UNDE MERGEM. Noaptea Muzeelor: cultură pentru insomniaci

UNDE MERGEM. Noaptea Muzeelor: cultură pentru insomniaci

În acest weekend, românii se pot bucura de cea mai lungă noapte a culturii. Sâmbătă, 19 mai, are loc cea de-a 14-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor. Publicul din întreaga țară va avea posibilitatea de a vizita gratuit aproximativ 180 de muzee și de a benefi cia de pe urma unor activități culturale și curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

În București, la Muzeul Antipa, programul va începe la ora 18.00 şi se va termina la ora 24.00, iar vizitatorii se vor putea bucura de o serie de activităţi care includ expoziţii temporare, proiecţii de filme documentare, activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea muzeului, precum şi alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoaşterii. De asemenea, cu ajutorul aplicației Questo (Disponibilă în 30 de muzee din toată țara), vizitatorii Muzeului Antipa vor putea face un tur interactiv de explorare chiar înainte de a intra în muzeu.  

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea deschisă noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie” al cărei subiect este sistemul solar, cel care vă invită la explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. Programul Observatorului: 20.00 – 04.00.

Muzeul Nicolae Minovici va fi deschis între orele 18.00 - 00.30 și va fi animat de statuile vivante ale Teatrului MASCA, iar Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Radu Vâlcu (chitară) și Alexandra Poenaru (balerină) au pregătit un concert extraordinar.

Ne puteți urmări și pe Google News

La cimitirul Bellu, bucureştenii vor avea parte de un spectacol inedit. Deschis între orele 18.00-24.00, în incinta cimitirului va avea loc un concert susținut de Aurelian Temișan, un spectacol de dansuri populare și o piesă de teatru din repertoriul marelui Caragiale.

În Iași, Muzeu de Artă va fi deschis între orele 19.00 - 02.00, timp în care ieșenii vor putea vizita gratuit expozițiile „Maeștrii picturii românești în patrimonial Muzeului de Artă” și „Afișul polonez contemporan”. RATB a anunțat că în București, în noaptea de 19 mai, cu ocazia desfăşurării evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, linia 362 va funcţiona cu program prelungit până la ora 04.00 dimineaţa. De asemenea, preluarea călătorilor se va face şi prin liniile de noapte care circulă către zona centrală a Capitalei (N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119 şi N121) pe întreg parcursul nopţii.

 

Artiștii Baraka împart… pământ la Timișoara

Noaptea Muzeelor ține deschise, la Timișoara, mai multe instituții de cultură, până la ora 1,00, duminică. Vor fi evenimente, spectacole și concerte la Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean, iar intrarea este gratuită. Prevernisajul Baraka / BK Squad//, de la Muzeul Național al Banatului (Bastionul Theresia), eveniment care va avea vernisajul vineri, se transformă sâmbătă noaptea întrun performance atipic.

Toți vizitatorii sunt invitați să ia, la plecare, bucăți din instalația imensă expusă. Aceasta se numește „Pământ și sânge” și are 70 mp. În Curtea Bastionului, între 20.00- 23.00 are loc Rondul de noapte, un spectacol de reconstituire istorică, prezentare de arme și tehnici de luptă din trecut, spectacol de lumini și foc cu Peregrinii, Lupus Dacus și grupul de păstrare a tradițiilor Losonczy Istvan.

Muzeul de Artă va fi deschis între orele 18.00 – 24.00, aici putând să fie urmprite expoziții (Victor Vasarely, pictură și grafică, Ștefan Szönyi, Monumental, pictură) și un comcert susținut de „Olimpicii Timișoarei”, de la ora 19.00. Muzeul Satului Bănățean va deschis între orele 19.00- 24.00.