UN SCANDAL legat de măsurile de securitate din NISA lovește direct guvernul francez

UN SCANDAL legat de măsurile de securitate din NISA lovește direct guvernul francez

Guvernul francez a răspuns, azi, acuzațiilor aduse de o polițistă care spunea că Ministerul de Interne a făcut presiuni asupra ei pentru a-și schimba raportul despre securitate, în timpul atacului de Ziua Franței din Nisa.

Acuzațiile vin în contextul unei nemulțumiri profunde față de guvern din cauza eșecului de securitate în Nisa, unde au fost uciși 84 de oameni, când Mohamed Lahouaiej Bouhlel a condus un camion de 19 tone în mulțimea adunată pe Promenada Englezilor pentru a privi focurile de artificii.

Polițista Sandra Bertin, care este responsabilă de rețeaua de camere de supraveghere din Nisa, a spus că a fost „hărțuită” de un reprezentant al Ministerului de Interne pentru a scrie că poliția națională a fost desfășurată ân două puncte diferite la festivitate, în plus față de forțele de poliție locale.

„Poate că poliția națională a fost acolo, dar eu nu am vazut-o pe înregistrările video”, a spus Bertin pentru revista săptămânala Journal de Dimanche, într-un interviu publicat duminică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile ei au fost preluate de președintele coservator regional și fost primar al orașului Nisa, Christian Estrosi, care a acuzat guvernul că a mințit despre securitatea din timpul atacului.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a respins imediat acuzațiile, spunând că va deschide proces în instanță pentru calomnie. Premierul Manuel Valls l-a susținut pe ministrul de Interne și a descris scandalul ca fiind „o polemică politică, menită să destablizeze guvernul”, iar președintele Francois Hollande a declarat că nu este timpul pentru „controverse și confruntări” și că o anchetă în acest caz va dezvălui adevărul.

Mai multe ziare din Franța au pus sub semnul întrebării, de atunci, corectitudinea declarațiilor lui Bertin, după ce au obținut o copie a emailului cu raportul său, trimis comisarului de poliție de la Centrul de Informații al Poliției Naționale, nu unui reprezentant al Ministerului de Interne.  

„Incoerențele din versiunea Sandrei Bertin asupra evenimentelor”, a scris revista Nouvel Observateur pe site. „Nisa: nu, polițista nu a avut de-a face cu Cabinetul lui Cazeneuve”, explica titlul unui alt articol de pe siteul radioului Europe 1.

În ciuda tuturor disputelor pe acest suspect, scandalul a reprezentat o loviturp dată lui Hollande, alimentând percepția că guvernul nu a făcut suficient de multe pentru a preveni acest atac.

„Ce se întâmplă îi slăbește pe Hollande, Valls și Cazeneuve foarte mult. Hollande este șeful statului, este cel din parte căruia așteptăm siguranță”, a spus un politolog de la Universitatea din Paris pentru France 24. „Pentru Valls și Cazeneuve este diferit, pentru că ei au întruchipat, ani de zile, în sfera publică, definiția securității. Au creat un ton, un discurs, un mediu bazat pe securitate. Acum nu mai e la fel, pentru că dezbaterea publică despre greșelile care au existat sau nu la Nisa lovește în înrtregul caracter al securității”, a spus el.

Cu alegerile prezidențiale în mai puțin de un an, controversa va afecta votul de încredere în Hollande și guvernul său socialist, potrivit unui alt cercetător politic de la Institutul pentru Afaceri Externe și Strategice, François Bernard Huyghe.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a depus în mod oficial o plângere împotriva poliției municipale Nisa, care l-au acuzat că ar fi presat să modifice un raport cu privire la atacul de la 14 iulie. Agenția France Presse a văzut, ieri, două plângeri - una referitoare la poliția națională și alta la ministru.

Ministrul de Interne citează în plângerea sa un fragment mare din interviul pe care l-a acordat șefa Centrului de Supervizare urbană (CSU - de supraveghere a poliției municipale) din Nisa, Sandra Bertin, Jurnalului de duminică din 24 iulie. El consideră că declarației poliției sunt „fără îndoială de natură a da naștere în spiritul opiniei publice a ideii cîă ministrul și ministerul comunică date false referitoare la efectivele poliției naționale prezente la fața locului, în seara zilei de 14 iulie, luând parte la o „minciună de stat”.

Conform plângerilor, au fost atacate „onoarea și reputația", poliției naționale și a ministrului.