Editura Evenimentul si Capital

Un produs intelectual de lux

14-04/17-voinescu-35ec31dc74-465x390
Autor: | | 18 Comentarii | 766 Vizualizari

Un articol recent al lui Nicolae Manolescu ne amintește că anul acesta ar fi trebuit să vorbim mai mult despre Paul Zarifopol. Ocazia ar fi fost împlinirea unor perioade rotunde: 140 de ani de la naștere și 80 de ani de la moarte. Zarifopol, admit, nu poate fi iubit ușor. Era prea inteligent, prea snob și prea ”nihilist”. În plus, detesta sentimentalismul.

Dacă nu iubit, poate fi, însă, admirat și savurat cu delicii. Scrisul lui e fermecător, rafinat și eliberator. Lectura lui e o libațiune încîntătoare. Chiar dacă criticii exponențiali ai secolului trecut, G.Călinescu și E.Lovinescu nu l-au privit cu simpatie (Călinescu calificîndu-l direct, în ”Istoria literaturii”, drept incompetent), generațiile mai noi îi așează pe un loc proeminent. Șerban Cioculescu ori Alexandru Paleologu au fost adevărați ”fani” ai lui, Ov. Crohmălniceanu, Nicolae Manolescu și Eugen Simion l-au admirat, și o pleiadă de contemporani, de la Al. Cistelecan la Andreea Mironescu, îi conferă laurii. Fixat în estetic, manevrînd cu talent o cultură personală impresionantă, dovedind ceea ce Lovinescu numea ”independență de caracter”, Paul Zarifopol a avut mereu plăcerea de a contraria judecata generală. Îi era foarte ușor să desființeze, căci avea verb viguros și argument ascuțit. Cînd venea, însă, momentul să și susțină ceva, își vădea limitele. Cărți pe care Zarifopol le socotea foarte importante s-au dovedit a fi de tot perisabile – cine mai citește azi romanul ”Roșu, galben și albastru” de Ion Minulescu, fantezia ”Prințesa Limonata” de A. Maniu ori caraghiosul ”Hronicul măscăriciului Vălătuc” de Al.O.Teodoreanu? Ei bine, criticul care avea obiecții la Stendhal ori la Heine valida estetic aceste cărți.

Totuși, prima ediție completă Caragiale a culturii noastre, în 7 volume, începută de Paul Zarifopol și continuată, după moartea sa, de Șerban Cioculescu, rămîne un monument al culturii naționale legat pentru totdeauna de numele său. Este de-ajuns să citești cîteva rînduri din Zarifopol și să-ți dai seama că întîlnirea cu Caragiale a fost, pentru el, decisivă. Zarifopol este un intelectual rafinat, cu imense  și aprofundate lecturi, cu talent literar și vervă, dar fără Caragiale ar fi rămas atît. Impactul ”caragialismului” i-a dat relieful și policromia, dar și stilistica îndrăznelii gîndului care face diferența. Iată ce nota Șerban Cioculescu în această privință: ”A fi trăit atâţia ani, şapte sau opt, în vecinătatea geniului, a fi schimbat cu el vederi şi impresii, mari şi mărunte, despre câte se asociază într-o minte neastâmpărată şi scânteietoare, a fi ascultat împreună simfoniile lui Beethoven, în comuniune cu «inefabilul», ascunzându-şi unul altuia lacrimile mistice, după ce mai întâi îi podidise roua neruşinată a râsului, acest noroc l-am considerat totdeauna privilegiul unic al lui Zarifopol.”

Anvergura lui Zarifopol depășește, însă, cadrul strict al criticii literare. ”Din registrul ideilor gingașe” este produsul unui intelectual mai degrabă acasă în anii 70-80 ai secolului trecut, decît în anii 20, cînd a apărut cartea. Zarifopol spune că ” Intelectual curat se poate numi, cred, numai omul obsedat de inteligență: acela care, normal și necesar, opune realității trebuința și capacitatea pură de a înțelege, fără nici un respect pentru orice alte interese pe care viața, cu vigoarea ei indiscretă, le împinge obișnuit pe primul plan al sufletului. Atitudinea aceasta este rară și monstruoasă.” El însuși este un asemenea intelectual. Rar și monstruos, fără îndoială. În orice caz, și acum am impresia că sîntem o cultură prea mică pentru a primi cu onoarea care i se cuvine pe cineva precum Paul Zarifopol. În finalul articolului evocat mai sus, Nicolae Manolescu avertizează că scrisul lui Zarifopol e plin de capcane și cititorul neavizat cade ușor în ele. Poate și de aceea Zarifopol face, încă, figura unui produs cultural de lux. Ceea ce, dacă dăm luxului sensul de prohibitiv, nu este. Dar dacă dăm luxului sensul de prețios și rar, chiar este.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate