Editura Evenimentul si Capital

Un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse aruncă bomba: Economia rusă s-a prăbuşit în 2014 cu 9% | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 28 Comentarii | 4420 Vizualizari

Un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Aleksashenko, a dezvăluit faptul că impactul sancţiunilor economice asupra economiei ruse a dus la prăbuşirea acesteia cu nu mai puţin de 9% anul trecut, şi nu cu 3,7% cum arată statisticile oficiale.

 Declaraţiile şi demonstraţiile sale sunt menite a ridica vălul minciunilor de pe datele economice pe care Rusia le prezintă propriului public.

Serghei Aleksashenko a subliniat faptul că relativul optimism al Kremlinului – dacă putem vorbi despre optimism când anunţi prăbuşirea economiei chiar şi numai cu 3,7% şi reduci, a doua oară, cheltuielile generale cu 10% într-un an, după ce aproape ai epuizat fondurile de stabilizare – nu este bazat pe realitate ci pe un joc de cifre şi că, dacă este luată raportarea statistică oficială şi e disecată, reies evident lipsa de corelaţie între diferitele componente ale economiei ruse. Mai mult, fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse susţine că autorităţile ruse nu au admis situaţia reală în mod public şi că criza pe care o parcurge azi Rusia e departe de a fi încheiată.

Aleksashenko a numit un “miracol statistic” care nu reflectă adevăratele probleme ale economiei, pentru că chiar dacă te uiţi la elementele de creştere, singurul care pare să fi crescut e exportul net, şi acest lucru pe seama prăbuşirii rublei la jumătatea valorii faţă de dolar, din martie 2014, de la ocuparea Crimeii. În rest, investiţiile străine sunt complet blocate, ca şi importurile, iar la nivel valoric, prăbuşirea e unanimă, pe toată linia. Lipsa de investiţii, inflaţia enormă, declinul monedei naţionale nu pot fi compensate de pretinsele reorientări spre piaţa asiatică. În fond este vorba despre materii prime şi despre pieţe care sunt alimentate din alte surse decât cele europene, în plus prăbuşirea pieţei chineze exclude orice posibilitate de compensare a prăbuşirii comerţului cu piaţa occidentală.

În ceea ce priveşte piaţa internă, e o copilărie să crezi că aceasta se poate dezvolta pe fondul prăbuşirii rublei şi a puterii generale de cumpărare a populaţiei. Nici tentativa de a suplini resursele energetice şi materiile prime cu alte categorii de produse nu sunt realiste. 80% din exporturi revin acestui tip de resurse, din care jumătate sunt cele energetice, care au crescut ca şi cantitate uşor, dar la preţuri mult mai reduse după prăbuşirea barilului de petrol.

Agricultura nu poate să compenseze această situaţie pentru că reprezintă doar 3% din PIB, în timp ce exporturile de armamente, chiar în varianta actuală extrem de vivace, nu acoperă decât 5% din valoarea exporturilor ruse, deci nu pot compensa industria energetică respectiv materiile prime energetice, petrol şi gaze. Rusia a încercat să exporte maşini în ţările din jur, dar şi acestea nu reprezintă decât 2% din exporturi. Mai mult, în analiza lui Serghei Aleksashenko, exporturile şi cererea eternă, câtă există, nu poate duce la redresarea Rusiei, ca şi cererea internă.

Singurul domeniu în care există o creştere constantă e agricultura. Însă această stabilitate nu ajută semnificativ decât dacă creşterea ar fi una de 10% pe ani mai mulţi ani succesiv, un lucru imposibil de atins, iar astăzi cu acţiuni susţinute s-a atins doar nivelul de 3% creşterea într-un an, evoluţia nu influenţează major perspectiva economiei ruse.

Singurul punct în care Alaksashenko consideră că sancţiunile au atins limitele este cel al datoriei externe. Impactul a fost major în perioada 2014 - începutul lui 2015, când serviciul datoriei externe a ajuns la 10% din PIB. Însă astăzi impactul e mult mai mic, insuficient pentru a prăbuşi economia rusă, pentru că serviciul datoriei eterne este de doar 3% din PIB şi va continua să scadă în 2016.

Soluţia pe care Rusia încearcă să o aplice acum este una de plafonare la un minimum a preţului barilului de petrol, motiv pentru care a generat negocieri susţinute cu OPEC şi statele producătoare. Se pare că nivelul de 50 de dolari minimum pentru barilul de petrol ar fi unul convenabil pentru statele producătoare, dar şi pentru băncile mari ale lumii care au finanţat marile proiecte investiţionale în domeniul energiei, petrol şi gaze înainte de prăbuşirea preţului barilului de petrol. Însă perspectiva pare nesigură încă astăzi, când Arabia Saudită încearcă să-şi marcheze cota de piaţă vânzând la orice preţ iar Iranul intră pe piaţă încet, din cauza lipsei acute de investiţii în piaţa internă, dar şi el exportă la orice preţ, pentru a-şi identifica noua viitoare piaţă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate