Un text publicat chiar în ziua reunirii familiei Bodnariu. Mesaj atribuit Barnevernet: „În 6 din 10 cazuri, copiii sunt returnați familiilor”

Un text publicat chiar în ziua reunirii familiei Bodnariu. Mesaj atribuit Barnevernet: „În 6 din 10 cazuri, copiii sunt returnați familiilor”

Într-o postare atribuită Serviciului de Protecție a Copilului din Norvegia (Barnevernet) se spune că îndepărtarea copiilor din familia biologică nu este o soluție bună. Pe mai multe grupuri de pe Facebook a fost postat un link către un site care pare a fi cel oficial al serviciului social care a dispus, în luna noiembrie a anului trecut, îndepărtarea celor cinci minori din familia soților Ruth și Marius Bodnariu

Este imposibil de confirmat rapid dacă postarea este asumată cu adevărat de Barnevernet, dar citind-o pare o justificare a deciziei prin care, pe 3 iunie, copiii au fost redați părinților biologici.

Postarea este scrisă în limba română

Vă reamintim că pe 3 iunie – la sfârșitul unei judecăți a unei comisii sociale – reprezentanții statului norvegian au decis renunțarea la cazul împotriva lui Ruth și Marius. Textul, pe care-l reproducem mai jos, pare o justificare a acestei decizii, surprinzătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care propagă postarea susțin că a fost făcută tot pe 3 iunie și că, în mod bizar, este publicată direct în limba română, ca și cum mesajul este adresat doar susținătorilor soților Bodnariu.

Iată textul atribuit Barnevernet:

„Cel mai bine este atunci când copiii pot primi ajutor în cadrul propriei familii

Emiterea unui ordin de protecție reprezintă întotdeauna o măsură de ultimă instanță.

O decizie de retrimitere a copiilor la părinții lor biologici nu înseamnă că hotărârea inițială de a-i scoate din familie a fost una greșită. La timpul respectiv, este posibil să fi existat o nevoie urgentă de a proteja copiii.

Serviciul de Protecție a Copilului nu are nicio intenție de a lua copiii de lângă părinții lor. Intenția Serviciului de Protecție a Copilului este de a asigura interesul superior al copilului și cel mai bine este atunci când acesta poate primi ajutor în cadrul propriei case, deși acest lucru nu este întotdeauna posibil. Ordinul de protecție reprezintă întotdeauna o măsură de ultimă instanță.

După ce copiii revin la părinții lor biologici, adesea Serviciul de Protecție a Copilului introduce diverse măsuri de ajutor pentru a sprijini familia. Măsurile pot fi introduse pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp, dar pentru unele familii, cooperarea cu Serviciul de Protecție a Copilului se poate extinde pe parcursul mai multor ani.

Exemple de măsuri de ajutor pot fi:

  •   Părinții merg la cursuri pentru a învăța tehnici mai bune de parenting;
  • Copiilor le este desemnată o persoană de sprijin, un adult din afara familiei;
  • Serviciul de Protecție a Copilului desemnează un supraveghetor care vizitează familia în mod regulat și evaluează situația din cadrul familiei;
  • Sprijin financiar.

Atenția Serviciului de Protecție a Copilului este întotdeauna concentrată pe interesul superior al copilului. În 6 din 10 cazuri, copiii sunt returnați părinților după măsurile de urgență. Serviciul de Protecție a Copilului și familia în cauză găsesc împreună o soluție. Ordinul de protecție reprezintă întotdeauna o măsură de ultimă instanță.”

Declarație atribuită unui ministru norvegian: „Sunt bucuroasă că părinții și Barnevernet s-au înțeles”

După ce pe 3 iunie s-a anunțat că minorii familiei Bodnariu au fost returnați părinților, au apărut în mediul online mai multe mesaje atribuite oficialilor norvegieni. Pe un blog de susținere a părinților români care trăiesc, în țări diverse, coșmarul „confiscării” propriilor copii, a apărut o declarație atribuită ministrului norvegian al Copiilor și Egalității, Solveig Horne. Ea ar fi spus comentând știrea renunțării la dosarul împotriva soților Ruth și Marius Bodnariu:

„Sunt bucuroasă să aud că părinții și Barnevernet au ajuns la o înțelegere și vor coopera pentru ca minorii să se mute înapoi cu părinții lor. Acum vom respecta copiii și familia, respectându-le cererea de liniște.”

FOTO;Solveig Horne, ministrul norvegian al Copiilor și Eg

Rostul acestor mesaje – despre care observăm că nu blamează acțiunile de până acum ale Barnvernet, ci doar le justifică prin binele minorilor – pare a fi de a stopa protestele legate de alte cazuri de îndepărtare a unor copii din familii. Pe aceleași siteuri apar tot mai intens mesaje despre alte dosare în care cazul Bodnariu poate fi invocat ca precedent.

Deocamdată nu există o confirmare oficială că mesajele sunt reale.