Un senior parlamentar plânge după ziarele pe hârtie: „În Franța, Germania, nu este așa”

Un senior parlamentar plânge după ziarele pe hârtie: „În Franța, Germania, nu este așa”

Cu puține excepții, „Lupii bătrâni”din Parlament își desfășoară activitatea fără a interacționa prea mult cu colegii lor din legislativ, fiind mai degrabă singuratici. „Niște mămăligari”, îi cataloghează un deputat UNPR.

Prezenți, de regulă, la lucrările Camerei De pu taților și Senatului, spre deosebire de mulți dintre colegii lor mai ti neri, parlamentarii seniori sunt mai degrabă solitari. Dacă îi urmărești, stau cuminți în bănci, și mai merg, din când în când, să își ia o cafea de la bufetele din Palatul Parlamentului.

Mulți dintre ei fug de presă, dacă vrei să deschizi un subiect delicat: indemnizațiile speciale pentru parlamentari, de exemplu. Este și cazul senatorului UDMR Verestoy Attila, care, deși în cârje, se deplasează cu rapiditate și răspunde: „Nu știu, nu am semnat inițiativa”. Daniel Barbu, senator ALDE și profesor universitar de științe politice este mai mereu văzut cu o pipă în Parlament, fiind unul dintre apropiații lui Călin Popescu Tăriceanu. În permanență este însoțit de un tânăr, care îl așteaptă cuminte, pe fotoliile din fața plenului de la Senat. Știind că e un subiect delicat, întrebarea despre pensiile parlamentarilor îl enervează și răspunde doar: „Ei, da!”.

„E ceva legat de cultura lor”

Ne puteți urmări și pe Google News

Aurel Vainer, deputat al minorităților naționale, în vârstă de 83 de ani, care se grăbește la o întâlnire cu președintele Knessetului, găsește timp să răspundă la câteva întrebări, cu zâmbetul pe buze: „Activitatea de parlamentar nu e o muncă așa strălucitoare și luminoasă cum o prezintă toți”. În actuala legislatură, a avut 27 de luări de cuvânt și 29 de inițiative legislative dintre care 7 au fost promulgate legi.

Este interesat de Evenimentul Zilei și deplânge tirajele în scădere ale pieței de print: „Mă uit în Franța, în Germania, acolo, în fiecare dimineață, ei cumpără ziarul. La noi nu există așa ceva, probabil e ceva legat de cultura lor”. La cei 72 de ani, senatorul Eugen Durbacă este unul dintre seniorii Parlamentului. Deși nu este prezent în spațiul public și nu a venit la ședința Senatului de miercuri, acesta este destul de activ potrivit site- ului Senatului, având 75 de luări de cuvânt, în plen.

„Niște mămăligari”

Deputatul UNPR Marin Anton, este unul dintre cei mai bogați parlamentari. Jovial și volubil, spune: „Mă duc să culeg porumbul după ce termin treaba aici, dacă stau prin Parlament mor de foame”. Explică, apoi, de ce este bine ca parlamentarii să aibă, la pensie, o indemnizație specială. „ Eu am învățat de la americani. Ei mi-au zis că dacă vrei să îți meargă bine business- ul trebuie, în primul rând, să-ți mărești ție salariul, să fii tu fericit și apoi o să le fie bine și subordonaților tăi”.

La adresa colegilor săi din Parlament nu are deloc vorbe bune: „Ăștia sunt niște mămăligari. Eu nu am nevoie de pensie, dar sunt mulți care trăiesc din ce câștigă aici. Pe la colțuri zic: bine că susții tu proiectul ăsta de lege că noi nu avem cum, că e ordin de la partid”.

Vainer, la al treilea mandat

Zâmbitor, deputatul Aurel Vainer, în vârstă de 83 de ani, membru al gupului minorităților naționale, își înregistrează prezența la Camera Deputaților fără să fie asistat de angajații Parlamentului, spre deosebire de unii dintre colegii săi mai tineri. Întrebat în legătură cu pensiile speciale pentru parlamentari, Vainer nu dă un răspuns populist: „ În toate statele europene există astfel de indemnizații speciale, acum, sigur, sunt la al treilea mandat de parlamentar nu o să ascund că este și în interesul meu”.

FOTO: Aurel Vainer

Hașotti, în Parlament de 19 ani

Senatorul Puiu Hașotti, fost lider de grup al PNL, este unul dintre cei mai activi senatori la ședințele de plen. După ce intervine în cadrul dezbaterilor, iese din sală și merge la o cafea, la bufetul Senatului: „Gata, am scăpat, scuză- mă”, îi spune el celui care a venit să-l vadă. De fapt, atunci când se plictisesc, senatorii preferă să stea să discute la o cafea, la barul de la Senat. La ultima ședință de plen, Puiu Hașotti a fost singurul liberal care a votat proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea privind defăimarea socială, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost schimbat din funcție: nu respecta meeru linia partidului.

FOTO: Puiu Hașotti

76 de ani, Rățoi a fost trimis în judecată de DNA

La 76 de ani, deputatul PSD Neculai Rățoi este printre cei mai în vârstă parlamentari ai României. Sobru, se plimbă cu o mină gravă, singur, la bufetul Camerei, și apoi se întoarce la ședința de plen. Rățoi are însă, o bătrânețe deloc liniștită, Fost primar al Pașcaniului, acesta a fost trimis în judecată de DNA, la finalul lunii iunie, fiind acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Acesta a avut 53 de luări de cuvânt și 54 de propuneri legislative, dintre care 9 promulgate legi.

FOTO: Neculai Rățoi