Editura Evenimentul si Capital

Un exemplu pentru România: Cum și-a schimbat Cehia fața după comunism, prin sistemul de economii și credite

Cladirile istorice au intrat in programe ample de reabilitare, ca si locuintele mai nou construite, ceea ce face ca Praga sa fie una dintre cele mai vizitate capitale europene
Autor: | | 5 Comentarii | 1577 Vizualizari

Perioade de economisire de câțiva ani, urmate de accesarea unui credit la dobânzi avantajoase, dar mai ales fixe, care îți permit să nu fii foarte expus la riscul de credit, este modelul financiar care a ajutat Cehia să fie cu cel puțin 10 ani în fața României din punct de vedere al dezvoltării sistemului de locuințe și să schimbe radical aspectul ponosit dobândit după comunism.

Cehia a demarat încă din 1993 sistemul de economisire creditare, cu 10 ani înaintea României, adică la doar 4 ani de la revoluția din 1989. În 2003 sistemul ajunsese la apogeu, ceea ce înseamnă că 6 din 10 cehi avea un astfel de produs de economisire.

Nevoia de a crea acest sistem s a născut odată cu decizia de a privatiza fondul locativ în Cehia, în condițiile în care oamenii aveau nevoie de bani pentru îmbunătățirea apartaemntelor cumpărate de la stat.  Cehii consideră că implementarea acestui sistem i-a adus cel puțin la jumatatea drumului pe care au pornit pentru îi ajunge din urma pe germani.

Cum funcționează

Ca și în România, nu toți cei care economisesc iau credite, deoarece, ca sistemul sa fie stabil financiar, este nevoie de mai mulți deponenți pentru un singur credit, mai precis de 3 deponeți pentru un credit de amenajare a locuinței și de circa 5 deponenți pentru un credit de achiziție, potrivit datelor furnizate de Jiri Plisek, CEO Ceske Sporitelny.

În 2003, anul de apogeu al sistemului, prima de la stat, de maxim 166 de euro pe an pentru un contract de economisire, ajunsese să reprezinte 2% din cheltuielile bugetare. În 2004, subvenția de la stat a scăzut la 111 euro, iar în 2011 la 74 de euro, din cauza crizei.

Perioada  de economisire este de maximum 6 ani, iar odată ce se ajunge la maturitate clientul poate retrage banii fără a fi obligat să justifice cum îi va folosi sau să ia un credit pentru locuință . Aproape fiecare ceh ajuns la maturitate are în prezent un astfel de contract de economisire creditare. Mai întâi părinții economisesc pentru copii, însă prin contracte deschise pe numele copiilor, primind prima de la stat, ca mai apoi, după ce iși termină studiile, copiii economoseasca la rândul lor, iar restul sumei necesare pentru achiziție o împrumută de la bancă.

În 2003 numărul de contracte de economisire depășea 6 milioane, la o țară de 10 milioane de locuitori, iar în prezent este de circa 4 milioane, potrivit datelor furnizate de Vladimir Stanura, președintele CMSS, una dintre cele mai mari bănci de economisire creditare din Cehia.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate