Editura Evenimentul si Capital

INCINERARE SUSPECTĂ, la Paris. CE ȘTIA urmașa FAMILIEI BRĂTIANU despre liberalii de azi?

Maria Brătianu
Autor: | | 10 Comentarii | 13658 Vizualizari

Nimeni nu s-a oferit să îi aducă trupul neînsuflețit al Mariei Brătianu în țară, cea care a fost considerată una dintre cele mai reprezentative urmașe ale familiei care și-a pus amprenta pe Istoria României. Maria Brătianu a fost incinerată, în grabă, de nepoata venită din vacanță.

Într-o discreție nefirească pentru un mare neam care a scris pagini importante din istoria României, s-a stins din viață ultimul mare vlăstar al familiei Brătianu, Maria, fiica cea mare a ilustrului istoric Gheorghe Brătianu. A murit la 89 de ani, la Paris, capitala Franței, loc în care a și fost incinerată, ieri, în jurul orei 13.30, la crematoriul din cimitirul Pere Lachaisse, în ciuda dorinței sale de a fi înmormântată, alături de descendenții ei, în țara natală, la conacul de la Florica, din Ștefăneșii de Jos, județul Argeș.

Maria a decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Cea care s-a ocupat de „funeralii” a fost nepoata din partea sorei ei mai mici, Ioana, Marie Elene. Surse apropiate familiei ne-au dezvăluit că nepoata era plecată, în vacanță, în Japonia, loc de unde a făcut, telefonic, toate aranjamentele pentru incinerare.

Trupul neînsuflețit al Mariei Brătianu, ultima fiică în viaţă a marelui istoric liberal George Brătianu (1899– 1953), a fost depus la capela cimitirului Pere Lachaisse din Paris. Timp de 11 zile, în ciuda intervențiilor făcute la nivelul conducerii Partidului Național Liberal, niciun oficial român nu s-a oferit să acorde sprijin pentru aducerea trupului neînsuflețit în țară ( Ludovic Orban, președinte PNL, a infirmat această informație și ne-a dat o amplă declarație pe această temă, care schimbă cu totul această perspectivă).

Drept urmare, singura moștenitoare căreia îi va rămâne agoniseala Mariei Brătianu, Mare Elene, a decis să o incinereze.

Exilul și renumele tatălui

Despre Maria Brătianu și importanța ei în istoria recentă a României a scris Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care a și anunțat încetarea ei din viaţă. Născută în anul 1929, Maria Brătianu a fost, încă de la începutul refugiului ei în străinătate, din anii ’40, alături de fraţii ei mai mici, gemenii Ioana (1929 – 2009) şi Ion (1929 – 1978), un membru eminent al exilului democratic românesc.

Ea s-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în temniţa comunistă de la Sighet, printre care volumul La Mer Noire, Editura Societăţii Academice Române, Munchen, 1969. IICCMER scrie după 1977, Maria Brătianu a avut un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (L.D.H.R.), secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului (F.I.D.H. – Paris).

În anii ’80, alături de regretaţii Sanda Stolojan şi Mihnea Berindei, s-a aflat la conducerea Ligii, denunţând abuzurile şi crimele regimului comunist din România. A fost căsătorită cu bine-cunoscutul sociolog francez Éric de Dampierre (1928 – 1998), profesor la Universitatea Paris – X Nanterre, descendent şi acesta al unei prestigioase familii aristocratice franceze.

Vestea dispariției Mariei Brătianu a atras critici din partea românilor care au postat, pe Facebook, mesaje precum: „Păcat că este incinerată și nu adusă la Florica, conacul Brătienilor, unde sunt înmormantați toți Brătienii, inclusiv sora ei, Ioana Bratianu. Nu are descendenți si o nepoata o incinereaza joi 9 noiembrie în cimitirul Pere Lachaisse din Paris. Oare cei din PNL nu pot face nimic?”.

Mărturia românului care i-a fost alături în ultimele clipe

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate