Editura Evenimentul si Capital

Un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse aruncă bomba: Economia rusă s-a prăbuşit în 2014 cu 9% | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 28 Comentarii | 4423 Vizualizari

Un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Aleksashenko, a dezvăluit faptul că impactul sancţiunilor economice asupra economiei ruse a dus la prăbuşirea acesteia cu nu mai puţin de 9% anul trecut, şi nu cu 3,7% cum arată statisticile oficiale.

 Declaraţiile şi demonstraţiile sale sunt menite a ridica vălul minciunilor de pe datele economice pe care Rusia le prezintă propriului public.

Serghei Aleksashenko a subliniat faptul că relativul optimism al Kremlinului – dacă putem vorbi despre optimism când anunţi prăbuşirea economiei chiar şi numai cu 3,7% şi reduci, a doua oară, cheltuielile generale cu 10% într-un an, după ce aproape ai epuizat fondurile de stabilizare – nu este bazat pe realitate ci pe un joc de cifre şi că, dacă este luată raportarea statistică oficială şi e disecată, reies evident lipsa de corelaţie între diferitele componente ale economiei ruse. Mai mult, fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse susţine că autorităţile ruse nu au admis situaţia reală în mod public şi că criza pe care o parcurge azi Rusia e departe de a fi încheiată.

Aleksashenko a numit un “miracol statistic” care nu reflectă adevăratele probleme ale economiei, pentru că chiar dacă te uiţi la elementele de creştere, singurul care pare să fi crescut e exportul net, şi acest lucru pe seama prăbuşirii rublei la jumătatea valorii faţă de dolar, din martie 2014, de la ocuparea Crimeii. În rest, investiţiile străine sunt complet blocate, ca şi importurile, iar la nivel valoric, prăbuşirea e unanimă, pe toată linia. Lipsa de investiţii, inflaţia enormă, declinul monedei naţionale nu pot fi compensate de pretinsele reorientări spre piaţa asiatică. În fond este vorba despre materii prime şi despre pieţe care sunt alimentate din alte surse decât cele europene, în plus prăbuşirea pieţei chineze exclude orice posibilitate de compensare a prăbuşirii comerţului cu piaţa occidentală.

În ceea ce priveşte piaţa internă, e o copilărie să crezi că aceasta se poate dezvolta pe fondul prăbuşirii rublei şi a puterii generale de cumpărare a populaţiei. Nici tentativa de a suplini resursele energetice şi materiile prime cu alte categorii de produse nu sunt realiste. 80% din exporturi revin acestui tip de resurse, din care jumătate sunt cele energetice, care au crescut ca şi cantitate uşor, dar la preţuri mult mai reduse după prăbuşirea barilului de petrol.

Agricultura nu poate să compenseze această situaţie pentru că reprezintă doar 3% din PIB, în timp ce exporturile de armamente, chiar în varianta actuală extrem de vivace, nu acoperă decât 5% din valoarea exporturilor ruse, deci nu pot compensa industria energetică respectiv materiile prime energetice, petrol şi gaze. Rusia a încercat să exporte maşini în ţările din jur, dar şi acestea nu reprezintă decât 2% din exporturi. Mai mult, în analiza lui Serghei Aleksashenko, exporturile şi cererea eternă, câtă există, nu poate duce la redresarea Rusiei, ca şi cererea internă.

Singurul domeniu în care există o creştere constantă e agricultura. Însă această stabilitate nu ajută semnificativ decât dacă creşterea ar fi una de 10% pe ani mai mulţi ani succesiv, un lucru imposibil de atins, iar astăzi cu acţiuni susţinute s-a atins doar nivelul de 3% creşterea într-un an, evoluţia nu influenţează major perspectiva economiei ruse.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate