Un festival ca o vacanță – Summerwell 2014

Un festival ca o vacanță – Summerwell 2014

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, a avut loc ediția 2014 a festivalului Summerwell.

În ultimii ani, tendința în ceea ce privește festivalurile mari de muzică din România a fost mai degrabă negativă. Costurile ridicate pe care le presupune organizarea unui astfel de eveniment au speriat pe rând potențialii parteneri așa că am asistat inclusiv la anularea Best'Fest, unul dintre cele mai vechi festivaluri autohtone. Față de anii trecuți, România in general, și Bucurestiul în special s-au confruntat cu un an 2014 mai degrabă modest în această privință.

Cu atât mai mult rămâne de apreciat efortul celor de la Orange care au respectat tradiția și au adus Summerwell și vara aceasta lângă București, la Domeniul Stirbey. Încă un an publicul s-a bucurat atât de muzică, dar și de domeniul unde a avut loc festivalul. Ce ni s-a părut foarte interesant a fost faptul că domeniul Stirbey este în sine un loc demn de a fi vizitat oricând, situat foarte aproape de București. Palatul, peluza pe care a fost amplasată scena, capela Sfânta Treime, dar și lacul pot fi tot atâtea locuri de petrecere a timpului. Încă o dată apreciem alegerea celor de la Orange de a ne invita în fiecare an pe acest domeniu și ni se pare că sloganul festivalului – Un festival ca o vacanță – se regăsește întrutotul în tot ceea ce se întâmplă aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

 

Evident că muzica este cea care îi aduce laolaltă an de an pe oameni, iar anul acesta cu atât mai mult tradiția a fost respectată întrucât istoricul festivalului si line-up-ul foarte interesant au făcut ca toate biletele să fie vândute cu mai multe zile înainte. De la veteranii Placebo, la a patra vizită în România, continuând cu una dintre cele mai apreciate formații actuale – Bastille, dar și la fel de cunoscuții The National, precum și trupe în plină ascensiune precum The 1975, Reptile Youth, Prides, festivalul Summerwell și-a respectat și în acest an statutul de promotor al celor mai în vogă formații ale genului alternativ-indie rock.

Toate aceste aspecte au făcut ca spectatorii să ia cu asalt fie liniile speciale de autobuz puse la dispoziție de organizatori, fie să vină cu mașinile proprii. La un aflux de public precum acesta, va putem spune că accesul pe domeniu s-a făcut în cea mai mare parte foarte ușor, singurul aspect mai puțin plăcut de care ne-am lovit fiind aglomerația din autobuze. Totuși, la un asemenea număr de participanți, este inerent să se întâmple și asta, lucru repetat și la plecare. Merită să subliniem totuși surpriza pe care am avut-o seara târziu când am observat felul în care plecau autobuzele, unul după altul, mult mai organizat decât am văzut vreodata la evenimentele din România. Totodată, aglomerația de mașini care părăsea mica localitate de lângă București a părut mult mai bine gestionată de către Poliția Română.

Revenind la ce s-a întâmplat în cele două zile ale festivalului, publicul a avut la dispoziție foarte multe atracții pe lângă scenă, de la locuri de joacă pentru copii până la terase, labirint, cinema, balon cu aer cald, tatuaje, sărituri. Încă o dată apreciem domeniul Stirbey prin aceea că oferă nenumărate locuri unde te poți relaxa - Un festival ca o vacanță chiar are sens. În pauzele dintre concerte am traversat lacul și ne-am așezat pe un hamac ori pe iarbă, bucurându-ne pur și simplu de compania prietenilor. Poate că am fi sărit de la înălțime, pe acea mare saltea gonflabilă, sau poate că am fi făcut o scurtă plimbare cu balonul cu aer cald, așa cum au ales foarte mulți oameni, totuși am preferat relaxarea.

Ca sa respectăm adevărul, n-am rezistat prea mult departe de scenă și ne-am întors de fiecare dată, împreună cu miile de prieteni pe care i-am simțit aproape pe parcursul festivalului. Iar lucrul cel mai important cu care am rămas după cele două zile a fost că nu contează atât de mult gusturile muzicale, că nu contează atât de mult felul vârsta, importantă este dorința de a te simți bine, de a profita de scurta vacanță oferită de Summerwell și de a te bucura că astfel de evenimente se întâmplă în România, la fel sau poate chiar mai bine organizate decât festivaluri cu pretenții din străinătate.