Editura Evenimentul si Capital

Un Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 3411 Vizualizari

În urmă cu 16 ani, mai precis, în mai 1998, Posdecembrismul avea să se confrunte cu prima Mare Afacere de Corupție, în care se implicaseră, pentru a-și primi partea lideri politici, demnitari, ștabi din instituțiile de forță ale României: Afacerea Țigareta 2.

Cum au reacționat atunci Procurorii, mulți dintre ei prin nimic deosebit în materie de prostie, de slugărnicie față de Șefi și de corupție ( a se vedea dezvăluirile privind dosarele ascunse și dosarele ticluite de DNA sub șefia lui Daniel Morar și a se urmări în viitor dezvăluirile despre dosarele ascunse și dosarele ticluite de DNA sub șefia Codruței Kovesi) ?

Deloc diferit de cum reacționează azi în fața Afacerilor de corupție.

Comentariul meu din Cotidianul din 13 mai 1998 se intitulează semnificativ Un Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive.

Citindu-l oamenii de bună credință de azi își vor da seama de un Adevăr:

Puteam să-l scriu și să-l public în Evenimentul zilei de azi ca un comentariu la valul de arestări preventive din  ultima vreme.

Afacerea „Țigareta 2” a intrat într-o etapă care trimite la lumea absurdă din opera lui Gogol sau Caragiale. Nu poate scăpa nici măcar ochiului adormit faptul că ocupația de bază a instituțiilor de specialitate e, la ora actuală, arestarea a tot ce se întîlnește în cale.

Despre afacerea de la Otopeni s-a declarat că-i vorba de infracțiunea numită asociere în vederea săvîrșirii infracțiunii de contrabandă. Asociere – o știe pînă și un aligator – presupune ca acuzații să se fi întîlnit de numeroase ori, să fi stat de vorbă, să fi pus la cale. E greu de crezut că doi sau mai mulți oameni se pot asocia ca să facă împreună ceva, fie că-i vorba de o orchestră de mandoline, fie că-i vorba de un jaf armat fără să se cunoască foarte bine. Or, așa cum s-a văzut și din emisiunea „Milionarii de la miezul nopții” difuzată luni, 11 mai 1998, pe postul TV Antena 1, emisiune la care am participat ca jurnalist, mulți dintre cei arestați sub acuzația de asociere în vederea săvîrșirii infracțiunii de contrabandă s-au văzut o singură dată în viață, aduși în această împrejurare de prezența la aceeași recepție sau la același meci de fotbal, ba chiar, în unele cazuri, fără a avea habar unul de celălalt. Și cu toate acestea, mulți inși aflați în această situație au fost arestați sub acuzația de asociere în vederea săvîrșirii respectivei infracțiuni.

Adăugînd realității respective faptul că se arestează într-un ritm de sîrbă cu chiuituri, ba mai mult că, în contradicție flagrantă cu normele statului de drept, personaje cu funcții înalte în Parchet și în Poliție apar pe micile ecrane, la oră de maximă audiență, pentru a anunța, prăpădind-se de rîs, că „noaptea asta se vor mai face vreo cîteva arestări”, ni se deșteaptă bănuiala că se înșfacă la întîmplare, după principiul: întîi băgăm la zdup și apoi vedem dacă trebuia! S-a ajuns astfel să fie arestate persoane care au legătură cu Afacerea „Țigareta” doar pentru faptul că locuiesc în același cartier cu unul dintre principalii acuzați, conturîndu-se astfel posibilitatea să primească mandat de arestare preventivă pînă și vrăbiile de pe casa lui Truțulescu, sau pînă și scuipătorile cu picior de la discoteca lui Marian Chiata. Nu de alta, dar dacă ne gîndim bine, vrăbiile pot fi acuzae că s-au asociat cu Truțulescu ținîndu-și pliscul în timp ce faimosul colonel punea la cale lovitura de la Otopeni.

Cum se explică acest hei-rupism unic în lume, un fel de Bumbești-Livezeni al arestărilor preventive?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate