Editura Evenimentul si Capital

Un produs intelectual de lux

14-04/17-voinescu-35ec31dc74-465x390
Autor: | | 18 Comentarii | 770 Vizualizari

Un articol recent al lui Nicolae Manolescu ne amintește că anul acesta ar fi trebuit să vorbim mai mult despre Paul Zarifopol. Ocazia ar fi fost împlinirea unor perioade rotunde: 140 de ani de la naștere și 80 de ani de la moarte. Zarifopol, admit, nu poate fi iubit ușor. Era prea inteligent, prea snob și prea ”nihilist”. În plus, detesta sentimentalismul.

Dacă nu iubit, poate fi, însă, admirat și savurat cu delicii. Scrisul lui e fermecător, rafinat și eliberator. Lectura lui e o libațiune încîntătoare. Chiar dacă criticii exponențiali ai secolului trecut, G.Călinescu și E.Lovinescu nu l-au privit cu simpatie (Călinescu calificîndu-l direct, în ”Istoria literaturii”, drept incompetent), generațiile mai noi îi așează pe un loc proeminent. Șerban Cioculescu ori Alexandru Paleologu au fost adevărați ”fani” ai lui, Ov. Crohmălniceanu, Nicolae Manolescu și Eugen Simion l-au admirat, și o pleiadă de contemporani, de la Al. Cistelecan la Andreea Mironescu, îi conferă laurii. Fixat în estetic, manevrînd cu talent o cultură personală impresionantă, dovedind ceea ce Lovinescu numea ”independență de caracter”, Paul Zarifopol a avut mereu plăcerea de a contraria judecata generală. Îi era foarte ușor să desființeze, căci avea verb viguros și argument ascuțit. Cînd venea, însă, momentul să și susțină ceva, își vădea limitele. Cărți pe care Zarifopol le socotea foarte importante s-au dovedit a fi de tot perisabile – cine mai citește azi romanul ”Roșu, galben și albastru” de Ion Minulescu, fantezia ”Prințesa Limonata” de A. Maniu ori caraghiosul ”Hronicul măscăriciului Vălătuc” de Al.O.Teodoreanu? Ei bine, criticul care avea obiecții la Stendhal ori la Heine valida estetic aceste cărți.

Totuși, prima ediție completă Caragiale a culturii noastre, în 7 volume, începută de Paul Zarifopol și continuată, după moartea sa, de Șerban Cioculescu, rămîne un monument al culturii naționale legat pentru totdeauna de numele său. Este de-ajuns să citești cîteva rînduri din Zarifopol și să-ți dai seama că întîlnirea cu Caragiale a fost, pentru el, decisivă. Zarifopol este un intelectual rafinat, cu imense  și aprofundate lecturi, cu talent literar și vervă, dar fără Caragiale ar fi rămas atît. Impactul ”caragialismului” i-a dat relieful și policromia, dar și stilistica îndrăznelii gîndului care face diferența. Iată ce nota Șerban Cioculescu în această privință: ”A fi trăit atâţia ani, şapte sau opt, în vecinătatea geniului, a fi schimbat cu el vederi şi impresii, mari şi mărunte, despre câte se asociază într-o minte neastâmpărată şi scânteietoare, a fi ascultat împreună simfoniile lui Beethoven, în comuniune cu «inefabilul», ascunzându-şi unul altuia lacrimile mistice, după ce mai întâi îi podidise roua neruşinată a râsului, acest noroc l-am considerat totdeauna privilegiul unic al lui Zarifopol.”

Anvergura lui Zarifopol depășește, însă, cadrul strict al criticii literare. ”Din registrul ideilor gingașe” este produsul unui intelectual mai degrabă acasă în anii 70-80 ai secolului trecut, decît în anii 20, cînd a apărut cartea. Zarifopol spune că ” Intelectual curat se poate numi, cred, numai omul obsedat de inteligență: acela care, normal și necesar, opune realității trebuința și capacitatea pură de a înțelege, fără nici un respect pentru orice alte interese pe care viața, cu vigoarea ei indiscretă, le împinge obișnuit pe primul plan al sufletului. Atitudinea aceasta este rară și monstruoasă.” El însuși este un asemenea intelectual. Rar și monstruos, fără îndoială. În orice caz, și acum am impresia că sîntem o cultură prea mică pentru a primi cu onoarea care i se cuvine pe cineva precum Paul Zarifopol. În finalul articolului evocat mai sus, Nicolae Manolescu avertizează că scrisul lui Zarifopol e plin de capcane și cititorul neavizat cade ușor în ele. Poate și de aceea Zarifopol face, încă, figura unui produs cultural de lux. Ceea ce, dacă dăm luxului sensul de prohibitiv, nu este. Dar dacă dăm luxului sensul de prețios și rar, chiar este.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/ PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 12:53 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:10 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 11:06 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 09:50 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 09:00 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update 16:18 Băsescu, MESAJ înaintea CEx-ului: „Dragnea şi Tudose "se joacă de-a doamna Carmen Dan (...) Contează doar ce spune Constituţia...”

Articole salvate