Editura Evenimentul si Capital

Un nou partid? „Nu, cel puțin pentru următorii doi-trei ani”

La intrarea în Galeria Galateca, simbolul protestelor anti-Guvern, „#REZIST”
Autor: | | 0 Comentarii | 171 Vizualizari

Ieri, s-a lansat platforma națională „Contract România”, care dorește să unească grupările civice apărute după tragedia de la Colectiv și în timpul protestelor împotriva OUG 13 din Piața Victoriei

În fața Galeriei Galateca, o mână de oameni sunt prinși în discuții despre organizarea lansării platformei „Contract România”. Lângă ei, simbolul protestelor anti Guvern, „#REZIST”, format din litere mari și albe.

În galerie, organizatorii mai au la dispoziție o oră să termine pregătirile. Câțiva tineri lipesc mesaje pe panouri albe, precum „Noaptea ca hoții”, „Refuz acest abuz” și „Ați reușit, ne-ați unit!”. Scaunele - albe și negre - sunt dispuse în cerc.

„Poate dona și Soroș”

Unul dintre organizatori, Claudiu Ghioc, împarte etichete cu nume, pentru a se identifica mai ușor fiecare. Întrebat cine a finanțat până acum proiectul, răspunde: „Noi, din banii noștri”. După lansarea platformei „Contract România”, oricine va putea dona, „inclusiv Soroș sau Viktor Orban”, ne spune, râzând, Ghioc. Membrii celor nouă grupuri civice, apărute în urma tragediei de la Colectiv și a protestelor împotriva OUG 13, care au fondat „Contract România” („Aradul Civic, „CIVICA Iași”, „Evoluție în Instituție”, „Grupul de Acțiune Civiă Bacău”, „Inițiativa Craiova”, „Inițiativa România”, „Inițiativa Timișoara” - alcătuită din alte 10 organizații, printre care LGBTeam - „Liga Civică Galați” și „Oradea Civică”) poartă în piept binecunoscutele insigne rotunde, galbene, inscripționate cu „#REZIST”, iar altele mai mici, pe care stă scris „#INSIST”.


FOTO: Panourile galeriei au fost inscripționate cu mesajele care se regăseau pe pancartece celor care au protestat împotriva OUG 13Întrebat dacă își propun să pună bazele unui partid, Claudiu Ghioc a răspuns că „nu, cel puțin pentru următorii doi-trei ani”. Alegerile prezidențiale sunt peste doi ani și jumătate.

„Marionetele Binomului”

Moto-ul platformei „Contract România” este „#Ați reușit, ne-ați unit!”.

Unul dintre fondatorii coaliției, Mihai Polițeanu, spune că „Pentru Guvernul României, suntem sorosiștii plătiți să ieșim în stradă și să denigrăm țara. (...) Pentru o mare parte a clasei politice suntem marionetele Binomului. Suntem dușmanii tradiției, angajații corporațiilor care fură avuția țării. De fapt, suntem oameni simpli, oameni cu prieteni, oameni cu slujbe, oameni care caută fericirea și bunăstarea cu bune și cu rele”.

Protocolul și steagul UE

În continuare, un reprezentant al Ambasadei SUA la București, Preston Savarese, a susținut că „SUA își dorește ca România să reușească împotriva corupției”, pentru că, astfel, țara noastră va fi „un partener mai puternic”, fiind de acord cu una dintre propunerile platformei, și anume „consolidarea independenței justiției și continuarea luptei împotriva corupției”.

În protocolul de colaborare se mai propun reforma constituțională, reforma legislației electorale și reforma sistemului de sănătate.

După ce reprezentanții organizațiilor fondatoare șiau prezentat platforma, a urmat sesiunea de întrebări, după care au semnat protocolul de colaborare și au desfășurat steagul Uniunii Europene în fața Bibliotecii Centrale Universitare.

Legătura cu Iohannis

Întrebat de EVZ dacă există posibilitatea ca platforma „Contract România” să îl susțină pe Klaus Iohannis, Claudiu Ghioc a răspuns că „nu ne-am gândit la asta și nu acesta este obiectivul nostru”. Totodată, principiile pentru care platforma „Contract România” militează și acționează, precum apărarea independenței justiției, apărarea și promovarea libertăților individuale și caracterului laic al statului, sunt similare celor promovate de Iohannis. Claudiu Ghioc a solicitat EVZ să rectifice titlul articolului de ieri, „Se pregătește o mișcare politică pentru Iohannis?” care anunța înființarea platformei „Contract România”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate