Editura Evenimentul si Capital

”Un astrolog fără telescop, nu este astrolog!” Despre unelte și astrologie. Observatorul ”Harald Alexandrescu” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3078 Vizualizari

Astrologia are un corp de metode, un vocabular specific și uneltele profesiei. Un astrolog care nu are telescop, nu se uită pe cer, nu observă, nu ”vorbește” cu stelele, poate fi considerat doar un lucrător psihologic cu pretext astrologic, spune doctorul în matematici, astronomul Fernand Boquet, în a sa celebră ”Histoire de L’Astronomie” apărută la Payot, Paris, în anul 1925.

 

 

HOROSCOP  În calendarul creştin-ortodox fix, pe 3 iunie sunt Sfinţii: Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie, Claudie şi Paula fecioara. În calendarul mobil, sâmbătă sunt Moșii de Vară, pomenirea morților. Pe 4 iunie sunt Sfinţii: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel (probabil, protoromâni). Şi Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului. În calendarul mobil este Duminica mare a Rusaliilor. Cincizecimea. Pogorârea Sfântului Duh. V-am tot povestit de una și de alta, în decursul timpului, de istoriile religioase și motivele folclorice. Este o mică vacanță, hai să lăsăm lucrurile așa cum au căzut!

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, nunc dimittis servum Tuum, Domine! Vă mulțumesc frumos, vă mulțumesc din suflet. Tuturor și în special Monicăi și lui Vlad, din Canada, Ioanei din California, Gelu din Australia, George din Olanda, Filimon din Italia și Anei din Spania. Dar și lui Viorel din Iași, Loredanei din Constanța, Victor și Daniela din București, de unde mai sunt Mircea și Claudia. Cred că o să mai primesc ”ajutoare” pentru achiziționarea unui telescop, pentru că după cum spunea Ioana, ”un astrolog fără telescop, nu este astrolog!”. Adevăr este!

 

Ca orice profesie, meserie, astrologia are o metodă și un corp de cărți, de manuale, un vocabular specific și uneltele respective. Eu am învățat astrologia, în mod organizat, la Madrasse Omar Khayyam, la Teheran. Patru ani de zile. Am avut vanitatea să-mi dau și doctoratul, dar am renunțat, era o întreprindere prea costisitoare pentru mine, care doream să prezint o teză originală.

 

Uneltele mele sunt multe. În primul rând cam șase sute de cărți despre astrologie și astronomie. Le-am citit pe toate, dar numai vreo 20-30 sunt importante, contează. Efemeride, neapărat. Eu folosesc ”The Concise Planetary Ephemeris for 2000 to 2050 AD at NOON”, apărută la The Hieratic Publishing Co. în anul 1982. Un compas bun, eu am un Richter, un raportor, o riglă, tabele de logaritmi, sau o riglă bună de calcul. Creioane colorate, multe. Hărți stelare ale emisferei boreale. Un glob terestru, sau un atlas bun. Eu am ”The Times Atlas of the World”, un cadou de la un prieten, este foarte bun, pentru că, în anexă, are coordonatele geografice ale marii majorități a localităților pe pe Terra. Formulare astrologice, zodiacul gol, pe care se alcătuiește tema, se poziționează corpurile cerești, ascendentul, casele.

 

În prezent, papetăria și efemeridele sunt înlocuite de programe de computer, care fac imediat tema astrală, dacă se introduc, numele, prenumele consultanului, data exactă a nașterii, an, lună, zi, oră, minut și coordonatele geografice ale locului nașterii. Mai se fac corecțiile de oră de vară, sau de iarnă și programul afișează tema natală. Eu folosesc un program foarte mare, de 7 Gb, ”Expert Astrologer 9.0” pe care l-am primit de la ”Academia Sirius”. Urmează interpretarea, aici se departajează astrologii. Eu, folosind metoda cardinalului Pierre d’Ailly, mai am nevoie de cronologii, enciclopedii, manuale de istorie…

 

Cei care sunt astrologi care se respectă, se uită pe cer, aproape în fiecare noapte, dacă le permite vremea. Sunt în continuu dialog cu stelele. Un telescop? Cu atât mai bine, cu cât este mai clar și are apertura, obiectivul, mai mare. Lumina corpului ceresc ajunge și mai bine în ochi și de acolo la creier. Frecvențe. Senzații. Simțăminte. Informații enorme. Într-adevăr, stelele vorbesc, dar trebuie să le știi limba!

 

HOROSCOP  Se spune că astrologia a fost „descoperită” de sumerieni. Se poate obiecta că a fost descoperită şi de chinezi, azteci, maya, inca, polinezieni şi eschimoşi. Şi de încă vreo sută de populaţii, pe tot cuprinsul globului.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

 

Probabil că cine a spus se referă strict la astrologia „europeană” ajunsă pe continent prin filiera babiloniană-egipteană-grecească.

 

Savantul slovac Vojtech Zamarovsky scria în a sa carte, astăzi celebră „La început a fost Sumerul” că, în concepţia sumerienilor de acum cinci-şase mii de ani, cerul şi pământul erau legate în mod fatal şi ceea ce se petrecea pe pământ era numai o reflectare a ceea ce se întâmpla în cer. Iar oamenii şi oraşele puteau să-şi afle soarta din stele, uneori chiar anticipând. Creştinismul a preluat ceva din această metafizică în : „Facă-se Voia Ta, precum în Cer aşa şi pre Pământ!”.

 

„Astfel a luat naştere astrologia, ştiinţa de a prezice evenimente viitoare din mişcarea stelelor”. Idem, pagina 158.

 

Este foarte bine arătat că: „cunoştiinţele astronomice constituiau un produs derivat al astrologiei”. Dar se judecă fapte şi gesturi de acum şase mii de ani cu concepţii din prezent!

 

Mii de ani nu a existat o deosebire între astrolog şi astronom. Cunoştiinţele „astronomice” erau strânse numai în scopul prezicerilor astrologice. Regele aştepta un sfat, o dată pentru un eveniment nu să i se spună distanţa de la Pământ la Soare. Probabil că i-ar fi tăiat capul „astronomului”!

 

Sir Max Mallowan, celebru pentru cercetările sale de la Ur şi Nimrud, soţul nu mai puţin celebrei Agatha Cristie, spunea că sumerienii aveau cunoştiinţe ştinţifice şi tehnice „surprinzătoare”. De exemplu „astrologia, care apărea, acum cinci mii de ani, ca o ştiinţă edificată, completă, cu metodă ştiinţifică”.

 

Tot lordul englez arăta că din traducerile celor mai vechi tăbliţe cuneiforme, astăzi dispărute din sala nr. 2 a Muzeului de Arheologie din Bagdad, rezulta că astrologia se ocupa cu „studiul timpului”.

 

Sumerienii au dezvoltat o metodă ciudată şi de neînţeles pentru omul de astăzi, „ştiinţa listelor”.

 

Aşa apar liste ciudate cu noţiuni din multe domenii. Ce v-ar spune o listă care cuprinde: 30 soldaţi, 45 săbii, de zece ori câte o mie de cărămizi, şapte care de lemn, zece capre? Nimic, bineînţeles... Dar dacă este vorba de un „bon” de scos pe inventar de la tezaur cele de mai sus, ca să se construiască un avanpost militar de graniţă?!

 

Dar liste de genul „anul Akrab, luna a patra, a şaptea „danna” – eclipsă de Soare, mari inundaţii”. Nu se leagă timpul de o conjunctură comică şi de un eveniment? Nu se constituie o „bază de date”? Şi sunt mii, sute de mii de tăbliţe cu astfel de „liste”...

 

Se cunoaşte că sumerienii au stabilit zodiacul, „cercul de animale”. Iniţial, toate zodiile purtau nume de animale, sau obiecte. Grecii, prin concepţia lor elenistică au umanizat unele zodii, astfel cele două maimuţici, una cu capul în sus, cealaltă cu capul în jos au devenit Gemenii, Vulturul a devenit Fecioara (poate şi sub alte influenţe, creștine), iar Amfora a devenit Vărsătorul de apă. Sunt informaţii rare, astăzi uitate în Europa, dar păstrate în tradiţia iniţiatică orientală.

 

Dela început zodiile erau segmente de cerc de treizeci de grade de pe ecliptică şi reprezentau un anumit timp şi nicidecum constelaţiile, care au primit nume după zodiile respective. De fapt, dacă ne uităm cu atenţie nu cred că putem vedea un Capricorn, sau doi Gemeni pe boltă, oricâtă imaginaţie am avea. Denumirile constelaţiilor au fost pur mnemotehnice. Să ne amintim că cercetările astrologice s-au făcut până la apariţia efemeridelor, doar prin observaţie directă.

 

Îmi amintesc cu sentimente amestecate de o noapte de observaţie în cupola Observatorului Amiral Urseanu. Demult. Eram împreună cu bunul meu prieten, Harald Alexandrescu, plecat de timpuriu să studieze stelele de aproape. El era un sceptic în ceea ce priveşte „astrologia de tarabă”, cea de la tv, dar asculta cu multă atenţie şi interes legendele mele din Orient şi ceea ce învăţasem, astrologia de la Madrasse Omar Khayyam. Ne-am băut cafeaua pe terasă, era o noapte frumoasă de vară. Apoi spuse, uitându-se pe cer: „Radule, tu chiar vezi zodiile pe cer?” „NU!” a fost răspunsul meu imediat şi hotărât. „Mă aşteptam...” a fost comentariul lui prietenesc.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, ajutorul vostru neașteptat și cu atât mai apreciat, m-a făcut să am visuri nebunești. Dacă, pe lângă Muzeul Castrului Roman, de aici, din Prahova submontană, unde sunt condiții foarte bune de observație, aș face un observator astronomic și astrologic, un avanpost științific, purtând numele marelui astronom român Harald Alexandrescu? Îi poartă numele un asteroid, nu poate să-i poarte numele un mic observator din România? A fost un membru marcant PNL, de aceea este persecutat și după moarte? Haideți-haideți, vă chem la sfat, așa făceau strămoșii noștri, scrieți-mi la dom.profesor@gmail.com. Nu mai scrieți pe forum, știți regulile rubricii mele!

 

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI”

Articole salvate