Un ministru îl sfătuieşte pe PONTA: Miza redevenţelor să nu fie un ELECTORALĂ

Un ministru îl sfătuieşte pe PONTA: Miza redevenţelor să nu fie un ELECTORALĂ

Anul acesta trebuie stabilite noile niveluri pentru redevenţele petroliere, dar ar fi bine ca o decizie în acest sens să fie luată abia după alegerile prezidenţiale de la finele acestui an, pentru a nu exista un impact electoral, a spus ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu la Antena3.

El a precizat că acesta este singurul sfat pe care l-ar da premierului Victor Ponta.

Potrivit ministrului, de renegociere se ocupă Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

"Eu mi-aş dori să fie consultaţi toţi cei 44 de deţinători de licenţă, iar metoda să fie transparentă. Singurul sfat pe care i l-aş da premierului Victor Ponta, dacă mi-l va cere, este să ia decizia după alegerile prezidenţiale din decembrie, pentru a nu exista un impact electoral. Noi trebuie să încasăm cât mai mult, dar în acelaşi timp trebuie să încurajăm o producţie cât mai mare, pentru a avea încasări cât mai mari la buget", a spus Nicolescu la Antena 3, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Redevenţele plătite de producătorii de petrol şi gaze din România variază între 3% şi 13,5% din producţie, în funcţie de mărimea fiecărui zăcământ. Nivelurile acestea au fost stabilite în anul 2004, la privatizarea Petrom, şi, conform contractului de privatizare, nu pot fi modificate până la finele acestui an.

Fuziune între Compania Uraniului şi Nucleareletrica

Nicolescu a mai anunţat că Nucleareletrica va fuziona cu Compania Naţională a Uraniului. "Unul dintre lucrurile care mă preocupă este ca, pe termen lung, să avem garanţia că nu vom depinde de alţii în ceea ce priveşte combustibilul de uraniu. Vom începe un proiect de integrare a CNU în Nuclearelectrica. România este singura ţară din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni", a precizat el.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Nicolescu a spus că Hidroeletrica, compania pe care statul se pregătea să o listeze în acest an, nu va mai fi listată. Recent, compania a reintrat în insolvenţă. Pachetul energetic, prezentat mâine

Guvernul va anunţa mâine o serie de măsuri în domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori şi pentru populaţie. Acestea reprezintă tot ceea ce poate face statul român în prezent, a spus ieri Răzvan Nicolescu.

"Luni, premierul Victor Ponta va anunţa un pachet de măsuri pentru domeniul energetic. În ultimele zile am lucrat împreună cu prim-ministrul, care s-a ocupat personal, cu consilieri ai premierului, cu echipa mea de la Departamentul pentru Energie, cu domnul ministru Niţă (ministrul Economiei Constantin Niţă n.r), cu Consiliul Concurenţei, cu echipa de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) pentru a propune o serie de soluţii care să ajute marii consumatori şi să ajute populaţia. Sunt măsuri care vor acoperi şi sectorul de energie electrică şi pe cel de gaze naturale", a anunţat ministrul pentru Energie.