Un politician sârb a fost asasinat în nordul Kosovo

Un politician sârb a fost asasinat în nordul Kosovo

Un politician de etnie sârbă a fost împuşcat mortal în cursul nopţii în Kosovska Mitrovica, oraş cu populaţie majoritară sârbă din nordul Kosovo. Oficiali citaţi de media au afirmat că asasinatul face parte dintr-o campanie a militanţilor de orientare dură împotriva acordului mediat de UE de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia.

Consilierul municipal Dimitrjie Janicijevic, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcat mortal în faţa apartamentului său la scurt timp după miezul nopţii, a precizat joi poliţia. Janicijevic era membru al Partidului Liberal, o formaţiune a etnicilor sârbi care face parte din coaliţia guvernamentală dominată de etnici albanezi. Victima a candidat anul trecut pentru postul de primar în Mitrovica, în cadrul primelor alegeri municipale organizate în nordul Kosovo, regiune dominată de etnici sârbi.

El a pierdut cursa pentru primărie în favoarea lui Krstimir Pantic, susţinut de Belgrad, dar acesta a refuzat să depună jurământul pe fondul unei dispute privind folosirea simbolurilor de stat ale Kosovo, iar ca urmare alegerile vor fi repetate, potrivit Agerpres.

Sârbii de orientare dură din nord resping orice compromis cu autorităţile de la Pristina, iar în Mitrovica tensiunile sunt în creştere după acordul din aprilie anul trecut, mediat de Uniunea Europeană, dintre Pristina şi Belgrad prin care acesta din urmă a acceptat să cedeze controlul de facto asupra nordului Kosovo, în schimbul lansării negocierilor de aderare ale Serbiei la Uniune, notează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Kosovo, dna Atifete Jahjaga, a calificat într-un comunicat asasinatul drept „o încercare de a pune capăt eforturilor instituţiilor din Kosovo de a le asigura cetăţenilor un stat de drept şi normalizarea şi stabilizarea tuturor regiunilor ţării”.

Emisarul UE în Kosovo, Samuel Zbogar, a făcut apel la lansarea unei investigaţii complete şi a subliniat că „orice recurs la violenţă menit să oprească schimbări politice sau ca răspuns la o situaţie socială complexă este inacceptabil”.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în februarie 2008. Prima conferinţă interguvernamentală dintre Serbia şi Uniunea Europeană, care va marca începutul formal al negocierilor de aderare, se va desfăşura la Bruxelles la 21 ianuarie.