Editura Evenimentul si Capital

Un medic de țară | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 425 Vizualizari

Tortorici (în dialect sicilian: Turturici). Comună de 6.500 de locuitori. 100 de km până la Messina. Regiunea Parco dei Nebrodi.

Sub munte (Monte San Pietro). Patria alunei de pădure („Città della Nocciola”). Patronul din cer: San Sebastiano (20 ianuarie). Patronul local: un incrollabile – adică de nezdruncinat(!) – Don Pasqualino (să-i zicem aşa!).

Cândva, o tânără doctoriţă a fost repartizată la dispensarul comunei. Imaginaţi-vă scena. Pe o zi de vară toridă, coboară din autobuz cu o valiză şi impermeabilul îndoit pe braţ. Până la dispensar, pe uliţa prăfoasă, trece în revistă compània solemnă a basmalelor negre şi a pălăriilor fără chip. Statui aşezate pe scaune, cu mâinile- n poală sau sprijinite pe baston. Tăcere mormântală. La dispensar, asistenta îi şopteşte, în loc de benvenuto: „Trebuie să mergeţi la Don Pasqualino!”. „Poftim? Pentru ce…?” „Ştiţi, aşa-i obiceiul”. Începe treaba. Începe şi războiul, încă de a doua zi. Este furată ambulanţa din faţa dispensarului. Doctoriţa nu se sperie. Calmă, pune un afiş mare pe uşă: „Doctorul nu se poate deplasa pe jos în cele 72 de cătune. Deci, îngrijiţi-vă singuri acasă sau veniţi aici, cum puteţi”. Felceriţa insistă: „Mergeţi la Don Pasqualino!”. Doctoriţa, încăpăţânată: „De ce?...”.

Şi tot aşa, trec două săptămâni. Lumea începe să mormăie. La Piano Canne – o pneumonie. La Capreria – o rujeolă. La Pagliara – o dispepsie. La Fiumara – o gripă. Deodată, reapare, ca din senin, ambulanţa în faţa dispensarului. Lucrurile reintră pe făgaş.

Peste câteva zile, e chemată la Don Pasqualino acasă. Febră 40 de grade, vărsături. În palazzo, un bloc de răcoare cu parfum de lavandă. Este dusă în camera da letto. Bătrânul, impozant, stă pe marginea patului. Molie de ceară în costum bleumarin cu dungi albe, papion negru pleoştit, batistă mov la piept, butoni de aur cu monogramă. Palmele, una peste alta, strâng măciulia de fildeş a bastonului. Pe masa rotundă, în jurul glastrei cu imortele, aşezate pe un milieu îngălbenit – cinci pistoale şi o lupara. Don Pasqualino, cu o voce gâjâită (ştiţi scena!), o întreabă, deschizând ochii şi arătând spre masă: „Lei, signorina, non hai paura?”. Pauză. Apoi, doctoriţa, privind seringa în lumina ferestrei, o ciocăne uşor cu degetul: „Dar dumitale nu-ţi e teamă că-n asta s-ar putea strecura o bulă de aer, cât de mică? FINE…

Dacă aţi priceput-o, povestea e o parabolă (adevărată!) despre demnitate şi onoare. Sau terapia prin curaj. Atât de necesare Omului adevărat (şi nouă…)! Dar şi o declaraţie de dragoste (în dialect): „La fimmina è comu li muluna: mmezzo a centu ci nn’è bona una” (Femeile sunt ca pepenii: dintr-o sută, numai unul e bun)!
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate