Editura Evenimentul si Capital

Un gardian dezvăluie Afacerea "Tomberonul": carnea și brânza deținuților sunt ascunse în cutiile pentru gunoi

Din relatările lui Chichere reiese că deținuții de la Penitenciarul Timișoara primeau mai puțină carne și brânză față de cantitatea la care aveau dreptul FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 6 Comentarii | 1865 Vizualizari

Un fost gardian de la Penitenciarul Timișoara a dezvăluit, pentru EVZ, metodele prin care colegii furau carnea și produsele alimentare destinate condamnaților.

Ion Chichere, fost gardian la Penitenciarul Timișoara între 1990 și 2002, a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, faptul că o bună parte din mâncarea din penitenciare este „vămuită” de gardieni.

Mâncarea este ascunsă fie în tomberonul de gunoi, fie în mașinile închisorii. În schimb, reprezentanții Penitenciarului Timișoara neau comunicat că totul este o invenție și astfel de fapte nu au loc. Cert este că Ion Chichere a făcut plângeri penale, cauza fiind cercetată de Parchetul Judecătoriei Timișoara.

Strategia

Totul începea, conform relatării lui Chichere, la magazie. „Într-un tomberon de gunoi se punea un sac mare de nylon, plin cu alimente: 20-25 de kg carne, 20-30 de sticle de 0,5 litri de ulei, 6-8 calupuri de brânză a câte 2 kg bucata, orez, cartofi etc”.




Apoi, gardienii alegeau doi condamnați - care primeau aprobarea de a mătura curtea - „care împingeau tomberonul prin curte”. Regia era cerută de faptul că sunt camere de supraveghere în cele două curți interioare ale penitenciarului. Tomberonul era împins până când se ieșea din penitenciar, în parcarea exterioară.

Acolo, „un deținut se apuca să măture, iar celălalt ajuta la scoaterea sacului cu alimente din tomberon, că era greu. Sacul îl băgau în portbagajul mașinii cadrelor, strategic parcată”, continuă fostul gardian.

Metoda „duba”

A două metodă prin care se scoteau produse alimentare din închisoare pornea din garajul pușcăriei, conform dezvăluirilor lui Chichere.

Dacă cu tomberonul se fura carnea, cu mașinile oficiale ale penitenciarului se luau sacii cu legume.

„În garajul unității, în dulapul șoferilor, am găsit depozitați saci plini cu fasole, orez, deci se fura cu ajutorul mașinilor. Asta pentru că mașinile ANP sunt exceptate de la controlul justificativ al materialelor pe timpul transportului”, povestește sigur pe el fostul gardian Ion Chichere.

Sesizarea unui gardian sancționat de șefi

Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate