Un nou mister pe masa comisiei parlamentare de anchetă. Cine le-a trimis date despre alegerile din 2009 lui Kovesi, Maior, Coldea şi Dîncu? | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

Un nou mister pe masa comisiei parlamentare de anchetă. Cine le-a trimis date despre alegerile din 2009 lui Kovesi, Maior, Coldea şi Dîncu? | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

Audierile comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 au debutat, ieri, cu mărturiile jurnalistului EVZ Dan Andronic, una dintre întrebările esenţiale ridicate în urma declaraţiilor fiind sursa informaţiilor pe care foştii lideri SRI le primeau în noaptea alegerilor, cu privire la rezultatele votului

Comisia specială de anchetă a Parlamentului privind alegerile din 2009 a fost înfiinţată după ce Dan Andronic a relatat în cadrul serialului „Noi suntem Statul” că în seara zilei de 5 decembrie, când a avut loc turul 2 al alegerilor, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, unde i-a întâlnit în aceeaşi cameră pe Laura Codruţa Kovesi (la acea vreme Procuror General, n.red.), George Maior (directorul de atunci al SRI, n.red.), Florian Coldea (fost director operativ al SRI, n.red) şi Vasile Dîncu (sociolog), iar că aceştia se interesau telefonic de rezultatul alegerilor.

„(…) toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special Diaspora era un subiect”, a spus Andronic la audiere. „Stând faţă în faţă cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieşea din încăpere, evita să discute cu ceilalţi. Cei din living auzeau o parte a conversaţiilor”, a adăugat el. „(...) ce-mi aduc aminte este ca dna Kovesi a ieşit o dată sau de două ori. Nu vedeam toată încăperea din locul în care mă aflam eu. George Maior, aflat în spatele meu, primea telefoane şi ieşea (…) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun şpriţ, nu l-au sărbătorit nici pe Onţanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu”, a mai explicat Dan Andronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: George Maior, în prezent ambasadorul României în SUA, va fifi citat pentru o audiere în comisia parlamentară de anchetă 

„Toţi primeau date”

Jurnalistul EVZ a spus că înainte să ajungă acasă la Gabriel Oprea, Traian Băsescu l-a sunat şi i-a spus care este sondajul cel mai apropiat de realitate. „Mi-a spus că am câştigat alegerile cu 50,4%. Eu aveam alte date, mi-a spus că restul greşesc şi că la B1TV este sondajul real”, a relatat Andronic. El a continuat, la întrebările comisiei de anchetă, spunând că cei prezenţi în casă la Gabriel Oprea ştiau şi ei datele din acel sondaj de opinie. „În privinţa sondajului îl ştiau, aveau rezultatele, dar tehnologic vorbind, un sondaj la ora 21.00 îţi dă rezultatele de la ora 19.00, deci urmează să se mai voteze două ore, plus că mai erau voturi din Diaspora. Când ai o asemenea diferenţă, oricând rezultatul poate să fie invers”, a spus el.

Întrebat de deputatul Liviu Pleşoianu cui îi telefona Kovesi cu apelativul „Domnule Preşedinte” şi ce i se răspundea, Andronic a declarat la audiere: „Păi date primea toată lumea de acolo, şi Dîncu şi Maior şi Coldea. Nu ştiu să vă spun de unde primeau datele, dacă foloseau telefoanele mobile operative speciale ale STS care protejează convorbirile şi nu ştii cu cine au vorbit sau foloseau telefoane obişnuite”, a spus acesta. El a adăugat că „este clar” că Traian Băsescu avea date despre alegeri de la casa de sondaje care lucra la acea vreme cu PDL-ul.

FOTO: Pentru Florian Coldea, noaptea alegerilor putea deveni noaptea în care să plece ca ambasador în Sudan

Andronic a precizat că nu ştie dacă cei prezenţi acasă la Gabriel Oprea vorbeau cu STS, serviciul special de telecomunicaţii. „Ar însemna să intru în sfera speculaţiilor, chiar dacă aş avea impresia”, a declarat el în comisie.

Jurnalistul EVZ a mai relatat în comisia de anchetă că acasă la Gabriel Oprea a discutat cu sociologul Vasile Dîncu despre sondaje. „El fusese implicat tangenţial în realizarea acestuia (…) S-a discutat cum vin voturile, care este raportul de voturi între Geoană şi Băsescu”, a spus Andronic.

FOTO: Fostul vicepreședinte PSD, Vasile Dîncu, a făcut singurul sondaj care i-a liniștit pe invitații lui Gabriel Oprea

Al doilea mare mister al anchetei

Unul dintre aspectele pe care membrii comisiei au fost interesaţi să-l desluşească a fost un alt eveniment relatat de Andronic.

„Un înalt demnitar îşi organizează ziua de naştere. Este invitat şi Preşedintele României, care participă la petrecerea în format restrâns. Erau la aceeaşi masă directori de servicii de informaţii, judecători cu rang înalt, procurori şefi, oameni politici, nu mulţi, 10-12 persoane. Aşteptat la intrare, Preşedintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Preşedinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat”, a povestit jurnalistul EVZ, într-un articol din 10 martie 2017.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu l-a întrebat pe Andronic, în timpul audierii, cine este demnitarul sărbătorit, cine i-a garantat Preşedintelui României al doilea mandat, când a avut loc întâlnire şi cine sunt cele 10-12 persoane aflate la faţa locului.

Cine au fost actorii

„Nu vă pot spune pentru că am datoria să îmi protejez sursele. Cineva mi-a relatat cu subiect şi predicat cine a fost la acea întâlnire. Am evitat să dau numele Preşedintelui pentru că am vrut să rămână o întâmplare- simbol, pe care am regăsit-o în memoria mea. Nu aş fi vrut să spun că e vorba despre Constantinescu, Iohannis sau Băsescu, pentru ca aş fi deturnat foarte mult demersul jurnalistic”, a spus el la audiere.

El a dezvăluit, totuşi, că printre participanţii la acea zi de naştere au participat şi unele persoane dintre cele aflate în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. „În mod cert o parte din persoanele menţionate erau în acea încăpere”, a spus Andronic comisiei de anchetă.

Întrebările pe această temă au fost repetate şi de alt membru al comisiei, senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei parlamentare de control a SRI, fără să se ajungă la o concluzie. Tot deputatul Pleşoianu i-a mai „smuls” lui Andronic o dezvăluire. „Ne puteţi spune măcar dacă persoana care i-a spus Preşedintelui că îi poate garanta al doilea mandate era din zona serviciilor, din zona procuraturii, judecătorilor?”, a întrebat acesta.

„Din zona politică”, a răspuns Dan Andronic.

După audiere, Andronic a ţinut să precizeze, pe Facebook, că nu a spus în şedinţa comisiei de anchetă că Preşedintele despre care a povestit ar fi Traian Băsescu. „By the way, eu n-am spus că Traian Băsescu este președintele căruia i s-a garantat al doilea mandat! Ba chiar dimpotrivă..”, a scris jurnalistul EVZ.

Băsescu: „Le umpleam botul de sânge!”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat recent, referitor la acest episod, că lui nu i-a spus nimeni că îi garantează al doilea mandat şi că nu a participat la nici zi de naştere de genul celei despre care a relatat Dan Andronic. „Vă imaginați că oamenii ăștia șiar fi putut vreodată permite să spună <>?! Că-i umflam, le umpleam botul de sânge pe loc”, a declarat Băsescu la un post de televiziune.

„George Maior era cel mai respectat din grupul aflat la Gabriel Oprea”

Dan Andronic a mai relatat, ieri, în comisia de anchetă, că liderii instituţiilor statului prezenţi în locuinţa lui Gabriel Oprea aveau o relaţie cordială.

„Acei oameni era clar că făceau parte dintr-o echipă. Coldea a venit şi a plecat împreună cu Kovesi, îşi vorbeau pe numele mic, erau îmbrăcaţi relaxat. Nu eram într-o reuniune de lucru, nu era nimeni in costum”, a spus el.

Jurnalistul EVZ a adăugat că dintre toţi cei prezenţi, care ar fi urmat să fie schimbaţi din funcţie dacă Traian Băsescu pierdea alegerile, fostul director SRI George Maior era cel mai puţin stresat şi părea să fie şi cel mai respectat. „Lucrurile nu s-au detensionat in niciun caz în acea seară. Dacă mi s-a părut că cineva este respectat de toţi ceilalţi, acela era George Maior şi era şi cel mai puţin stresat”, a spus Andronic.

„Am fost ameninţat cu puşcăria”

În cadrul audierilor, Andronic a explicat care era miza personală a persoanelor aflate acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale. „Într-o formă sau alta, toţi erau vizaţi de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem ameninţat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel SMS, dar am fost ameninţat cu puşcăria dacă pierde Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise şi el ameninţări de la gruparea Vanghelie - Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat şi de discuţia pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii. Iar doamna Kovesi fusese anunţată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată”, a declarant jurnalistul EVZ.

Ghiţă, informatorul SRI?

Persoanele prezente acasă la Gabriel Oprea au fost informate de către fostul deputat Sebastian Ghiţă cu privire la planul pe care PSD îl pregătea cu privire la contestarea rezultatului alegerilor. „Cu amendamentul că aceste informaţii le-am aflat ulterior, unul din cei care ştiu că a furnizat informaţii importante referitor la strategia PSD-ului a fost Sebastian Ghiţă”, a declarant Andronic la audiere.

Întrebat ce anume a comunicat concret Ghiţă, jurnalistul EVZ a spus: „Cam care era planul PSD de blocare a validării alegerilor. E vorba de acea acţiune la Curtea de Apel, dacă nu mă înşel, prin care se încerca blocarea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti prin care procesul de validare a proceselor verbale să fie suspendat până la renumărarea tuturor voturilor”.

Andronic a spus că „bănuieşte” că informaţiile au mers către SRI. „Cred că cuiva din conducerea SRI (a transmis informaţiile, n.red.), dar nu aş putea să vă spun exact. Cred, de fapt nu cred, bănuiesc mai mult decât cred”, a declarat Dan Andronic.

„Nu o îndemnam pe Kovesi să-l aresteze pe Vîntu”

Andronic a relatat la audiere faptul că a fost invitat la Gabriel Oprea în calitatea sa de consultant şi fost ziarist şi că a stat faţă în faţă cu Laura Codruţa Kovesi.

„Stând faţă în faţă cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieşea din încăpere, evita să discute cu ceilalţi. La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăştia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care şi Antena 3 şi Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câştigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. I-am răspuns, nu ştiu dacă colocvial, dar sincer: <Potoliţi-l pe Vântu şi potoliţi şi Realitatea >. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: < <<Aveţi voi cu ce >. Discuţiile au continuat, în ceea ce mă priveşte interesul era legat de massmedia, <Domnule, ce facem în situaţia data >”, a relatat Dan Andronic.

„Am spus-o în glumă”

„Acolo am fost chemat pentru a oferi un sfat în ceea ce priveşte modul de reacţie faţă de mass-media, pentru că eram un om care avusese contacte în această zonă - din 1992 eram ziarist, devenisem consultant, dar îmi păstrasem legăturile şi expertiza în zona mass-media”, a răspuns Andronic întrebărilor comisiei de anchetă.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat dacă nu îşi face griji că ar putea intra în zona instigării prin răspunsul pe care i l-a dat lui Kovesi.

„Nu, pentru că am dat-o pe un ton de glumă, nu a fost un sfat prin care o îndemnam pe dna Kovesi să îl aresteze pe Vîntu. Nici nu mi-aş fi închipuit că face dna Kovesi aşa ceva ca să potolească o televiziune. A fost pur şi simplu o remarcă colocvială”, a spus Andronic. „Asta cu potolitul poate să meargă de a-l ruga frumos pe Vîntu, a vorbi omeneşte cu el, până la orice altceva”, a mai menţionat el.

Jurnalistul a adăugat, la solicitarea comisiei, că nu îşi aminteşte să mai fi fost pomenite şi alte persoane despre care s-a vorbit că trebuie „potolite”.

Legat de faptul că Kovesi vorbea la telefon şi răspundea cu „Domnule preşedinte”, Andronic a spus că nu poate afirma cui i se adresa fostul Procuror General. „Nu pot afirma că este vorba despre Băsescu, Geoană sau preşedintele BEC”, a declarat în audiere

Săptămână de foc după noaptea alegerilor

Din mărturiile lui Dan Andronic a reieșit, ieri, că persoanele aflate în locuința lui Gabriel Oprea au fost interesate, în continuare, de demersurile juridice pe care PSD le pregătea pentru răsturnarea rezultatului electoral. „Ce mi se mai pare semnificativ vizavi de noaptea de 5 spre 6 decembrie e săptămâna care a urmat şi am legat-o de acest eveniment pentru că e celebra invitare cu forţa a senatorului Cătălin Voicu la DNA”, a apreciat jurnalistul, în contextul în care Voicu, fost senator PSD, era vârful de lance al demersurilor juridice.

Opoziţia, contrariată

În cadrul audierii lui Dan Andronic, membrii PNL şi USR au insistat cu întrebări legate de motivele pentru care jurnalistul EVZ a făcut dezvăluirile acum, la 8 ani de faptele relatate. De asemenea, opoziţia a spus că nu vede rostul comisiei de anchetă din moment ce Dan Andronic spune că nu a găsit acolo niciun fel de indicii privind o eventuală tentativă de fraudarea a alegerilor sau de influenţarea a rezultatului votului.

Hrebenciuc şi Geoană, următorii vizaţi

Audierile din comisia de anchetă continuă astăzi cu fosta conducere a Autorităţii Electorale Permanente, din partea căreia nu a ajuns ieri la comisie decât fostul vicepreşedinte Marian Muhuleţ. Tot astăzi vor fi audiaţi, după-amiază, unul dintre şefii campaniei electorale a PSD din 2009, Viorel Hrebenciuc, precum şi PSD-istul Dan Şova, cel care a contribuit la demersurile juridice de la acea vreme prin care partidul a încercat să dovedească la CCR si la diferite instanţe, precum Curtea de Apel, o fraudare a alegerilor