Uniunea Națională a Judecătorilor din România, despre motivele scăderii încrederii în Justiție: „Numiri netransparente la parchete și justiție televizată”

Uniunea Națională a Judecătorilor din România, despre motivele scăderii încrederii în Justiție: „Numiri netransparente la parchete și justiție televizată”

Încrederea românilor în Justiţie a scăzut ca rezultat al campaniei făcute de unele autorităţi care au vrut identificarea sistemului judiciar cu DNA, al numirilor netransparente la parchete şi al „justiţiei televizate”, susţine Dana Gârbovan , preşedintele Uniunii Națiomnale a Judecătorilor din România (UNJR).

 Ea consideră că s-a creat o discrepanță între așa-zisa „justiție televizată” și cea reală, din sălile de judecată, unde peste trei milioane de cazuri sunt judecate anual, iar cetăţenii se lovesc de probleme despre care nu se vorbeşte. „Au fost apoi atacurile virulente nu doar ale unei părţi din presă, ci şi ale SRI şi ale şefei DNA la adresa Curţii Constituţionale, când s-a decis asupra constituţionalităţii abuzului în serviciu şi a implicării SRI în interceptări”, a mai spus Gârbovan. Ea a apreciat că ministrul Justiției, Raluca Prună – care a spus că „drepturile omului sunt un lux” - ar fi putut rezolva problema prin crearea unei agenţii de interceptări sub control civil, nu prin ordonanţa de urgenţă prin care SRI a fost făcut organ de cercetare penală.

O prăbușire de 13%

Mult lăudatul sistem al Justiției din România a cunoscut, în doar câteva luni, o scădere fără precedent a nivelului de încredere, în rândul populației. Din datele Eurobarometru reiese că, în primele luni din 2016, încrederea românilor în Justiție a scăzut cu 13% față de anul precedent. Scăderea aceasta ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt. În prezent, 35% dintre români au încredere în Justiţie. Circa 60% dintre cei chestionaţi au tendinţa să nu creadă în justiţie, procent în creştere cu 12% faţă de 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News