Editura Evenimentul si Capital

URSS a crezut că NATO vrea să declanşeze un atac nuclear, în 1983. Situaţia tensionată de atunci dintre SUA şi URSS seamănă enorm cu ce se întâmplă în prezent

În momentul declanșării Able Archer, Kremlinul a pus aviația sovietică staționată în Germania de Est și Polonia în stare de alertă maximă
Autor: | | 0 Comentarii | 734 Vizualizari

Exerciţiile militare de război din 1983 desfăşurate de NATO ar fi putut declanşa o confruntare nucleară, neintenţionată, cu Uniunea Sovietică, potrivit unui document declasificat, care avertizează şi asupra relaţiilor tensionate actuale dintre Rusia şi Occident. Autorii raportului îndeamnă SUA să îşi revizuiască modul de desfăşurare a exerciţiilor militare şi a eforturilor de securitate şi spionaj pentru a se asigura că acestea "sunt efectuate în concordanţă cu indicatori şi avertismente pentru război".

Raportul a fost redactat în 1990 de consilieri ai președintelui american în domeniul informațiilor și tocmai a fost declasificat. În noiembrie 1983, în momentul declanșării exercițiului Able Archer de către NATO în Europa occidentală, tensiunea între Est și Vest era foarte ridicată.

URSS doborâse cu două luni înainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat că ar efectua o misiune de spionaj, pentru că intrase în spațiul aerian sovietic.  La rândul său, NATO începuse să-și desfășoare în Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca răspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.

În momentul declanșării exercițiului Able Archer, Kremlinul a pus aviația sovietică staționată în Germania de Est și Polonia în stare de alertă maximă și a lansat zboruri de recunoaștere suplimentare. KGB și GRU /serviciul de informații militar/ au primit misiunea de a sesiza orice semn care ar indica pregătirea unui atac nuclear.

“Acest comportament anormal al sovieticilor” în fața unui exercițiu de acest tip nu a declanșat totuși sonerii de alarmă în SUA, subliniază raportul secret.

La timpul respectiv, responsabilii occidentali nu voiau să vadă în aceste inițiative militare decât un gest de propagandă. Ei nu realizau că sovieticii se întreabă cu adevărat dacă exercițiul NATO nu maschează o veritabilă ofensivă nucleară. “Ne-am aflat, poate din inadvertență”, în pragul unei confruntări, estimează raportul.

Serviciul de informații american a avut nevoie de mai mulți ani până când să înțeleagă pe deplin teama sovieticilor, relevă autorii documentului.

Ronald Reagan, președintele american la timpul respectiv, 'a primit evaluări' despre starea de spirit a conducătorilor de la Moscova 'care subestimau riscurile acesteia pentru SUA', subliniază ei.

Raportul a fost declasificat la cererea unui centru de cercetări american, National Security Archive, care depinde de Universitatea George Washington.

Deși a fost scris în 1990, el conține observații care își află un nou ecou în prezent, într-o perioadă în care tensiunea între Moscova și Washington a crescut.

După mai bine de două decade de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt din nou tensionate, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea şi a început o campanie militară în Siria în sprijinul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad la sfârşitul lunii septembrie. "Evenimentele evoluează atât de repede încât nu ar fi înţelept să presupunem că liderii sovietici nu vor acţiona în viitor, fie din cauza unor neînţelegeri, fie din rea-intenţie, ceea ce ar pune în pericol pacea din lume", avertizează autorii raportului.

Printre recomandările prezentate în raport, autorii îndeamnă SUA să îşi revizuiască modul de desfăşurare a exerciţiilor militare şi a eforturilor de securitate şi spionaj pentru a se asigura că acestea "sunt efectuate în concordanţă cu indicatori şi avertismente pentru război".

Documentul a fost declasificat în urma unei solicitări din partea Arhivei Naţionale de Securitate din SUA.

(surse: Agerpres, mediafax.ro, washingtonpost.com)
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate