Un an profitabil. Cu cât au crescut salariile românilor în 2014

Un an profitabil. Cu cât au crescut salariile românilor în 2014

Salariile angajaților români au crescut, în medie, cu circa 5%, pe parcursul acestui an. Însă, sunt domenii unde avansul a depășit și de patru ori media pe țară..

Chiar dacă economia a început săși revină după criza începută în 2008, dificultățile economice nu au dispărut. Astfel, cu o creștere medie a câștigurilor salariale nete de 4,9%, în perioada ianuarie- octombrie 2014, suntem departe de avansul veniturilor din anii de dinaintea crizei.

Asta nu înseamnă, însă, că nu există excepții. Într- un domeniu de activitate angajații români s-au bucurat de o creștere a lefurilor cu 21%. Este vorba despre silvicultură și exploatare forestieră, pescuit și acvacultură, unde câștigul lunar mediu net a crescut de la 1.409 lei, la începutul anului, până la 1.706 lei, la finele lui octombrie, conform cifrelor Institutului Național de Statistică (INS).

Un alt domeniu unde creșterile salariale au depășit cu mult inflația din primele zece luni ale anului, de 1,12%, este fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu un avans de aproape 16%, până la 3.894 lei/lună. Pe locul al treilea, cu cele mai mari creșteri salariale se situează domeniul extracției minereurilor nemetalifere: aproximativ 15%. În Top 5 au mai intrat cercetarea- dezvoltarea (+13,6%) și extracția cărbunelui (+13%). În mod cert, lucrătorii în industrie au fost mai avantajați față de restul angajaților: cinci din primele zece domenii cu cel mai mare avans salarial sunt din industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde s-au făcut angajări

Mai multe domenii de activitate au făcut recrutări de personal pe parcursul acestui an. Este vorba despre sectoare precum cel de vânzări/ comercial, IT Software, telecomunicații, inginerie, industria prelucrătoare, serviciu clienți sau sectorul bunurilor de larg consum.

Pe de altă parte, s-au făcut concedieri importante în toate zonele țării în domenii precum construcțiile, turismul și industria alimentară, în special în industria cărnii. Disponibilizările din industria alimentară au fost determinate în mare parte de intrarea pe piața autohtonă a unor cantități mari de produse alimentare animale și vegetale din alte state UE, care nu și-au mai putut exporta marfa în Rusia, după introducerea embargoului comercial. Tot în 2014 a început restructurarea a 1.500 de salariați ai CFR Marfă.