Un montaj-capcană à la russe la Casa Albă: Cât de bine s-au înțeles Trump cu Lavrov? | PULSUL PLANETEI

Un montaj-capcană à la russe la Casa Albă: Cât de bine s-au înțeles Trump cu Lavrov? | PULSUL PLANETEI

Casa Albă a luat foc după publicarea de către agenția rusă de presă TASS a unor fotografii extrem de joviale de la intrarea și salutul dintre președintele Donald Trump și Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, ba chiar și cu controversatul ambasador al Rusiei la Washington, Serghei Kysliak.

 Acesta a fost implicat în racolări de oficiali americani pentru spionajul rus și acuzat direct pentru acest fapt, ba chiar pierzând nu mai puțin de 35 de membri ai corpului diplomatic expulzați de Președintele Barack Obama pe final de mandat, în timp ce două case de vacanță utilizate în scopul acesta au fost închise și confiscate de statul american până la încheierea anchetei.

Ei bine, fotograful introdus a fost prezentat drept fotograf personal al lui Lavrov, deși în Biroul Oval ar fi trebuit să pătrundă doar cel al Casei Albe care, eventual, să transmită poze. Și, evident, a ieșit de acolo și a difuzat instantaneu imaginile. Această capcană întinsă de Lavrov a făcut ca, pe toate ecranele, să apară ceea ce doresc să transmită de ceva vreme rușii, respectiv că s-au înțeles cu americanii, că s-a revenit la business as usual între marii jucători, că a existat un Mare Târg sau e în curs de finalizare și că Moscova are acordul SUA pentru ceea ce face. Șmecheria de la Casa Albă a avut acest scop.

Ei bine, mulți analiști au căzut în această capcană, nu rareori interesat. Comentarii întregi fac analiza gesturilor și a poziției corpului din poze și indică exact ceea ce dorea să sugereze propaganda rusă. În puține cazuri s-a făcut remarca unei lipse a unei conferințe de presă și prezența doar a unor comunicări unilaterale de către fiecare din părți, mai degrabă succinte și neconcludente, fără întrebări reale care să descoase această vizită. Tocmai aceste puncte și lipsa unor informații concludente arată că nu există înțelegere între părți (nici nu ar fi avut cum, nu se întâmplă miracole de la Moscova la Washington, după o discuție telefonică formală Trump-Putin). În orice caz, imaginile de bun venit nu au a face cu conținutul discuțiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre gesturi, dacă vrem să le legăm de situația acestei întrevederi, ancheta pe legăturile Casei Albe cu Rusia va continua, atât de către FBI, fără mai fi transmise comunicări Administrației Prezidențiale care este sub anchetă, cât mai ales în Comisiilor de specialitate ale Congresului, acolo unde numai transcripturile din partea publică sunt suficient de relevante pentru a înțelege cât de serioase sunt datele secrete prezentate de cei audiați. Cazul rămâne unul de prim plan, în măsură să afecteze președinția Trump, iar abordarea e serioasă și bipartizană, indiferent de soluția finală. Sunt extrem de curios să văd cum va fi gestionată această componentă de criză la Casa Albă la început de mandat și cât de mult va fi implicat Președintele Trump, mai ales dacă va fi desemnat, la un anumit punct, un procuror independent care să urmărească și să ancheteze acest caz.

Revenind la întâlnirea Trump - Lavrov, rămân faptele. Directorul FBI Comey a fost demis în preajma vizitei, în timp ce ambasadorul rus ce zâmbea cu toată gura când strângea mâna lui Trump va fi retras și înlocuit cu un vice-ministru de Externe, Anatoly Antonov. Dacă mai adăugăm întâlnirea de imediat după aceasta, cu Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, avem imaginea exactă a diplomației americane care, pe tema Ucrainei, a insistat pe „soluționarea conflictului inclusiv prin intrarea sa în mecanismul Normandia și prin constrângerea Rusiei să respecte pe deplin acordurile de la Minsk”, potrivit comunicatului de după întâlnirea ministrului Klimkin, pe site-ul MAE ucrainean.

Temele esențiale unde discuția a fost cea mai serioasă au fost, cel mai probabil, legate de Siria. Deși are un trimis la reuniunea de la Alma Ata, SUA are propria abordare pe Siria, chiar dacă împrumutată de Rusia – zone de securitate și no flight zones– dar și diferențe majore. Din comunicatul final rezultă solicitarea SUA către Rusia de a-l ține în frâu pe Al Assad – lucru perfect posibil – dar și Iranul și apropiații săi. Or aici lucrurile sunt mai complicate, și orice angajament ar lua Rusia pe această direcție, este fără acoperire. Până la acordul Teheranului, e drum lung, iar Rusia nu are mijloace și pârghii în ceea ce privește Iranul.

În plus, cred că în dialogul bilateral au apărut și alte teme, mult mai serioase. Și nu cred că au fost plăcute pentru Lavrov. Nu mai glumea după întâlnire și nu a mai avut decât ieșirea e la Ambasadă, jucată pentru presa rusă. În schimb, Rex Tillerson, Secretarul de Stat american, a fost extrem de taciturn și ultra-serios, ca să nu spun de-a dreptul încruntat, la toată evoluția discuțiilor. Fără să le cunoaștem, cred că lucrurile serioase nu s-au spus public și nu a fost deloc, nici pe departe, bună înțelegere la Casa Albă. De aici și pozele triumfaliste ale Moscovei exfiltrate din Biroul Oval.