Editura Evenimentul si Capital

Un interviu eveniment al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. ”Până în august a existat o comunicare bună cu familia apropiată, dar de atunci simt că s-a construit un zid între mine şi ei”

16-03/1_61-465x390
Autor: | | 12 Comentarii | 10817 Vizualizari

- Casele Regale sunt în lumea modernă materie generoasă pentru tabloide. La noi, în presa română, n-am întâlnit nici o știre de tabloid despre Casa Regală. De ce? A evitat Casa Regală năzbâtiile de tabloid sau presa noastră e reverențioasă față de Casa Regală?

 - Sunt de părere că este o combinaţie între aceste două aspecte. Foarte mulţi oameni au arătat şi arată respect faţă de Casa Regală întrucât aceasta este una dintre instituţiile cu o imagine pozitivă, curată, binevăzută datorită activităţii sale în străinătate şi în România prin bursele şcolare, acţiuni diplomatice etc.

- Și despre dvs am citit numai știri de complezență, deși, din câte știu, ați făcut și năzbâtii. De ce? N-ați dat dvs prilejul știrilor de tabloid sau presa noastră nu v-a considerat o vedetă?

- Celebritatea este o noţiune relativă. Poţi fi celebru doar pentru că eşti vizibil, doar pentru că îţi doreşti cu ardoare să fii vizibil şi la fel de bine poţi avea nişte rezultate remarcabile fără ca presa să te considere o celebritate. În ceea ce mă priveşte, deşi la momentul venirii în ţara miam asumat ideea vizibilităţii în spaţiul public, m-a interesat mai mult ce pot face concret şi constructiv în mediul cultural şi educaţional din România şi mai puţin dacă acţiunile mele au captat interesul mass media. Mă atrage ideea unei vieţi private în care nu eşti recunoscut sau judecat pentru lucrurile pe care le faci sau le spui. În toate acţiunile mele am încercat să fac totul cu foarte mult devotament şi responsabilitate, însă întotdeauna mi-am păstrat o parte a mea pentru mine pe care au accesat-o doar prietenii adevăraţi şi familia.Citiţi şi :

Principele Nicolae: ,,României îi lipseşte o administraţie centrală care să fie răspunzătoare pentru ecologie şi patrimoniu" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae- Când s-a scris despre năzbâtiile dvs s-au făcut referiri la Carol al II-lea. V-a vorbit vreodată bunicul despre Carol al IIlea? Dar în familia dvs, s-a vorbit vreodată despre acest străbunic?

- Bunicul mi-a povestit despre Regele Carol al II-lea punând accent pe deciziile bune pe care acesta le-a luat pentru ţară şi pentru oameni. Deciziile pe care omul Carol al II-lea le-a luat în viaţa de zi cu zi au fost mai puţin importante în discuţiile mele cu Bunicul.

- Familia Regelui Mihai e împrăștiată prin lume. Țineți legătura între dumneavoastră? S-a reunit vreodată Familia Regală la un loc? Dvs vă cunoașteți toate rudele din Familia Regală?

- Vă pot povesti despre rudele mele şi ocaziile când i-am cunoscut pe aceştia, dar dacă ar trebui să îi întâlnesc pe toţi ar fi un job full time pentru ca fiecare dintre ei a ales să-şi contruiasca o viaţă în zone diferite ale planetei. Până în august a existat o comunicare bună cu familia apropiată, dar de atunci simt că s-a construit un zid între mine şi ei. Ultima şi singura dată când întreaga familie apropiată s-a reunit a fost cu ocazia Crăciunului din 2007 în Bucureşti.

- În România e cunoscut conflictul lui Paul cu Casa Regală. Dvs l-ați întâlnit vreodată pe Paul? Credeți că e îndreptățit în tot ceea ce face?

- Nu l-am întâlnit niciodată şi nici nu intenţionez a o face. Nu doresc să comentez acţiunile acestuia.


FOTO: Un rămas-bun la plecarea  într-o nouă călătorie- Urmăriți, desigur, imaginea Monarhiilor din Europa în opinia publică. Vă bucurați de simpatia tinerilor de la noi, pentru că sunteți viu, modern, pentru că nu faceți caz de condiția dvs regală. Credeți că stilul, felul dvs de a fi corespunde imaginii necesare a Monarhiilor în lumea de azi?

- Sunt o persoană care pune preţ pe pasiunile sale, dar în acelaşi timp tratează cu foarte multă seriozitate sarcinile de lucru. Consider că dacă exista un echilibru între ceea ce trebuie să facem şi ceea ce ne place să facem, rezultatul este unul bun, unul constructiv. Poate de aici percepţia celorlalţi asupra mea. Cred în autenticitate mai mult decât în etichetă.


FOTO: România 1992


- În presa din România sunteți prezent cu deosebire prin acțiunile de voluntariat. Le-ați făcut, pentru că v-au plăcut sau pentru că țineau de PRul Casei Regale?

- Voluntariatul este o activitate pe care o fac de foarte mult timp, încă de dinainte să vin în România. Nu cred că este atât de important dacă a făcut parte din activităţile mele sau dacă a fost o strategie de PR. Cel mai important este faptul că am această pasiune şi că mă bucur când am ocazia să lucrez cu alţi oameni care simt la fel. Mai mult, se pot învăţa foarte multe lucruri din domeniul în care faci voluntariat. De exemplu, prin intermediul experienţelor de zi cu zi şi a călătoriilor prin România am observat că oamenii cu dizabilităţi sunt neglijaţi de societate, ceea ce doar le îngreunează situaţia, atât lor, cât şi familiilor lor. Am ales să merg la Târgu Mureş unde am făcut voluntariat pentru Alpha Transilvana. Aici am învăţat multe despre dificultăţile şi obstacolele întâlnite de către oamenii cu dizabilităţi şi de către familiile lor, în lucrurile mărunte din rutina zilnică a oricărui om. Am realizat atunci că sunt oameni demni de toată admiraţia, care merită la fel de multă atenţie ca orice alt om. În perioada petrecută acolo, am reuşit să pun Alpha Transilvania în legătură cu Asociaţia Curtea Veche, care au reuşit să facă o colaborare pe partea de cărţi şi programe de lectură. M-am întors de acolo uimit şi cu o mai bună înţelegere despre acea parte a societăţii noastre pentru care supravieţuirea de zi cu zi este o provocare şi cu toate acestea sunt oameni care găsesc putere să aibă încredere şi optimism.Citiţi şi :

Principele Nicolae: ,,României îi lipseşte o administraţie centrală care să fie răspunzătoare pentru ecologie şi patrimoniu" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae
FOTO: Iași, Gala UNITER 2013Voluntariatul este un mod de relaţionare cu ceilalţi care ar trebui să facă parte din comportamentul nostru zilnic, indiferent de vârstă. Este calea prin care putem arăta că ne pasă de cei de lângă noi. Momentul în care ştii că ai putut ajuta pe cineva este de o satisfacţie inegalabilă. Motivele pentru care eu personal fac voluntariat sunt multiple: am posibilitatea să cunosc oameni noi, să le cunosc viaţa, greutăţile cu care se confruntă şi împreună cu ceilalţi voluntari facem tot ce ne stă în putinţă pentru a schimba ceva în viaţa acestor oameni. De asemenea, tot prin intermediul voluntariatului am dezvoltat o relaţie specială cu mediul înconjurător şi am conştientizat cât de important este să relaţionăm cu natura. Toate acestea mă ajuta să mă dezvolt continuu ca persoană.

- Aveți 31 de ani. Cum de nu v-ați făcut până acum o familie?

- Consider că pentru a pune bazele unei familii, este nevoie înainte de toate să întâlnesc persoana potrivită şi asta nu s-a întâmplat până acum datorită faptului că m-am focusat mai mult asupra obligaţiilor pe care poziţia mea le presupunea. Pe de altă parte a existat şi o presiune din partea familiei cu privire la cum ar trebui să fie aleasa. De acum înainte însă mă voi gândi şi la acest aspect, deoarece sunt deschis acestei idei, pot iubi liber pe persoana de lângă mine, nemaiexistând influenţe externe.

- Biografia dvs arată un tânăr care a umblat mult prin lume. A fost din spirit de aventură sau pentru că v-o impunea necesitatea de a vă asigura traiul zilnic?

- Iniţial am început să călătoresc pentru a descoperi lumea, pentru a mă întâlni cu oameni noi, pentru a interacţiona cu noi culturi şi nu în ultimul rând pentru că m-am simţit atras de o experienţă de acest gen, experienţă care îţi oferă noutate, aventură, libertate, ocazia de a descoperi lucruri simple. Ulterior consider că am fost foarte norocos să am ocazia să combin plăcerea de a călători şi munca. Deşi călătoriile şi munca par a nu fi întotdeauna cea mai bună combinaţie pentru cineva căruia îi place să descopere locuri noi, aş sfătui pe oricine să aleagă un moment în viaţă în care să pună câteva lucruri într-un rucsac. Un astfel de moment în care îndrăznim să ieşim din zona de confort ne poate pune în faţa unor experienţe noi din care avem de învăţat foarte mult şi lumea înconjurătoare se poate releva sub alte aspecte nevăzute până atunci. Credinţa mea personală este că a cunoaşte lumea înconjurătoare, cât şi modul în care oamenii trăiesc în celelalte colţuri ale lumii, este o parte esenţială a educaţiei fiecăruia dintre noi.

- Circulă în opinia publică o știre potrivit căreia v-ați mutat de la Palatul Elisabeta din cauza unei comenzi de pizza. E o legendă?


FOTO: Salonul Calului 2014- Nu aş putea nega că îmi place pizza la nebunie, dar să mă mut de la Palat din acest motiv e prea mult. Nu am putut decât să râd când am văzut acest lucru în presă şi nici până acum nu am înţeles cum s-a ajuns la această concluzie. Este într-adevăr un mit şi motivul pentru care m-am mutat a fost nevoia unui spaţiu personal, departe de birou şi muncă.Citiţi şi :

Principele Nicolae: ,,României îi lipseşte o administraţie centrală care să fie răspunzătoare pentru ecologie şi patrimoniu" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate