Editura Evenimentul si Capital

Un Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 3406 Vizualizari

În urmă cu 16 ani, mai precis, în mai 1998, Posdecembrismul avea să se confrunte cu prima Mare Afacere de Corupție, în care se implicaseră, pentru a-și primi partea lideri politici, demnitari, ștabi din instituțiile de forță ale României: Afacerea Țigareta 2.

Cum au reacționat atunci Procurorii, mulți dintre ei prin nimic deosebit în materie de prostie, de slugărnicie față de Șefi și de corupție ( a se vedea dezvăluirile privind dosarele ascunse și dosarele ticluite de DNA sub șefia lui Daniel Morar și a se urmări în viitor dezvăluirile despre dosarele ascunse și dosarele ticluite de DNA sub șefia Codruței Kovesi) ?

Deloc diferit de cum reacționează azi în fața Afacerilor de corupție.

Comentariul meu din Cotidianul din 13 mai 1998 se intitulează semnificativ Un Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive.

Citindu-l oamenii de bună credință de azi își vor da seama de un Adevăr:

Puteam să-l scriu și să-l public în Evenimentul zilei de azi ca un comentariu la valul de arestări preventive din  ultima vreme.

Afacerea „Țigareta 2” a intrat într-o etapă care trimite la lumea absurdă din opera lui Gogol sau Caragiale. Nu poate scăpa nici măcar ochiului adormit faptul că ocupația de bază a instituțiilor de specialitate e, la ora actuală, arestarea a tot ce se întîlnește în cale.

Despre afacerea de la Otopeni s-a declarat că-i vorba de infracțiunea numită asociere în vederea săvîrșirii infracțiunii de contrabandă. Asociere – o știe pînă și un aligator – presupune ca acuzații să se fi întîlnit de numeroase ori, să fi stat de vorbă, să fi pus la cale. E greu de crezut că doi sau mai mulți oameni se pot asocia ca să facă împreună ceva, fie că-i vorba de o orchestră de mandoline, fie că-i vorba de un jaf armat fără să se cunoască foarte bine. Or, așa cum s-a văzut și din emisiunea „Milionarii de la miezul nopții” difuzată luni, 11 mai 1998, pe postul TV Antena 1, emisiune la care am participat ca jurnalist, mulți dintre cei arestați sub acuzația de asociere în vederea săvîrșirii infracțiunii de contrabandă s-au văzut o singură dată în viață, aduși în această împrejurare de prezența la aceeași recepție sau la același meci de fotbal, ba chiar, în unele cazuri, fără a avea habar unul de celălalt. Și cu toate acestea, mulți inși aflați în această situație au fost arestați sub acuzația de asociere în vederea săvîrșirii respectivei infracțiuni.

Adăugînd realității respective faptul că se arestează într-un ritm de sîrbă cu chiuituri, ba mai mult că, în contradicție flagrantă cu normele statului de drept, personaje cu funcții înalte în Parchet și în Poliție apar pe micile ecrane, la oră de maximă audiență, pentru a anunța, prăpădind-se de rîs, că „noaptea asta se vor mai face vreo cîteva arestări”, ni se deșteaptă bănuiala că se înșfacă la întîmplare, după principiul: întîi băgăm la zdup și apoi vedem dacă trebuia! S-a ajuns astfel să fie arestate persoane care au legătură cu Afacerea „Țigareta” doar pentru faptul că locuiesc în același cartier cu unul dintre principalii acuzați, conturîndu-se astfel posibilitatea să primească mandat de arestare preventivă pînă și vrăbiile de pe casa lui Truțulescu, sau pînă și scuipătorile cu picior de la discoteca lui Marian Chiata. Nu de alta, dar dacă ne gîndim bine, vrăbiile pot fi acuzae că s-au asociat cu Truțulescu ținîndu-și pliscul în timp ce faimosul colonel punea la cale lovitura de la Otopeni.

Cum se explică acest hei-rupism unic în lume, un fel de Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive?

O posibilă cauză ar reprezenta-o extraordinara presiune exercitată de opinia publică asupra organelor de specialitate. Abia ieșiți din comunism, românii au în sînge, ca un soi de sifilis moral, disprețul față de regulile complicate ale democrației. E drept, ei văd la televizor, în filmele și serialele americane, cum Poliția e obsedată de a respecta, fie și în cazul unui terorist ce-a măcelărit un aeroport întreg cu mitraliera, pînă și virgulele din textele procedurilor legale. Văd asta și le place grozav. Cînd vine însă vorba de țara lor, ei se revoltă dacă instituțiile de specialitate se străduiesc să respecte riguros normele procedurale, întîrziind înșfăcarea de guler a celui bănuit, sînt gata să-i cotonogească pe avocații celor suspectați, catalogînd drept chichițe, cum făcea recent un jurnalist tălîmb, bătălia dusă de maștrii Baroului pentru stricta respectare a statului de drept. Obișnuiți de 50 de ani cu luări de guler și aruncări la zdup în totalul dispreț al legii, cu procese încheiate în doi timpi și trei mișcări, avînd sentința stabilită înainte de începerea primei ședințe de judedată, ei suspectează de complicitate cu acuzații pe orice procuror sau polițist care respectă nromele legale. În aceste condiții, instituțiile abilitate se văd puse de Afacerea Otopeni într-o situație dramatică. Ele trebuie să aleagă între respectarea statului de drept și satisfacerea opiniei publice însetate de cît mai multe arestări. Și din nefericire, cum se poate constata din derularea de pînă acum a anchetei, instituțiile abilitate au tranșat în favoarea opiniei publice. Arestările de-a valma sînt făcute pentru ca organele de drept să nu fie acuzate de tărăgănarea voită a cercetărilor. Din acest punct de vedere, Afacerea „Țigareta 2” a ajuns într-un moment mai primejdios pentru statul de drept din România postdecembristă decît însăși acțiunea mafiotă de pe aeroportul Otopeni. Dacă se merge pe această linie, a arestărilor doar pentru ca mulțimea să nu spună că Parchetul și Poliția nu fac nimic ca să descopere adevărul, există riscul să se creeze un precedent periculos. Mai devreme sau mai tîrziu, într-o situație de criză, de astă dată politică, s-ar putea ca oameni nevinovați să ajungă în spatele gratiilor doar pentru că opinia publică arde de nerăbdare să asiste la cît mai multe arestări.,

Nu trebuie să excludem din calcul și o altă cauză. Arestările în Afacerea Otopeni se fac doar pe orizontală. Ele nu urcă spre nivelurile înalte, acolo unde unii presupn c-ar sta șefii ce-au comandat sau aprobat acțiunea mafiotă. Devălmășia din arestările preventive s-ar putea înscrie într-un efort de a nu ajunge la mînuitorii din umbră ai afacerio. Cu cît cercul numărului persoanelor arestate crește, cu cît sînt vîrîți la beci oameni ce n-au nici o legătură unul cu altul, cu atît ancheta se complică atît de tare încît nimeni nu mai înțelege nimic.

 Ceeea ce-ar putea urmări, dacă ne gîndim bine, interesații în înăbușirea scandalului!




Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate