Un criminal scoate fumatul din celulă cu justiţia

Un criminal scoate fumatul din celulă cu justiţia

Premieră în justiţie! Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor, un deţinut de la Penitenciarul Colibaşi a obţinut, în instanţă, interzicerea fumatului în celule. Asta după ce a arătat că s-a îmbolnăvit de plămâni din cauza acestui viciu pe care îl au colegii săi de detenţie. Potrivit autorităţilor, olteanul Ion Richiţeanu, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru un omor comis cu 8 ani în urmă.

El a ispăşit prima parte din pedeapsă la Penitenciarul Craiova, iar în 2004 a fost transferat la cel din Colibaşi (judeţul Argeş), unde majoritatea colegilor săi de detenţie sunt fumători. Anul trecut, nemulţumit de faptul că, în toate penitenciarele şi aresturile din ţară există deţinuţi care fumează în celule fără să ţină cont şi de colegii lor nefumători, Richiţeanu s-a hotărât să ceară dreptate în instanţă.

„Fumatul, permis doar în spaţii special amenajate“ „La scurt timp după ce am ajuns aici, am intrat în conflict cu colegii de celulă pe care i-am rugat să nu mai fumeze în încăpere. La un moment dat, în septembrie 2007, am decis să apelez la instanţă pentru a obţine interzicerea fumatului în celule, în general. E drept că în camera în care locuiesc, împreună cu alţi patru deţinuţi, nu s-a mai simţit o ţigară aprinsă de o jumătate de an, dar este vorba despre fumul inhalat în anii de detenţie“, a explicat Richiţeanu.

În urma demersului său, magistraţii Judecătoriei Piteşti au decis ca fumatul să fie permis în penitenciar doar în spaţii amenajate, astfel încât aerul viciat să nu pătrundă în camerele de detenţie. Totodată, acestea să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi marcate cu inscripţa „loc de fumat“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, potrivit aceleiaşi sentinţe, conducerea Penitenciarului Colibaşi trebuie să reconsidere actualele locuri de fumat şi să le modernizeze. „Este primul caz de acest gen. Noi avem camere speciale pentru fumători şi pentru nefumători, iar locurile unde se fumează sunt bine reglementate şi stabilite. Deocamdată, nu comentez mai multe. Aşteptăm decizia în scris de la Judecătoria Piteşti şi apoi vom decide“, a declarat, ieri, Andreea Neagoe, purtătorul de cuvânt al închisorii, citată de Mediafax.