Editura Evenimentul si Capital

”Un astrolog fără telescop, nu este astrolog!” Despre unelte și astrologie. Observatorul ”Harald Alexandrescu” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3108 Vizualizari

Astrologia are un corp de metode, un vocabular specific și uneltele profesiei. Un astrolog care nu are telescop, nu se uită pe cer, nu observă, nu ”vorbește” cu stelele, poate fi considerat doar un lucrător psihologic cu pretext astrologic, spune doctorul în matematici, astronomul Fernand Boquet, în a sa celebră ”Histoire de L’Astronomie” apărută la Payot, Paris, în anul 1925.

HOROSCOP În calendarul creştin-ortodox fix, pe 3 iunie sunt Sfinţii: Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie, Claudie şi Paula fecioara. În calendarul mobil, sâmbătă sunt Moșii de Vară, pomenirea morților. Pe 4 iunie sunt Sfinţii: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel (probabil, protoromâni). Şi Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului. În calendarul mobil este Duminica mare a Rusaliilor. Cincizecimea. Pogorârea Sfântului Duh. V-am tot povestit de una și de alta, în decursul timpului, de istoriile religioase și motivele folclorice. Este o mică vacanță, hai să lăsăm lucrurile așa cum au căzut!

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, nunc dimittis servum Tuum, Domine! Vă mulțumesc frumos, vă mulțumesc din suflet. Tuturor și în special Monicăi și lui Vlad, din Canada, Ioanei din California, Gelu din Australia, George din Olanda, Filimon din Italia și Anei din Spania. Dar și lui Viorel din Iași, Loredanei din Constanța, Victor și Daniela din București, de unde mai sunt Mircea și Claudia. Cred că o să mai primesc ”ajutoare” pentru achiziționarea unui telescop, pentru că după cum spunea Ioana, ”un astrolog fără telescop, nu este astrolog!”. Adevăr este!

Ca orice profesie, meserie, astrologia are o metodă și un corp de cărți, de manuale, un vocabular specific și uneltele respective. Eu am învățat astrologia, în mod organizat, la Madrasse Omar Khayyam, la Teheran. Patru ani de zile. Am avut vanitatea să-mi dau și doctoratul, dar am renunțat, era o întreprindere prea costisitoare pentru mine, care doream să prezint o teză originală.

Uneltele mele sunt multe. În primul rând cam șase sute de cărți despre astrologie și astronomie. Le-am citit pe toate, dar numai vreo 20-30 sunt importante, contează. Efemeride, neapărat. Eu folosesc ”The Concise Planetary Ephemeris for 2000 to 2050 AD at NOON”, apărută la The Hieratic Publishing Co. în anul 1982. Un compas bun, eu am un Richter, un raportor, o riglă, tabele de logaritmi, sau o riglă bună de calcul. Creioane colorate, multe. Hărți stelare ale emisferei boreale. Un glob terestru, sau un atlas bun. Eu am ”The Times Atlas of the World”, un cadou de la un prieten, este foarte bun, pentru că, în anexă, are coordonatele geografice ale marii majorități a localităților pe pe Terra. Formulare astrologice, zodiacul gol, pe care se alcătuiește tema, se poziționează corpurile cerești, ascendentul, casele.

În prezent, papetăria și efemeridele sunt înlocuite de programe de computer, care fac imediat tema astrală, dacă se introduc, numele, prenumele consultanului, data exactă a nașterii, an, lună, zi, oră, minut și coordonatele geografice ale locului nașterii. Mai se fac corecțiile de oră de vară, sau de iarnă și programul afișează tema natală. Eu folosesc un program foarte mare, de 7 Gb, ”Expert Astrologer 9.0” pe care l-am primit de la ”Academia Sirius”. Urmează interpretarea, aici se departajează astrologii. Eu, folosind metoda cardinalului Pierre d’Ailly, mai am nevoie de cronologii, enciclopedii, manuale de istorie…

Cei care sunt astrologi care se respectă, se uită pe cer, aproape în fiecare noapte, dacă le permite vremea. Sunt în continuu dialog cu stelele. Un telescop? Cu atât mai bine, cu cât este mai clar și are apertura, obiectivul, mai mare. Lumina corpului ceresc ajunge și mai bine în ochi și de acolo la creier. Frecvențe. Senzații. Simțăminte. Informații enorme. Într-adevăr, stelele vorbesc, dar trebuie să le știi limba!

HOROSCOP Se spune că astrologia a fost „descoperită” de sumerieni. Se poate obiecta că a fost descoperită şi de chinezi, azteci, maya, inca, polinezieni şi eschimoşi. Şi de încă vreo sută de populaţii, pe tot cuprinsul globului.

Probabil că cine a spus se referă strict la astrologia „europeană” ajunsă pe continent prin filiera babiloniană-egipteană-grecească.

Savantul slovac Vojtech Zamarovsky scria în a sa carte, astăzi celebră „La început a fost Sumerul” că, în concepţia sumerienilor de acum cinci-şase mii de ani, cerul şi pământul erau legate în mod fatal şi ceea ce se petrecea pe pământ era numai o reflectare a ceea ce se întâmpla în cer. Iar oamenii şi oraşele puteau să-şi afle soarta din stele, uneori chiar anticipând. Creştinismul a preluat ceva din această metafizică în : „Facă-se Voia Ta, precum în Cer aşa şi pre Pământ!”.

„Astfel a luat naştere astrologia, ştiinţa de a prezice evenimente viitoare din mişcarea stelelor”. Idem, pagina 158.

Este foarte bine arătat că: „cunoştiinţele astronomice constituiau un produs derivat al astrologiei”. Dar se judecă fapte şi gesturi de acum şase mii de ani cu concepţii din prezent!

Mii de ani nu a existat o deosebire între astrolog şi astronom. Cunoştiinţele „astronomice” erau strânse numai în scopul prezicerilor astrologice. Regele aştepta un sfat, o dată pentru un eveniment nu să i se spună distanţa de la Pământ la Soare. Probabil că i-ar fi tăiat capul „astronomului”!

Sir Max Mallowan, celebru pentru cercetările sale de la Ur şi Nimrud, soţul nu mai puţin celebrei Agatha Cristie, spunea că sumerienii aveau cunoştiinţe ştinţifice şi tehnice „surprinzătoare”. De exemplu „astrologia, care apărea, acum cinci mii de ani, ca o ştiinţă edificată, completă, cu metodă ştiinţifică”.

Tot lordul englez arăta că din traducerile celor mai vechi tăbliţe cuneiforme, astăzi dispărute din sala nr. 2 a Muzeului de Arheologie din Bagdad, rezulta că astrologia se ocupa cu „studiul timpului”.

Sumerienii au dezvoltat o metodă ciudată şi de neînţeles pentru omul de astăzi, „ştiinţa listelor”.

Aşa apar liste ciudate cu noţiuni din multe domenii. Ce v-ar spune o listă care cuprinde: 30 soldaţi, 45 săbii, de zece ori câte o mie de cărămizi, şapte care de lemn, zece capre? Nimic, bineînţeles... Dar dacă este vorba de un „bon” de scos pe inventar de la tezaur cele de mai sus, ca să se construiască un avanpost militar de graniţă?!

Dar liste de genul „anul Akrab, luna a patra, a şaptea „danna” – eclipsă de Soare, mari inundaţii”. Nu se leagă timpul de o conjunctură comică şi de un eveniment? Nu se constituie o „bază de date”? Şi sunt mii, sute de mii de tăbliţe cu astfel de „liste”...

Se cunoaşte că sumerienii au stabilit zodiacul, „cercul de animale”. Iniţial, toate zodiile purtau nume de animale, sau obiecte. Grecii, prin concepţia lor elenistică au umanizat unele zodii, astfel cele două maimuţici, una cu capul în sus, cealaltă cu capul în jos au devenit Gemenii, Vulturul a devenit Fecioara (poate şi sub alte influenţe, creștine), iar Amfora a devenit Vărsătorul de apă. Sunt informaţii rare, astăzi uitate în Europa, dar păstrate în tradiţia iniţiatică orientală.

Dela început zodiile erau segmente de cerc de treizeci de grade de pe ecliptică şi reprezentau un anumit timp şi nicidecum constelaţiile, care au primit nume după zodiile respective. De fapt, dacă ne uităm cu atenţie nu cred că putem vedea un Capricorn, sau doi Gemeni pe boltă, oricâtă imaginaţie am avea. Denumirile constelaţiilor au fost pur mnemotehnice. Să ne amintim că cercetările astrologice s-au făcut până la apariţia efemeridelor, doar prin observaţie directă.

Îmi amintesc cu sentimente amestecate de o noapte de observaţie în cupola Observatorului Amiral Urseanu. Demult. Eram împreună cu bunul meu prieten, Harald Alexandrescu, plecat de timpuriu să studieze stelele de aproape. El era un sceptic în ceea ce priveşte „astrologia de tarabă”, cea de la tv, dar asculta cu multă atenţie şi interes legendele mele din Orient şi ceea ce învăţasem, astrologia de la Madrasse Omar Khayyam. Ne-am băut cafeaua pe terasă, era o noapte frumoasă de vară. Apoi spuse, uitându-se pe cer: „Radule, tu chiar vezi zodiile pe cer?” „NU!” a fost răspunsul meu imediat şi hotărât. „Mă aşteptam...” a fost comentariul lui prietenesc.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, ajutorul vostru neașteptat și cu atât mai apreciat, m-a făcut să am visuri nebunești. Dacă, pe lângă Muzeul Castrului Roman, de aici, din Prahova submontană, unde sunt condiții foarte bune de observație, aș face un observator astronomic și astrologic, un avanpost științific, purtând numele marelui astronom român Harald Alexandrescu? Îi poartă numele un asteroid, nu poate să-i poarte numele un mic observator din România? A fost un membru marcant PNL, de aceea este persecutat și după moarte? Haideți-haideți, vă chem la sfat, așa făceau strămoșii noștri, scrieți-mi la dom.profesor@gmail.com. Nu mai scrieți pe forum, știți regulile rubricii mele!

Acum vă rog să mă scuzați, simpozionul din Virginia îmi ia tot timpul, parcă a înebunit lumea, nu altceva. Trebuie să intru pe Skype, am 18, nu, 19 apeluri. Așa o să mai fac o noapte albă, dar știu că mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:24 Dragnea: „SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI nu este o soluție, dar NU AVEM de GÂND să FIM INACTIVI” 22:10 TEXTUL DENUNȚULUI făcut de Orban împotriva premierului Dăncilă. ÎNALTĂ TRĂDARE, uzurparea funcției și DIVULGARE de informații nepublice - FOTO 16:37 Testamentul lui Corneliu Coposu a fost făcut public. DOCUMENTUL OLOGARF în TEXT. Scris într-un moment în care îşi simţea sfârşitul 15:09 CADE GUVERNUL?! Un fost ȘEF al CCR a făcut lumină în CONFLICTUL IOHANNIS - DĂNCILĂ 14:30 Războiul PSD-Iohannis, la alt nivel. Se pregătește un protest URIAȘ: Sute de MII de oameni în STRADĂ 21:17 TEHNICA LOVITURII DE STAT în România lui IOHANNIS ȘI DRAGNEA. Editorial de DAN ANDRONIC 09:41 DEZVĂLUIRILE lui LUDOVIC ORBAN. De ce i-a făcut PLÂNGERE PENALĂ premierului DĂNCILĂ 08:57 Plângerea de Înaltă Trădare - un pas din pașii de debarcare a Vioricăi Dăncilă de către Klaus Iohannis. Gândul de sâmbătă 08:31 Ludovic Orban, ATAC DUR la liderul PSD. „LIVIU DRAGNEA A INTRAT ÎN PANICĂ, îi fuge pământul de sub picioare” 08:22 Dragnea PUNE TUNURILE pe Iohannis. Plângerea lui Orban, „CONCEPUTĂ și REDACTATĂ la Cotroceni”. „Nedemocratic, BRUTAL, neconstituțional!”. Ce plan are PSD? 19:42 Fostul președinte CCR TRANȘEAZĂ plângerea penală depusă de Orban: „Sunt lucruri foarte grave! Pedeapsa este URIAȘĂ” 17:06 Siegfried Mureșan respinge ipoteza preluării Guvernului 15:29 SURPRIZĂ MAJORĂ la Cotroceni. Șeful european al lui Tăriceanu a discutat cu Iohannis modificările PSD-ALDE la legislația penală 11:42 PSD lovește din Bruxelles: Orban a insinuat că SUA sunt complice la o înaltă trădare 11:23 Gorghiu: Orban nu a consultat PNL în cazul Dăncilă 11:17 Plângerea lui Ludovic ORBAN lovește în LINIȘTEA de la COTROCENI 09:29 SCENARIUL PSD-ALDE pentru ZIUA Z. Ce se ÎNTÂMPLĂ în cazul SUSPENDĂRII lui Dăncilă? Tăriceanu: „Am CĂDEA într-o CAPCANĂ!” 20:24 Planul MÂRȘAV al președintelui! Ce i-a propus ÎN SECRET premierului Dăncilă. Dragnea, LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis 18:32 Dragnea este NERVOS din cauza lui Iohannis. SCENARIUL HALUCINANT al liderului PSD: „Președintele pregătește o LOVITURĂ de STAT” 15:56 Ludovic Orban a depus la Parchet o sesizare penală care îi vizează pe Dăncilă și Dragnea - UPDATE

Articole salvate