Un profesor apreciat din Suceava, încătuşat şi dus la închisoare

Un profesor apreciat din Suceava, încătuşat şi dus la închisoare

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul de Arte „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava au aflat cu stupoare că profesorul de pian Riciard Gagiu, unul dintre cei mai respectabili dascăli ai unităţii de învăţământ, nu va mai veni la cursuri pentru următorii ani, fiind închis într-unul dintre penitenciarele din ţară.

Miercuri după-amiază, profesorul Gagiu a fost săltat de poliţişti de la vila sa din comuna suceveană Moara, pe numele său fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru complicitate la contrabandă.

Tribunalul Buzău l-a condamnat pe Riciard Gagiu la cinci ani de închisoare cu executare, profesorul fiind acuzat într-un dosar al DIICOT că în cursul anului 2009 a fost implicat în mai multe activităţi de contrabandă cu ţigări aduse din Ucraina şi Republica Moldova.

Alături de profesorul Gagiu a fost încarcerat în acelaşi dosar, tot pentru cinci ani, şi fratele acestuia, Marian Gagiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Doamne fereşte, staţi să opresc maşina, că sunt în stare de şoc”, a fost reacţia directoarei colegiului de arte din Suceava, Alexandra Bejinaru.

„Nu îmi vine să cred aşa ceva. Este un profesor model, cu o conduită ireproşabilă. Foarte apreciat, atât de elevi, cât şi de părinţi. Recent i se născuse al doilea copil şi era foarte bucuros... nu pot să cred, nimeni din liceu nu ştie nimic”, era uluită directoarea de vestea primită de la ziarişti.

Riciard Gagiu era condamnat de Tribunalul Buzău încă din vara lui 2012, însă sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă acum două zile, după recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Profesorul nu a spus nimănui nimic, nimeni din şcoală necunoscând secretul infracţional al dascălului.

Pe lângă cei cinci ani de închisoare, profesorul de pian are şi vila pusă sub sechestru şi, potrivit sentinţei judecătorilor, trebuie să achite şi prejudiciul de aproape 229.000 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere până la plata sumei totale, precum şi suma de 18.000 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.