Una dintre cele mai tari firme de transport, închisă de doi funcționari de la Finanțe!

Una dintre cele mai tari firme de transport, închisă de doi funcționari de la Finanțe!

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au declanșat o anchetă pentru a descoperi ce se află în spatele unui faliment. Hoffer Impex SRL este primul proprietar privat de trenuri din România și era cel mai important deținător de parcuri auto de transport marfă din zona Moldovei.

Cea mai performantă firmă de transport marfă din Iași, una dintre cele mai cunocute din România, a fost închisă în urma unui control abuziv realizat de doi funcționari din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Ancheta se află deja în lucru pe masa procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a fost începută urmărirea penală împotriva celor doi funcționari pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Hoffer Impex SRL este primul proprietar privat de trenuri din România și era cel mai important deținător de parcuri auto de transport marfă din zona Moldovei. Firma a fost înființată în anul 1994 și avea o cifră de afaceri de aproximativ 15.000.000 Euro anual, cu aproximativ 80 de angajați.

Majoritatea contractelor de transport erau încheiate cu firme din străinătate, iar plățile erau realizate în valută. Astfel, un câștig foarte mare al firmei provenea inclusiv din schimbul valutar. Din cauza unui control al celor de la Finanțe, firma a fost pusă pe butuci, toată flota de camioane a fost vândută, iar activitatea a fost suspendată."Nu am vrut să intru într-un război cu Finanțele și am închis totul. Am văzut din prima ce abuzuri s-au făcut și nu am avut puterea necesară să fiu hărțuit de ei tot timpul", a spus Liviu Horobeț. Înainte de efectuarea acestui control verificat acum de procurori, firma nu a avut niciodată datorii la stat, toate taxele fiind plătite la zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Catrinel Menghia a cumpărat una dintre vilele construite de această firmă

 Toată povestea a pornit de la solicitarea trimisă de administratorul firmei menționate către Finanțe pentru efectuarea unei inspecții fiscale. Era necesar acest control având în vedere că firma solicita rambursarea TVA în valoare de 6.000 lei. |n perioada 3 februarie 2011/23.02.2011 au venit la sediul firmei doi inspectori fiscali, respectiv Mirela Vochița și Luminița Cruceanu pentru a efectua verificările necesare.

Pe data de 24 februarie, la o zi după finalizarea controlului, administratorul firmei a fost chemat la sediul DGRFP Iași pentru a semna documentele finale ale inspecției fiscale. |n urma controlului s-a constatat că firma datora bugetului de stat suma de 75.713 lei cu titlul de TVA suplimentar și 306.130 lei majorări și dobânzi. S-a ajuns la această sumă pentru că inspectorii de la Finanțe au considerat că o factură a fost tăiată mult mai târziu decât ar fi trebuit. Hoffer Impex SRL a încheiat un contrat de antrepriză prin care s-a obligat să construiască un număr de șase locuințe pentru Liviu Horobeț. Acesta din urmă era beneficiarul contractului.

Vilele au fost construite în zona Bucium, într-o zonă de vis a Iașului. Una dintre casele construite în baza acestui contract dintre Hoffer Impex SRL și Liviu Horobeț a fost cumpărată de super-modelul internațional Catrinel Menghia. Practic, cei de la Finanțe au considerat că societatea trebuia să factureze lucrările efectuate de societate în baza unor devize de lucrări emise în anul 2009.

În realitate, facturile au fost emise în anul 2010 pe baza unor situații de lucrări, actele cerute de lege pentru a genera emiterea facturilor și efectuarea plăților. Cei de la Finanțe au stabilit că facturile au fost emise prea târziu și au stabilit penalități și majorări începând cu anul 2009, deși facturile au fost emise în 2010.

Mirela Vochița, una dintre cele doua inspectoare de la Fisc, care a determinat implicit inchiderea unei mari firme de transport, a declarat sec ca nu are ce sa comenteze: „Noi nu suntem îndreptățite să facem comentarii despre controalele pe care le efectuăm. Dacă vreți amănunte, solicitați-le oficial, în scris la sediul Direcției Generale de Finanțe. Ce pot să vă spun este că noi ne-am făcut datoria”.