Unde se mai găsesc VULCANI NOROIOȘI. Nu sunt la de de spectaculoși ca la Buzău, însă oamenii zic că au puteri magice I FOTO

Unde se mai găsesc VULCANI NOROIOȘI. Nu sunt la de de spectaculoși ca la Buzău, însă oamenii zic că au puteri magice I FOTO

Un fenomen destul de rar în Europa, e întâlnit în România în mai multe locuri. Este vorba de unii dintre cei mai spectaculoși vulcani, cei noroioșiu. În România, cei mai spectaculoși vulcani noroioși sunt cei din Buzău. Puțină lume știe că aceștia au „frați” mai mici în Timiș. Ei sunt localizați la 25 de kilometri de Timișoara între satele Fibiș și Seceani, la Forocici, comuna Pișchia.

”Pozitionarea localității Pișchia pe linia de faliere Est-Vest, care desparte masivul Poiana Ruscă de dealurile Lipovei, a determinat apariția unor vulcani noroiosi la ieşirea din localitatea Pişchia către Fibiş. Aceştia se prezintă sub forma unor ochiuri de apă clocotită într-un crater unic, ce nu poate trece neobservat în păşunea netedă. Pe timp de ploaie, craterul se umple cu apă, iar atunci vulcanii devin spectaculoşi. Pe vremuri, localnicii din Pişchia si din Seceani veneau aici să se vindece de reumatism. Vulcanii noroioşi de la Pişchia sunt unici în Câmpia de Vest, subliniind potențialul turistic al regiunii”, informează portalul banatour.eu. Oamenii locului cred că apa care iese din gurile de vulcani are puteri magice și vindecă orice boală.  Apa este rece și face bulbuci din cauza emanațiilor de dioxid de carbon. ”Bunicii noștri când se aduna apa de ploaie, cei bolnavi de reumatism mergeau și se scăldau cu picioarele ori cu brațele în nămol și le trecea durerea”, povestesc ciobanii locului.

Vulcanii de la Forocici au apărut pe o falie tectonică. Gazele naturale de adâncime împing la suprafaţă apa amestecată cu pământ. Când plouă, craterul se umple cu apă iar vulcanii devin de-a dreptul spectaculoşi, bolborosind zgomotos. (Sursa foto: Banatour.eu)

Ne puteți urmări și pe Google News