Editura Evenimentul si Capital

Un magistrat francez ne învață cum se confiscă averea marilor corupți. „Mai bine pui sechestru pe banii lichizi, decât pe bunuri”

Charles Duchaine a făcut această precizare la conferinţa Fundaţiei Freedom House „Cât recuperăm din bunurile provenite din infracţiuni?” FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 12 Comentarii | 5046 Vizualizari

Charles Duchaine, un ofi cial care se ocupă de bunurile confiscate și sechestrate în Franța, a explicat autorităților române cum să recupereze rapid, de la interlopi sau de la demnitarii corupți, prejudiciile aduse statului.

Directorul general al Agenției pentru Gestiunea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța, magistratul Charles Duchaine, a dat mai multe sfaturi colegilor din România. Asta, în condițiile în care Guvernul va înfiinţa o agenţie specială în acest domeniu, în subordinea Ministerului Justiţiei, care se va numi „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate” (ONMBSC). Proiectul urmează să primească avizul Executivului până la sfârşitul lunii martie.

Duchaine a explicat că viitorii agenți români care se vor ocupa de sechestre și confiscări trebuie să aibă puțin simț mercantil, și nu trebuie să sechestreze bunuri care vor aduce noi cheltuieli. „Mai bine pui sechestru pe bani lichizi, decât pe bunuri”, a arătat acesta.

„Mașinile de lux se vând greu”

El a dat exemplul mașinilor vechi- „mulți infractori îți vor mulțumi că-i debarasezi de «epave», nu vor aduce nimic statului”, sau a celor foarte scumpe- „Se vând foarte greu mașinile de lux, gen Ferrari. Se caută autoturismele clasice”. „Trebuie să vedem care este realitatea”, este practic Duchaine.

El a ținut să precizeze că a fost nevoie de o investiție de 10-15.000 de euro pentru revizia unei mașini de fițe pe care au scos-o la vânzare, pentru a scoate un profit mai mare în favoarea statului. „Trebuie oameni care să aibă un simț puternic al inițiativei”, spune francezul. „Cea mai bună gestiune a bunurilor mobiliare este vânzarea. Totul trebuie pus în bancă și să adune dobânzi”, arată acesta. În Franța, bunurile mobile sechestrate sunt vândute cu mandat de la judecători, iar banii obținuți sunt puși într-un cont special creat. Prevederea există și în noile coduri din România, dar nu este pusă în practică.

„Bunurile imobiliare sunt ruinătoare pentru stat, piața imobiliară nu este bună acum, iar «clienții» noștri nu au bun gust. Casele sunt greu de vândut, cetățenii obișnuiți nu ar cumpăra casa unui infractor, a unui «naș»”, arată Duchaine una din problemele cu „palatele” mafioților. Potrivit acestuia, serviciul pe care îl conduce în Franța are în proprietate aproximativ 100 de imobile, care sunt foarte greu de gestionat, și care aduc cheltuieli suplimentare cu întreținerea și impozitele.

Serviciu special

„Acest lucru ne-a condus să creăm un serviciu de gestiune și suntem pe cale să asigurăm parcul nostru imobiliar”, arată Duchaine. Aceste proprietăți sunt destinate vânzării, statul francez nu a vrut să păstreze aceste bunuri, iar magistratul arată că este nevoie de un an pentru a vinde un imobil. În unele cazuri, el a arătat că proprietarii pot rămâne în casele sechestrate, cu acordul unui magistrat, până la o sentință finală. Au fost cazuri în care proprietarii au distrus imobilele, nu au vrut să le părăsească, sau le-au închiriat altor persoane.

Cum funcționeaza Agenția franceză

Duchaine a explicat că Agenția pentru Gestiunea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate este condusă, prin lege, de un magistrat: „Este vorba de independență, acest lucru este fundamental”. Secretarul general al instituției, în schimb, este de la Ministerul Bugetului. Astfel, 42% din angajați sunt din Justiție, 42% de la Finanțe, iar 16% din Interne –polițiști, jandarmi sau vameși. Agenția are un buget anul de 8 milioane de euro, se autofinanțează și are deschis un cont unic la scară națională. Anul trecut, dobânda încasată din depozitele deschise din bunurile sechestrate a fost de 5,6 milioane de euro. Activitatea este plină de surprize. „Când am vrut să pun sechestru pe 40 de tauri, mi-au spus să mă opresc, deoarece nu am furaj să le dau să mănânce”, a dat Duchaine unul din exemplele inedite din activitatea sa. „Trebuie să evitați sechestrul pe animale”, glumește acesta.

Vilele interlopilor, transformate în școli sau grădinițe

Cornel Călinescu (foto), directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din cadrul Ministerului Justiţiei, a declarat, ieri, că unele dintre locuințele care ar urma să fie confiscate, odată cu înfiinţarea ONMBSC, vor fi folosite de către stat pentru amenajarea de sedii pentru instituții publice. Această măsură ar urma să fie luată, spre exemplu, în cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, care, chiar dacă ar fi scoase la vânzare, nu ar exista clienţi dispuşi să le cumpere.


FOTO: Cornel CălinescuLoading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate