Editura Evenimentul si Capital

Unde-i lege e tocmeală, în România!

Mălin Bot
Autor: | | 70 Comentarii | 4368 Vizualizari

Prima zi de aplicare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise a debutat cu o dezbatere şi mai vocală între fumătorii care se simt prigoniţi şi nefumătorii care sunt acuzaţi că aplaudă prigoana.

 În toate mediile s-a discutat mai abitir decât oricând oportunitatea, necesitatea şi aplicabilitatea legii în prima zi de la intrarea în vigoare. Unii politicieni, câţiva sunt şi avocaţi de profesie, au anunţat că vor cere schimbarea legii, pentru că nu e bună varianta care se aplică din prima oră a zilei de joi.

La radio, pe posturile TV de ştiri, în mediul online s-a umflat ieri o veritabilă tocmeală naţională pe marginea legii, chiar în prima zi de aplicare, contrazicând proverbul românesc „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”. Uite că taman în prima zi de viaţă a crescut mai abitir tocmeala.

Problema este că dezbaterea publică din jurul acestei legi, petrecută după formularea actului normativ şi după intrarea în vigoare, este un fenomen cu care ne confruntăm tot mai des în ultimii ani pentru că avem prostul obicei în România să punem mereu căruţa înaintea boilor.

În niciuna dintre cele trei zone în care se emit legi şi hotărâri care ne dirijează viaţa nu se respectă o normă democratică elementară: dezbaterea publică eficientă înainte de adoptarea unei legi, a unei hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean.

Desigur, dacă te uiţi în dosarele care consemnează procedura prin care „legiferează” Parlamentul, Consiliile Judeţene sau Consiliile Locale vei constata întotdeauna că s-a punctat, birocratic, undeva, dezbaterea publică. Au organizat-o de formă, pentru că aşa cere legislaţia pe care ne-a impus-o integrarea în Uniunea Europeană.

Tocmeala care apare constant după apariţia unui act normativ este numai şi numai efectul faptului că cei care emit aceste acte nu sunt capabili să facă dezbateri publice eficiente înainte să se apuce să oblige oamenii să facă sau să nu facă ceva. În cele mai multe cazuri e vorba strict de incapacitatea de a pricepe rolul şi efectul unei dezbateri publice eficiente. In alte cazuri e vorba de lenea unor funcţionari, care s-au învăţat să facă lucrurile numai pentru a respecta o formă, fără să fie interesaţi de fondul problemei.

Dincolo de prostia celor care legiferează şi lenea birocraţilor care le asigură sportul, mai este o cutumă care aduce România constant în situaţia în care ne-am găsit în prima zi a aplicării Legii împotriva Fumatului în Spaţii Publice Închise. Este vorba despre o boală gravă, moştenită de la PCR care „legifera” după cum comanda „tovarăsul secretar general PCR”. Liderii partidelor care au controlat majorităţi în Consilii Locale, Consilii Judeţene şi în Parlament au acţionat după 1989 în mentalitatea pur comunistă a legilor scrise „la partid” şi dezbătute „de formă” în Parlament, Consilii Judeţene şi Locale.

De cele mai multe ori s-a mimat democraţia pur şi simplu. Nimeni nu a fost interesat să afle părerea oamenilor şi să-şi ajusteze deciziile după dezbateri şi consultări publice eficiente. Consilierii locali, cei judeţeni şi parlamentarii au votat de cele mai multe ori ca nişte biete marionete trase de sfori de liderii partidelor din care fac parte, personaje de cele mai multe ori dubioase care au pus interesele personale sau ale unor grupuri ilegitime înaintea interesului public.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate