral. Unul dintre lucrurile interesante a fost că ne-a întâlnit cu unul dintre oamnii lui, care se ocupa de Logistica drogurilor și a banilor și care ne-a povestit cum a păzit câteva zile o cameră plină cu bani. Am văzut poze cu el și cu Escobar de la Hacienda Napoles, sau din alte locuri de când petreceau împreună. Am aflat despre cum cheltuiau câte 10.000 dolari pe noapte și despre femeile frumoase cu care umblau”.

Păzeau cocaina, dar n-aveau voie să o „guste”

Printre picanteriile povestite de fostul angajat al lui Escobar se numără și faptul că le era interzis să consume cocaina pe care o păzeau. „Ne-a spus că a încercat coca, dar nu aveau voie să o folosească în timp ce erau la lucru, iar după ce într- o zi a văzut modul în care se prepară a renunțat definitiv. La sfârșitul vizitei ne-a dat și un sfat: «banii nu sunt totul» și el a realizat asta după ce au stat 3 zile în junglă, având sume imense de bani asupra lor, dar ne având cum să cumpere o sticlă cu apă”, mai spune Costin.

500 de dolari, o întâlnire cu fratele lui Escobar

În Columbia, personajul Pablo Escobar a devenit un fel de simbol național. Astfel că localnicii au găsit tot felul de modalități, care mai de care mai inedite, pentru a atrage turiștii. Una dintre ele fiind chiar organizarea de întâlniri cu fratele lui Escobar, traficant de droguri și el la rândul său, însă nu la fel de faimos ca fratele său.

„Pentru o sumă modică- 500 dolari, puteai merge acasă la fratele lui Pablo Escobar. Am ales să evităm această întâlnire, însă ni s-a părut extrem de dubios”.

Peste 45 de țări vizitate

​Roxana şi Costin: un cuplu urban care încearcă să rupă barierele rutinei cotidiene şi să își trăiască viața ca pe o aventură, dincolo de programul de la 9:00 la 17:00. Peste 45 de ţări vizitate, mii de kilometri zburaţi și sute de povești pe care le spun mai departe pe blogul lor stampsonthepassport. com, prin care vor să-i ajute pe cei care doresc să călătorească mai mult, mai bine sau să experimenteze lucruri inedite.

Pe lângă acestea, ei oferă sfaturi de călătorie, arată faţa neştiută a locurilor cât şi încântă cu imagini din întreaga lume. Vor să arate că nu este nevoie de o avere pentru a călători frumos şi vor să-i inspire şi pe alţii să-şi părăsească zona de confort şi să trăiască o viaţă extraordinară. Amândoi au „job-uri”cu normă întreagă pe lângă care îşi găsesc timp şi pentru călătorii inedite şi interesante.