JO DE IARNĂ: Un sud-corean naturalizat de ruşi a câştigat titlul olimpic la Soci. Asiaticii fac scandal

JO DE IARNĂ: Un sud-corean naturalizat de ruşi a câştigat titlul olimpic la Soci. Asiaticii fac scandal

Titlul olimpic câştigat de un sud-coreean naturalizat rus la probele de short-track de la Jocurile Olimpice a provocat furie în rândul locuitorilor din ţara sa natală, care au criticat autorităţile sportive, informează Mediafax.ro.

Site-ul Uniunii Coreene de Patinaj (KSU), citat de mediafax.ro, a fost asaltat de mesaje lăsate de internauţi care acuză federaţia că l-a obligat pe Ahn Hyun-soo să aleagă Rusia.

Ahn era un star al sportului sud-coreean după ce a câştigat trei titluri olimpice şi o medalie de bronz în 2006, la Torino. Însă accidentat de mai multe ori şi în conflict cu oficialii care au refuzat să-l selecţioneze pentru JO-2010 de la Vancouver (Canada), el a luat naţionalitatea rusă în 2011.

Devenit Victor Ahn, el a oferit Rusiei primul titlu olimpic la short-track, impunându-se la 1000 metri. El a mai câştigat o medalie de bronz la 1500 metri şi poate oferi alte două medalii, la 500 metri şi ştafetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa sud-coreeană a calificat drept "incompetente" autorităţile sportive din ţară.

"Alegerea lui Ahn a fost cea bună", a scris Sports Seoul, care a consacrat trei pagini acestui caz.

"Este timpul să fie scoase la iveală neregulile din sistemul nostru sportiv înainte de JO-2018 de la Pyeongchang", scrie jurnalul Dong-A Ilbo.

Săptămâna trecută, preşedintele Park Geun-Hye a cerut deschiderea unei anchete în legătură cu decizia campionului de a lua naţionalitatea rusă. Luni, Ministerul Sportului a precizat că va acţiona după încheierea JO.

"Vom revizui sistemul Uniunii Coreene de patinaj pentru a vedea dacă corupţie sau lupte interne în selecţia echipei naţionale de patinatori şi antrenori", a declarat viceministrul Kim Chong, conform Mediafax.ro.