Un deputat PNL propune închiderea supermarketurilor în weekend

Un deputat PNL propune închiderea supermarketurilor în weekend

Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a dezbătut miercuri proiectul referitor la închiderea hipermarketurilor în weekend, informează Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Marin Anton (PNL), a declarat că principalele modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare trebuie să se facă în sprijinul producătorilor şi comercianţilor români.

"Modificările se fac în sprijinul producătorilor şi comercianţilor români care nu au încă un acces corect în supermarketuri. Legea 321 favorizează foarte mult politica supermarketurilor şi vrem să aducem pe o poziţie de egalitate atât producătorii şi comercianţii români, cât şi supermarketurile", a declarat Marin Anton. De asemenea, vicepreşedintele Comisiei susţine că 'pentru a încuraja produsele româneşti să se vândă în magazine specializate în pieţe, supermarketurile să fie închise de sâmbătă de la ora 14,00 până luni dimineaţă'.

"Alte modificări se referă la preţul de achiziţie şi preţul de vânzare pentru că în momentul ăsta definiţia din lege arată ce supermarketurile au preţul de vânzare format din preţul de achiziţie plus TVA. Ai impresia că nu câştigă nimic, ceea ce nu e corect. Definiţia din lege e ambiguă şi lasă loc de interpretare. O altă modificare a legii presupune termenul de plată. Lumea plăteşte cash în hipermarketuri. Termenul de plată de 30 zile către producători este mult prea mare. Zece zile este un termen corect şi ar trebui respectat", a spus Anton.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii hipermarketurilor au susţinut abrogarea Legii 321/2009, spre deosebire de deputaţi care au pledat pentru îmbunătăţirea acesteia.

"Ne pare rău că la această întâlnire nu au fost invitaţi partenerii noştri de afaceri - furnizorii şi procesatorii, pentru că din discuţiile pe care le-am avut cu ei într-o formă neoficială a rezultat că această lege trebuie abrogată în cel mai scurt timp pentru că nu mai este valabilă condiţiilor actuale ale pieţei. Funcţionează foarte bine negocierea directă şi nu mai e nevoie de un act legislativ care să impună anumite reguli sau termene", a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica.

Ea consideră că închiderea hipermaketurilor în weekend ar avea ca efect reducerea personalului.

"Este o cultură în România ca clienţii să-şi facă cumpărăturile sâmbăta şi duminica. Pentru noi vânzările din weekend înseamnă o cifră de afaceri între 30 şi 40% din timpul săptămânii şi o alocare de personal de 15-18% cu toate consecinţele care decurg de aici: reducerea de personal atât la noi, cât şi la producător, pentru că vom avea nevoie de mai puţină marfă în rafturi, clienţii se vor trezi în faţa unei neopţiuni de a face cumpărăturile", a adăugat Nica.