Acord ISTORIC între UE și JAPONIA. Românii sunt principalii BENEFICIARI. Cu cât ne putem ÎMBOGĂȚI

Acord ISTORIC între UE și JAPONIA. Românii sunt principalii BENEFICIARI. Cu cât ne putem ÎMBOGĂȚI

Prin semnarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia apare o şansă imensă pentru exportatorii români. Aceştia trebuie să fie conştienţi de oportunităţile care se deschid, arată un comunicat transmis miercuri de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„Economia României nu are voie să rateze oportunitatea de a fi prezentă masiv pe piaţa celei de-a treia economii a lumii, iar acţiunile ministerului nostru din ultimele luni arată că toate premisele sunt la locul lor”, a declarat Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, informează Mediafax.

Potrivit Comisiei Europene, acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE şi după ratificarea în Parlamentul European, Japonia şi UE vor crea o zonă de comerţ liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial.

Printre principalele prevederi ale acordului de liber schimb regăsim înlăturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE către Japonia, în valoare netă de 1 miliard de euro.

De asemenea, acordul va crea oportunităţi mari și pentru exporturile agricole, eliminând taxele pe produse precum brânzeturi sau vinuri, oferind şi drepturi de proprietate intelectuală asupra mărcilor.

„Principalele produse româneşti exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate şi înlocuitori de tutun; instrumente şi aparate pentru reglare sau control automat; părţi şi accesorii de autovehicule şi vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; îmbrăcăminte şi accesorii, iar cele mai importante produse japoneze importate în România au fost autoturisme şi alte autovehicule, părţi şi accesorii ale acestora; maşini şi dispozitive mecanice şi părţi ale acestora; maşini, aparate şi materiale electrice şi părţi ale acestora; produse din fontă, fier sau oţel; cauciuc şi articole din materiale plastice; articole din sticlă”, precizează Ministerul.

Exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridică la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii şi 600.000 de locuri de muncă, iar aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la creşteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice şi de 16% pentru echipamente electrice.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News