Editura Evenimentul si Capital

Un nou director. SRI a ieșit din epoca Maior și intră în mandatul Hellvig

George Maior a fost, timp de nouă ani, un director SRI apreciat de partenerii externi FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 2 Comentarii | 921 Vizualizari

Nominalizat pentru funcția de director al SRI de președintele Klaus Iohannis, europarlamentarul Eduard Hellvig va fi audiat astăzi în comisia parlamentară de specialitate.

Serviciul Român de Informații (SRI) va avea, în foarte scurt timp, o nouă conducere. Astăzi, Comisia parlamentară de control SRI îl va audia pe Eduard Hellvig, nominalizat de președintele Klaus Iohannis să preia șefia acestui serviciu secret, după demisia fostului director George Maior.

Majoritatea partidelor parlamentare au anunțat deja că îl vor susține pe Hellvig. El va prelua de la predecesorul său un serviciu modernizat și cu o bună reputație externă.

„Atât SIE, cât şi SRI sunt cu adevărat remarcabile şi noi apreciem acest lucru”, declara șeful CIA, John Brennan, la 18 iunie 2013.

Debutul mandatului lui Hellvig coincide cu o perioadă prolifică din punctul de vedere al securității naționale. Administrația Prezidențială a anunțat deja, prin consilierul pre zidențial George Scutaru, că dorește să modifice legile siguranței naționale. Este vorba de dezbaterea în Parlament a unui proiect mai vechi al PNL. În paralel, instituțiile abilitate poartă negocieri pentru elaborarea unei noi legislații referitoare la securitatea cibernetică, retenția datelor și achi ziționarea cartelelor pre-plătite, după ce proiectele inițiale au căzut la Curtea Constituțională.

EVZ vă prezintă un sumar al realizărilor lui George Maior în fruntea SRI, precum și un portret al viitorului șef al instituției, Eduard Hellvig.

Din Opoziție, în fruntea SRI

În 2006, Maior a părăsit fotoliul de senator PSD și a fost validat de Parlament drept șef al SRI, la propunerea preșe din telui Traian Băsescu. Numirea s-a produs pe fondul scandalului generat de fuga lui Omar Hayssam, acuzat de terorism în dosarul jurnaliștilor reținuți în Irak. Considerat responsabil, directorul SRI Radu Timofte a demisionat. Desemnarea lui Maior la SRI a constituit o premieră, în sensul în care era pentru prima oară când președintele susținea un reprezentant al Opoziției, principiu pe care l-a promovat și la SIE. Maior a fost o prezență discretă, principalul obiectiv declarat fiind reformarea internă a instituției.

George Maior: ,,Am adus Serviciul în secolul XXI”

În ultimul interviu acordat înainte de plecarea de la SRI, în cadrul emisiunii „Lumini și umbre”, realizată de jurnalistul Dan Andronic, pe 24 ianuarie 2015, Maior sublinia că în timpul mandatului său a modernizat Serviciul. „Din punct de vedere operațional, intelectual, proceduri, resurse umane - am adus Serviciul, după părerea mea, la exigențele secolului XXI, din punctul de vedere al informațiilor și al provocărilor de securitate”.

El a relatat cum, după ce a preluat conducerea Serviciului, în octombrie 2006, a tăiat legăturile acestuia cu lumea politică. „Existau tentații și tendințe. Anumite relaționări cu sfera politică din zona ofițerilor de informații. Acest lucru l-am curmat foarte tranșant și, zic eu, intransigent. Am spus că, la nivelul Serviciului, principiile pe care se va baza activitatea vor fi date de obiectivitate, neutralitate și independență politică”, declara Maior în aceeași emisiune.

90% dintre lucrătorii fostei Securități, pensionați

● În timpul mandatului său, au fost trimiși în judecată colonelul în rezervă Corneliu Păltânea și Daniel Bucur, ofițeri implicați în traficul cu combustibil de la Rafinăria Astra Română din Ploiești.

● A determinat scoaterea din sistem, prin pensionare, a peste 90 % dintre lucrătorii fostei Securități.

● În ultimii cinci ani, SRI a început să transmită procurorilor informații de substanță și actuale privind fapte de corupție grave sau mari cazuri de evaziune fiscală. În trecut, mare parte din informațiile și înregistrările primite din partea SRI erau vechi, incomplete și vizau personaje fără putere de decizie.

● SRI a devenit exportator de experiență în cazul securității cibernetice odată cu atribuirea României de către NATO a rolului de lider al inițiativei de garantare a securității cibernetice a Ucrainei.

● SRI în cooperare cu Poliţia și cu Poliţia de Frontieră au punctat decisiv în capturarea lui Viktor Bout, celebrul traficant de armament.

● În același interval a fost judecat și condamnat pentru fapte de corupție generalul Ovidiu Soare, fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică din cadrul SRI și Corneliu Dumitrache de la SRI Prahova.

Artizan al aderării la NATO

Maior a intrat în politică, urmând exemplul tatălui său, Liviu Maior, fost ministru al Educației în Cabinetul Văcăroiu și ambasador al României în Canada. Imediat ce s-a întors din SUA, în 1992, George Maior a intrat în Ministerul de Externe, iar în perioada 1997- 1999 a fost însărcinat cu afaceri la ambasada din Irlanda. În 2000, a fost numit secretar de stat în MApN și s-a ocupat de negocierile pentru aderarea la NATO, care vor fi încheiate cu succes patru ani mai târziu.

Rescrierea Legilor Big Brother, provocarea mandatului lui Hellvig

Marele examen al mandatului lui Eduard Hellvig la conducerea SRI va fi reformularea Legilor Big Brother, extrem de importante în lupta contra terorismului, și adoptarea lor de către Parlament.


FOTO: Eduard Hellvig se pregătește să preia șefi a SRI într-o perioadă agitată, atât în plan extern, cât și intern FOTO: NICU DÎRDÎIACPagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate