Editura Evenimentul si Capital

Un test cât o invazie: România față cu valul de imigranți | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 16 Comentarii | 3036 Vizualizari

Polițiștii de frontieră de la Lunga, județul Timiș, au reușit să prindă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu mai puțin de 60 de migranți se sex masculin, din cinci țări diferite, care pătrunseseră ilegal pe teritoriul României pe la granița cu Serbia.

 Din primele cercetări reiese că bărbații urmaseră traseul Grecia - Macedonia - Serbia și că se îndreptau spre Germania. Un posibil motiv pentru care au ales România ca țară de tranzit ar fi acela că Ungaria a construit anul trecut un gard la granița cu Serbia. Alți doi sirieni au fost prinși vineri în timp ce încercau să intre pe la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat — Vidin Feroviar cu documente de călătorie spaniole false.

Cei 60 de refugiați, toți bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au fost prinși de polițiștii de frontieră în jurul orei 1.45, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul sistemului de termoviziune, în timp ce se deplasau pe jos dinspre Serbia spre România, în direcția localității Comloșu Mic. Imediat, mai multe patrule de supraveghere a frontierei au intervenit și i-au înconjurat pe refugiați. Ei provin din ţări precum Pakistan, Afganistan, Irak, Somalia sau Maroc, vin din Grecia și vor fi returnați în Serbia, pe baza acordurilor de readmisie. Până atunci, granița cu Serbia a fost anunțată închisă.

Evenimentele de la granița cu Serbia sunt diferite de cele uzuale pe care le întâlnim în zona de Nord și Est a țării, la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova, de unde mai încearcă să intre câte un imigrant izolat. Evenimentul de vineri noapte e un test care vizează reacția României și el se poate constitui într-un precedent dacă reacția este insuficient de strictă sau excesivă. Pe de o parte, dacă tratamentul este unul permisiv, vor urma noi grupuri care vor încerca să pătrundă în țară, în drumul lor spre Germania, dacă însă există exces de zel, UE ar putea să se arate nemulțumită de formule nepotrivite de gestionare a cazurilor.

Problema refugiaților rămâne una complexă și abordările tehnice trebuie să fie pe măsură. România trebuie să primească refugiați, potrivit prevederilor UNCHR și convențiilor despre protecția refugiaților. Pentru cei politici, alege singură să ofere azilul și protecția, pentru cei de război, există o obligație legală. Refugiații de război trebuie acceptați atunci când s-a stabilit explicit identitatea, istoricul și calitatea de refugiat de război, adică dacă în zona exactă unde se afla la o anumită dată era conflict în toi și-i amenința viața.

De asemenea, un istoric al refugiatului și stabilirea faptului că acesta nu încalcă legea la intrarea în țară (nu a fost membru al unei organizații teroriste, nu a finanțat organizații sau activități teroriste, că nu a participat la conflicte armate sau în zone de război ca mercenar sau nu a făcut pregătire armată și teroristă în zona de conflict cu intermedierea unei organizații teroriste). Cooperarea internațională la nivelul serviciilor de informații ale statelor de proveniență este de primă importanță.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate